dr Frank Niessen legt uit wat lipofilling van de borsten inhoudt + operatie video

08:29 - 05:05
luistertijd 08:29 - leestijd 05:05

Bekijk ook een lipofilling film van borsten op BeautyJournaal TV, uitgevoerd door plastisch chirurg dr Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam.

Lees hieronder verder….

Wat houdt lipofilling precies in?

Je vult een bepaalde plek in het lichaam op met vetcellen. Dit zuig je eerst op een andere plek van het lichaam uit de onderhuid. Meestal van die plek waar je (te)veel vetweefsel hebt: buik, dijen of binnenkant bovenbenen. Dat vet wordt bewerkt. Vocht en bloed wordt eruit gefilterd, waarna het dus elders in het lichaam ingespoten wordt. Het wordt niet alleen voor cosmetische ingrepen gebruikt, maar ook bij bijvoorbeeld voor borst reconstructies en na brandwonden. Belangrijk is dat het  je eigen vetweefsel is en niet van een ander. Jouw immuunsysteem zou dat afbreken omdat het die vetcellen niet herkent.

Waarom is het zo’n interessant alternatief voor een traditionele borstvergroting met een prothese?

Siliconenimplantaten – die het meest gebruikt worden – zijn en blijven lichaamsvreemde materialen die door het lichaam worden ingekapseld. Dat kapsel kan dik en stug worden of gaan samentrekken, met risico’s als zeurende pijn en/of vervorming van de borst. Dit zijn reële risico’s. Daarbij komt ook dat de borst door het gewicht van de prothese zwaarder wordt. Naarmate je ouder wordt, gaat de borst hierdoor toch extra uitzakken. De borst wordt immers niet ondersteund door spieren, alleen door huid- en vetweefsel. Ook kun je een situatie krijgen dat de borst op den duur over de prothese heen (die prothese zit wel op zijn plek door inkapseling) naar beneden glijdt. Dit kan een lelijk gezicht worden op een gegeven moment. Zeker als de borsten groter zijn, vanaf cup B.

Met lipofilling heb je hier geen last van. Vetweefsel is lichter van gewicht dan een implantaat. Het wordt ook niet ingekapseld, het wordt dankzij bloedvatingroei in de ingespoten vetcellen volledig opgenomen in het weefsel. Het resultaat blijft er natuurlijker uitzien. Bovendien is het je eigen lichaamsweefsel.

Is het geschikt voor alle borstmaten?

Nee, met lipofilling kun je van een cup A geen C maken. Je kunt hooguit 1 cupmaat, misschien 1,5 cupmaat groter gaan. Je moet er rekening mee houden dat 30% tot 50% van het vetweefsel tussen de 6 weken en 3 maanden na inspuiting weer verdwijnt, daarom kun je geen enorme volumes inbrengen om dat de compenseren. Een nieuwe techniek waar mee wordt geexperimenteerd is om de lipofilling te combineren met een zuigsysteem. Dit is het BRAVA systeem, waarbij eerst gedurende 10 weken met een soort zuignappen en een vacuumpomp aan de borsten wordt gezogen om meer volume te verkrijgen. Daarna wordt de borst verder opgevuld met lichaamseigen vet. We weten er nog niet voldoende van, maar het lijkt er op dat er op deze manier meer vet overblijft.

Voor welke vrouwen is lipofilling dan een goed alternatief?

Voor vrouwen die geen lichaamsvreemde implantaten willen maar wel hun borsten bijvoorbeeld na het kinderen krijgen weer wat meer volume willen geven. Bij de meeste vrouwen verslappen de borsten na zwangerschap en zoogperiode.  Daarnaast moet je wel zelf voldoende vet hebben op je buik en bovenbenen om te gebruiken. Vaak heeft een slankere vrouw een kleine borstmaat en dus ook te weinig vet over om een grotere borst van te kunnen maken.

Zijn er ook nadelen?       

Ja, dat zich kraakbeen kan vormen en dat een deel van het vetweefsel na inspuiting weer wordt afgebroken.

Het is bekend dat in vetweefsel stamcellen zitten. Dit zijn oercellen waaruit allerlei nieuwe cellen met specifieke functies worden gevormd. In vetweefsel zitten stamcellen die ook kraakbeen kunnen vormen – daar wordt momenteel in het VU medisch centrum in Amsterdam ook onderzoek naar gedaan- . Dus als je dat vet in de borst spuit en er wordt kraakbeen gevormd kan dat op een mammografie wellicht zichtbaar worden een verkalkt puntje, waardoor zo’n arts kan denken dat het een tumor is, ofwel borstkanker. In Amerika wordt daarom nog afgeraden om een borstvergroting te doen met vet. Maar de nieuwste ideeën zijn dat een goede radioloog dat weet te onderscheiden van een echte kankertumor. Er wordt ook geadviseerd om dat vetweefsel niet in de klieren, maar onderhuids en boven de borstspier in te spuiten.

Het tweede punt is dat zo’n 30% tot 50% van de ingespoten vetcellen binnen 6 tot 12 weken weer wordt afgebroken. Vetcellen zijn levende cellen. Ze hebben bloed nodig om te kunnen overleven. Daarom is het belangrijk dat het zorgvuldig wordt ingebracht; druppelswijs in een waaiervorm van strookjes, de hele borst rond, van buiten naar binnen. Zodat je een goede bloedvatingroei krijgt en er meer cellen overleven. Spuit je in een keer een grote hoeveelheid vet in, duurt het te lang voordat het vet door nieuwe bloedvaten van bloed voorzien wordt en zal het afsterven. Ook dan heb je kans op infectie, littekenvorming en verharding van het weefsel.

Hoe lang blijft het resultaat mooi?

De cellen die na drie maanden nog in leven zijn, zullen altijd aanwezig blijven. Natuurlijk gaat de lichamelijke veroudering door, en dus ook het gestage proces van weefselverschrompeling. Er meestal 2 tot 3 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat bereikt is.

Er wordt gezegd dat vetcellen op verschillende plaatsen in het lichaam ook verschillend reageren op gewichtsschommelingen. Daarom is de ene vrouw dikker op de buik, de ander op de heupen of benen. Kan die herkomst gevolgen hebben voor de borstomvang?

Daar moet je wel rekening mee houden. Als er vetcellen vanuit het heupgebied waar je normaal sneller dik wordt, verplaatst naar de borsten, kunnen die cellen daar hetzelfde reageren. Mocht je in de toekomst zwaarder worden, kunnen ook je borsten groter worden. Dat moet een chirurg er wel bij vertellen.

Kun je met lipofilling dezelfde borst vormen maken als met een prothese (druppel of rond)?

Ja, maar je wilt in de eerste plaats zoveel mogelijk de natuurlijke vorm behouden en pas dan kijk je naar de voorkeur van de patiënt.

Je kunt tegenwoordig ook borsten vergroten met een vulstof als Macrolane, wat is het verschil?

Macrolane is geen lichaamseigen stof. Het is een hyaluronzuur, een tijdelijke vulstof die na een jaar weer opgelost zal zijn. Een voordeel is dat het effect onmiddellijk zichtbaar is, maar het is dus niet blijvend. Bovendien bestaat er toch de kans dat achtergebleven materiaal wordt ingekapseld en de borst toch wat harder kan gaan aanvoelen.

Is een lipofilling van de borsten snel uitgevoerd en wat kost het?

Je bent alles bij elkaar 2 tot 3 uren bezig. Persoonlijk breng ik de patiënte het liefst onder narcose, dus de ontwaaktijd moet ook mee worden gerekend. De tarieven liggen rond de 5 duizend euro. Het wordt niet vergoed door een ziektekostenverzekeraar.

Hoe zit het met napijn en littekens?

De ene patiënt is pijngevoeliger dan de andere patiënt. Over het algemeen is de procedure minder pijngevoelig dan het inbrengen van een prothese. Je kunt ook weer sneller bewegen. Een implantaat moet zich in zijn omgeving hechten. Je mag 4 tot 6 weken niet sporten en niet zwaar tillen. Teveel activiteit van die borstspier is niet goed in het begin. Littekens krijg je niet. Het materiaal wordt ingespoten, je ziet in het begin alleen de prikpuntjes.

Tot slot: is dit een nieuwe revolutie in borstvergrotingen?

Nee, borstvergrotingen met lichaamseigen vet worden eigenlijk al jaren toegepast, maar het is wel een interessant alternatief voor vrouwen die een vergroting wensen zonder lichaamsvreemde materialen en zonder littekens. Het is geschikt voor vrouwen met kleine of wat slappere borsten die een natuurlijke opvulling wensen en elders op het lichaam voldoende vet over hebben.

Over het algemeen willen vrouwen door de decennia heen nu steeds grotere borsten, en daar is het dus vaak niet geschikt voor.

Ga hier naar de website van Mittsu Institute voor meer informatie

©BeautyJournaal.

Lees ook