Wij kregen de laatste maanden steeds meer lezersvragen binnen over het gebruik van lichaamseigen vetweefsel als injectable om rimpels in het gezicht op te vullen.

08:15 - 04:57
luistertijd 08:15 - leestijd 04:57

Wij kregen de laatste maanden steeds meer lezersvragen binnen over het gebruik van lichaamseigen vetweefsel als injectable om rimpels in het gezicht op te vullen. Het is een redelijk nieuwe methode, waar zowel grote voordelen aan zitten maar ook kleine nadelen. Steeds meer artsen voeren het uit in ons land, maar de voorlichting is nog niet optimaal. We hebben onze eigen plastisch chirurg dr Frank Niessen werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam om zijn eerlijke, evenwichtige mening gevraagd.

Wat houdt lipofilling in het gezicht in

Lipofilling in het gezicht betekent dat je vet van elders in het lichaam in hele dunne laagjes in het gezicht inbrengt om het verlies aan volume door leeftijd, door medicijngebruik of door ziekte aan te vullen.

Waar komt het gebruikte vet voor gezicht meestal vandaan?

Meestal wordt het vet van de buik weggehaald. Het vet kan ook voor andere lichaamsdelen gebruikt worden, het hoeft niet alleen voor het gezicht gebruikt te worden. Het ligt er alleen aan hoeveel je nodig hebt. Voor de borsten heb je bijvoorbeeld meer nodig en dan gebruik je soms ook nog vet van de heupen. Maar in het vet van de buik zitten meer stamcellen, dit blijkt uit onderzoek van de VU. Men denkt dat overleving van vet gekoppeld is aan het aantal stamcellen.

Waar kun je het allemaal voor gebruiken in het gezicht?

Het is bedoeld om extra volume in het gezicht terug te brengen. Je kunt het in de wangen neerleggen, langs kaaklijn, rondom de mond en lippen, onder de wenkbrauwen.

Welke gezichtsdelen zijn niet geschikt en waarom niet?

Het gedeelte van het onderooglid, net onder het oog. De huid is daar erg dun. Leg je het vefweefsel daar te oppervlakkig in, dan ga je dat zien. Je krijgt subtiele bultvorming. Het punt is dat naarmate je ouder wordt, je niet alleen volume aan onderhuids vet en bot verliest, maar de huid van de wangen ook uitzakt, waardoor je een soort richeltje krijgt ter hoogte van de botrand aan de onderkant van de oogkas. Het zou dus mooi zijn om over dat bot naar het jukbeen toe wat vet neer te leggen.  Maar dat ga je dus toch zien.

Hoeveel moet er ingespoten worden per gezichtsonderdeel?

Indien je het wel rond de oogleden gebruikt is het 1 a 2cc per oog. Voor een hele wang is het 15 tot 20 cc, per wang. Lippen onder of boven is ongeveer 4 cc.

Hoe lang blijft het zitten?

In principe voor altijd, maar van het oorspronkelijk ingespoten volume blijft ongeveer 50-70% over doordat vocht en dode cellen door het lichaam worden opgeruimd. Daarom kun je na enkele maanden een touch up nodig hebben. Maar als het vet eenmaal gesetteld is en ingegroeid, gaat het niet meer weg.

Het huidverouderingsproces gaat natuurlijk wel door, dus het kan zijn dat je na verloop van tijd toch weer wat extra’s nodig hebt. Hoeveel dat is, verschilt van persoon tot persoon. Voor een touch up kun je overgebleven ingevroren vetweefsel gebruiken, maar of dat net zo goed is als vers geoogst vet, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Persoonlijk vind ik wel dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de kwaliteit van dit ingevroren weefsel.

Een ander punt waar nog geen consensus over is is het centrifugeren. Het afgenomen vet wordt vaak gecentrifugeerd om vocht en dode cellen te scheiden van het goede vet, waarbij alleen de pure vetcellen overblijven, maar ik ken ook artsen die daar weer tegen zijn. Er is nog geen consensus over hoe je de cellen het best kunt bewerken en conserveren voor een zo goed mogelijke overleving na het inbrengen in de weefsels.

Je wilt namelijk zo min mogelijk volume verlies. Daarom breng je het vet in dunne laagjes aan, zodat de voedingsstoffen die de cellen nodig hebben om te overleven eerst middels diffusie bij de cellen komen. Net zo lang tot het moment dat er nieuwe bloedvaten zijn gevormd. Tot die tijd mag er geen vet doodgaan en er zodoende volume verlies optreedt. Om die bloedvat vorming te stimuleren is het mogelijk om geconcentreerde bloedplaatjes van de patient zelf aan het vet toe te voegen. Bij proefdier onderzoek is gebleken dat er dan minder vet verloren gaat en het volumeverlies minder wordt.

Zijn er negatieve bij-effecten?

Als er vetcellen uit de buik in het gezicht ingespoten worden, kan het gebeuren dat als je dikker wordt – en je buikstreek is daar het meest gevoelig voor – de ingespoten cellen in je wangen daar ook op reageren en dikker worden.

Zijn er omstandigheden waarin je het beter niet kan doen?

Als je gevoelig bent voor huidcarcinomen (huidkanker) is het beter niet te laten doen. Het zou in theorie mogelijk kunnen zijn dat de tumoren geactiveerd worden. In de vetcellen zitten groeifactoren.  Dit is in een onderzoek met proefdieren aangetoond. Maar uit een grootschalig Amerikaans onderzoek met proefpersonen blijkt dat het risico op borstkanker na lipofilling juist kleiner was. Het laatste woord is er dus nog niet over gezegd. Verder is het niet aan te bevelen bij rokers, omdat roken de uitgroei van bloedvaatjes afremt, en dat is juist zo belangrijk om de vetcellen in het weefsel te laten overleven.

Kan lipofilling ingebracht worden op plekken waar ook al permanente fillers zitten?

Ik ben geen voorstander van de combinatie met andere, permanente, synthetische fillers. Ik heb mensen gezien die ook Bio Alcamid hadden ingespoten gekregen en er een onstekings reactie op kregen. Je zult de injectable er eerst uit moeten halen, waarna er een gat overblijft. Je probeert dat weer op te vullen met vetweefsel. In dit geval ging dat niet goed, er onstond ook een reactie op het vetweefsel. Door de reactie op Bio Alcamid was de huid in dat gebied mogelijk niet meer in staat om nieuwe bloedvaten te vormen, waardoor de vetcellen dus afstierven. Ik krijg als plastisch chirurg werkzaam in zowel het academisch ziekenhuis VU Medisch Centrum in Amsterdam als in het Esthetisch Centrum Amsterdam, een privékliniek, vaak alleen de probleemgevallen te zien – die behandeld zijn geweest bij een injectables arts. Het wordt nu ook afgeraden om nog permanente fillers te gebruiken. Plastisch chirurgen doen dat ook niet meer, voor zover ik weet. Maar of de injectables artsen zich daar ook aan houden? Ik durf het je niet te zeggen….

Verkies je lipofilling boven de reeds bekende injectables, zo ja, waarom?

Het voordeel is dat het lichaamseigen is, letterlijk: het wordt uit je eigen lichaam geoogst. Daarnaast blijft het ook echt zitten. Het veroudert mee met het normale verouderingsproces. Hierdoor houd je ook niet ineens bijvoorbeeld te dikke lippen over in je verder verouderende gezicht. Het gaat ook niet aan de wandel, zoals met synthetische injectables kan gebeuren, waardoor je verdikkingen op andere plaatsen krijgt. De allergische reacties zijn er niet.

Gaat het om kleine ingrepen voor fijnere lijntjes dan is hyaluronzuur heel goed, maar voor grotere oppervlakken waarbij volume gecreëerd moet worden, verkies ik vetcelinjecties.

Wat kost het?

De prijs zal verschillen per kliniek. Wij rekenen 2500 euro voor een behandeling plus een touch up. Meestal doe ik combinaties waarbij wangen bijvoorbeeld met lippen en/of wenkbrauwen worden gedaan.

Lees hier meer over dr Frank Niessen.

Heb jij een vraag aan onze plastisch chirurg? Stuur de vraag naar beautyjournaal@gmail.com, ovv Frank.

Lees hier ook ons interview met hem over vetcelinjecties voor borstvergroting.

Bekijk tot slot deze reportage over Frits die lipofilling in zijn gezicht kreeg:

Lees ook