Kan er anders oedeem ontstaan?

01:38 - 00:59
luistertijd 01:38 - leestijd 00:59

Regelmatig komen er vragen bij ons binnen voor plastisch chirurg Frank Niessen over het vullen met lichaamseigen vetweefsel: van gezicht, maar ook van borsten. Een lezeres vroeg zich nu ook af of de kwaliteit van je bloedvaten niet heel optimaal moet zijn, als je dat vet gaat oogsten met behulp van liposuctie (om daarna elders in het lichaam in te brengen). Volgens een dietiste zou je namelijk bij slechte bloedvaten oedeem kunnen krijgen na zo’n liposuctie – als het bijvoorbeeld op de bovenbenen wordt weggehaald.

dr Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam laat weten:

‘Wanneer je vet in je gezicht laat spuiten tegen de rimpels en het volume verlies, dan heb je niet heel veel vet nodig en haal ik dat meestal van de buik. Om borsten te vergroten heb je veel meer vet nodig. Dan zijn ook de gebieden rondom je heupen nodig. Bij de ‘ouderwetse’ liposuctie kunnen bloedvaatjes wel kapot gaan, maar die bevinden zich niet op plaatsen dat er oedeem door ontstaat. Bij de nieuwere liposuctie technieken wordt het vet zo kapot gemaakt dat het niet meer goed bruikbaar is voor de lipofilling. Daarom gebruiken we de normale, maar wel dunne zuigbuizen.’

Met vriendelijke groet, Dr. Frank Niessen 

Heb jij een vraag aan plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur hem via het contactformulier.

Bekijk ook nog deze film waarin dr Niessen laat zien hoe een borstvergroting met ondermeer eigen vetcellen wordt gedaan:

http://youtu.be/1z9zexz4uC0

Lees ook