Wie herinnert zich niet die babyroze vloeibare emulsie in de glazen fles met een duidelijk herkenbaar parfum? Menig BeautyJournaal lezeres absoluut! Omdat ze het zelf gebruikte in de jaren 70 of omdat haar moeder het gebruikte - zoals in mijn geval.

03:13 - 01:56
luistertijd 03:13 - leestijd 01:56

Wie herinnert zich niet die babyroze vloeibare emulsie in de glazen fles met een duidelijk herkenbaar parfum? Menig BeautyJournaal lezeres absoluut! Omdat ze het zelf gebruikte in de jaren 70 of omdat haar moeder het gebruikte – zoals in mijn geval.

Ik vond het altijd een wonderbaarlijk goedje: zo roze, zo vloeibaar, zo geparfumeerd en eigenlijk ook zo moeilijk uit die glazen fles te krijgen. Was dat nou huidverzorging? Toen niet veel later de Avon consulent (ene meneer Batenburg) ons huis met grote regelmaat begon te bezoeken en ik nog meer roze hebbedingen te zien kreeg, wist ik: dit is de wereld van cosmetica. I loved it. Voor de heb….

De eerste Olaz emulsie werd in 1952 ontwikkeld in Zuid-Afrika, bij een helaas niet nader genoemde scheikundige in haar thuislab. De fluid bracht een revolutie teweeg, omdat tot dan toe alles dik en vettig was. Ook kwam hydratatie als ritueel voor de huid voor het eerst hiermee op.

In 1998 bracht Olaz Complete uit: een combinatie van uv-filter met vitaminen ineen. In een lichte, niet vette crème. Hoe goed is dat eigenlijk, als je het weer eens bekijkt. Nog altijd gaan de beste klinisch wetenschappelijke onderzoeken over deze combinaties voor huidverzorging: hydratatie + uv+ vitaminen voor extra anti-oxidantbescherming.

In 2000 werd Olaz Total Effects geïntroduceerd: een all in one, gericht op de zeven tekenen van veroudering. Wederom vooruitstrevend, omdat tot dan al die tekenen met aparte producten voorgeschreven werden, alsof het niet combinatie kon, terwijl een beetje journalist al lang doorhad dat veel ingrediënten multifunctioneel zijn en dus ook multi inzetbaar zijn.

Voor dit product werd ook niet meer alleen op lijntjes gefocust maar ook op andere verschijnselen zoals poriën, pigment, verminderde frisse uitstraling.Er werd een krachtige vorm van niacinamide in het product verwerkt. En dit, zeggen we volmondig, nog altijd een van de beste anti-aging stoffen die voor handen is, met een multifunctionele inzetbaarheid en de minst irriterende werking.

In 2003 kwam Regenerist en ik kan me nog goed herinneren dat het de eerste crème was waarin peptiden waren verwerkt. Ik sprak dit ook uit tijdens een van mijn beauty-uitzendingen in die tijd voor BNR Nieuwsradio. Peptiden kwamen in de belangstelling vanuit de wondgeneeskunde omdat ze een belangrijke rol bleken te spelen bij huidgenezing en collageenproductie – om die huid te sluiten na een wond. In Regenerist werd het so called amino-peptiden complex gebruikt, bestaande uit KTTKS en palmitoyl.

Toen eenmaal ons genenprogramma in kaart was gebracht en duidelijk werd hoe en welke stoffen precies invloed hebben op huidveroudering, besloot P & G de besten daarvan in haar Olaz Professional lijn te verzamelen. En heel fijn: het werd ook meteen de eerste parfumloze lijn! Anno 2012…

Lees ook:

Lees ook