Orientaals bloemig, zegt onze Maxim

04:27 - 02:40
luistertijd 04:27 - leestijd 02:40

Thierry Mugler Alien Essence Absolue

De nieuwe interpretatie van Alien, van Thierry Mugler, is intens en precieus. Gemaakt van amber, bloemen en vanille is het een aanlokkelijke geur wat de stralenkrans om je huid laat oplichten. Zo wordt het nieuwste parfum van Alien gepresenteerd.

Bloemig trio

Alien Essence Absolue is samengesteld uit drie facetten: het bloemige trio van jasmijn, heliotroop en iris vormen het sensuele hart van Alien Essence Absolue. Het wordt ondersteund door de mysterieuze noten van kasjmierhout en mirre. De rijke basis van amber en vanille ronden deze geur af.

Dominique Ropion is de neus achter de Aliens Essence Absolue. Zijn naam, of beter gezegd zijn werk, doet de harten van de parfumliefhebbers sneller kloppen door zijn vrij brede en rijke portfolio van een klassieker als Ysatis (Givenchy) tot aan de moderne hits als Aqua di Gioia (Giorgio Armani). Hij maakte meerdere flankers van Alien en in samenwerking met Laurent Bruyere is hij ook de auteur van de oorspronkelijke Alien uit 2005. Tussen de liefhebbers van nichegeuren wordt hij vooral geprezen door zijn werk voor Frédéric Malle. Dominique Ropion zag Alien Essence Absolue als een heilig nectar die een vrouw omhult met een unieke aura. Het intense eau de parfum rond het idee van mysticisme en kracht. De geur als een magisceh talisman of een ritueel wat vrouw met iets heiligs en zelfs hemels verbindt.

Zonnegodin

De vrouw van Alien Essence Absolue is de Zonnegodin gedrapeerd in de gouden Thierry Mugler jurk met een sluier. Zacht en sensueel. Ze lijkt zo toegankelijk te zijn en toch blijft ze onbereikbaar.

Het klinkt wel indrukwekkend en roept mijn interesse voor deze geur op. Maar zou zijn vrouwelijke magie op mijn huid ook werken? Ik maak het doosje open. De flacon van deze Alien is duidelijk vrouwelijker dan zijn voorgangers door de ronde vormen waarin ik het bekende ‘peer-figuur’ herken. Volgens de makers is deze in vorm van een amulet uitgevoerde flacon geïnspireerd door de kleur van gele topaas en de ronde vlammen van geel vuur. Door zijn zonnige kleur en ronde silhouet voelt het minder buitenaards.

Oranje zonnestralen

Ook qua geur staat Alien Essence Absolue dichter bij de aarde in mijn beleving. Ik weet nog toen ik voor het eerst de originele Alien inademde. Ik kon niet precies zeggen wat ik rook. Het leek nergens op wat ik kende.

Als ik Alien Essence Absolue op mijn huid spuit, dan omhult het mij met een warme gloed van de ondergaande zon. Het schildert een vrij natuurlijke landschap van een warme zomeravond gekleurd in oranje zonnestralen. Een bedwelmende zonnige jasmijn vermengt zich met de zoete poederige heliotroop. Ergens verderop ruik ik ook de sinaasappelbloesem gemengd met lichte frisheid van de citrusvruchten. Aan de iris ergens in de verte kan ik de handtekening van de oorspronkelijke Alien herkennen. Amber lijkt hier op een gloeiend barnsteen en vanille rond de compositie af met een zoete kus. Ik ruik ook iets vreemds, ver in de diepte. Iets mysterieus. Een vleugje van de dierlijke noten gemengd met mirre met haar bijzondere op paddenstoelen lijkende ondertoon. Ze voelen als de lage aardse vibraties aan en geven een mystieke aura aan het parfum.

Vleugje dierlijke noten

En hier is nog een interessant feit verteld door Pierre Aulas, de creatieve directeur die het creëren van het parfum regisseerde. In plaats van vanilline (een vaak gebruikte ingrediënt voor de oosterse geuren) is bij Alien Essence Absolue gekozen voor de pure vanille absolue. Het is minder zoet en lijkt meer op de geur van de vanilleboon zelf met een vleugje diepe dierlijke noten.

Op mijn huid ontwikkelt de geur zich van bloemig en oriëntaals naar poederig met ondertoon van mirre. Het is vrij krachtig, creëert een duidelijk aanwezige aura om de drager heen en blijft lang op de huid. Alien Essence Absolue heeft onmiskenbaar vrouwelijk karakter en past meer voor de avond. In mijn beleving is het een mooie geur voor de zwoele zomerse avonden of de warme zonnige dagen van het vroege najaar.

Lees ook