Vier handcreme merken getest, tegen pigmentvlekken

07:24 - 04:26
luistertijd 07:24 - leestijd 04:26

Getest handcreme tegen pigmentvlekken, vier merken

Het is me al jaren een ergernis, mijn pigmentvlekken op mijn handruggen. Wat ik ook smeer en hoe vaak, het geeft nooit een vlekkeloos geheel. Het blijven gewoon werkhandjes en ik verstop ze vaak in mijn zakken.

Het enige wat een beetje maskeert is bruin worden maar sinds ik minder in de zon zit (want  UV-schade) valt de pigmentatie veel meer op.

Omdat mijn handen een doorn in het oog zijn heb ik veel aandacht voor de verzorging. In de loop der jaren heb ik ontdekt dat de volgende zeven punten essentieel zijn voor mijn handcrème.

  1. De handcrème moet overdag snel intrekken, binnen 5 minuten.
  2. Een SPF voor overdag.
  3. Geur moet acceptabel zijn, zo subtiel mogelijk.
  4. Na handen wassen mag de crème niet veranderen in een gelei.
  5. De handen mogen niet spekglad worden zodat alles uit de handen glijdt.
  6. Voor de nacht mag de handcrème wat rijker en intrektijd is niet relevant.
  7. Voor de nacht moet de geur echt zacht zijn of (liefst) geurloos.

Voor Beautyjournaal test ik vier handcrèmes.

Eau Thermale Avene

Avene claimt dat deze crème de beschadigde (kloven) en zeer droge handen heelt en beschermt. De tube heeft een klapdop en is beresterk, het heeft weken mijn overvolle en rommelige tas overleeft.

Het is een prima crème omdat glycerine hydrateert en paraffine de huid occludeert, de huid wordt afgesloten en daardoor verliest de huid geen vocht en droogt niet uit.

De crème smeert prettig, trekt snel in en plakt nauwelijks. Ik vind het een prettige crème, die de handen niet spekglad maakt, wat het autorijden of iets pakken onmogelijk maakt. Het spoelt  zeker niet snel van je handen en het verandert ook niet in een glibberig laagje wat andere handcrèmes wel kunnen hebben. Dat is erg prettig als je veel met je handen in de nattigheid zit. De geur ervaar ik wisselend, soms een vleugje, dan weer erg overheersend. Een citrus-, rozen- of neutrale geur heeft mijn voorkeur als ik het mag zeggen.

Conclusie: De geur heb ik voor lief genomen, deze handcrème is geweldig. Verzorgend, trekt snel in en mijn handen worden niet te glad, een echte werk-handcrème! Helaas heeft de crème geen SPF.

SHOP hier online.

Lancaster Suractif Non stop Lifting SPF15

Lancaster noemt zich, met dertig jaar kennis en gebruik van Retinol-technologie; de anti-huidverouderingspecialist. Kijk, zo’n specialist heb ik nou net nodig voor mijn gevlekte werkhandjes. Lancaster claimt dus pigmentvlekken te reduceren en nieuwe te voorkomen. Daarbij voedt en hydrateert het de huid.

De crème trekt snel in zonder dat de handen spekglad werden. Een prima crème om snel even tussendoor te gebruiken. In de INCI lijst lees ik dat Siliconen het tweede ingrediënt is, apart want het voelt niet zo siliconen-glad.

Wat opviel is dat de crème een gelige kleur had wat de roodheid en kleine vlekjes direct egaliseert. Het is voor het eerst dat ik dat ervaar met een handcrème, wat een eye-opener!

De SPF is oxybenzone en op de zeer lange INCI ontcijfer ik diverse citrusvruchten, retinol, retinyl palmitate en de kleuren rood en geel. Die laatste twee kleurstoffen maskeren mijn roodheid en vlekjes, ben er nog steeds van onder de indruk! De geur valt me zelf erg mee, grappig omdat ik het liefst geen geuren wil in mijn skincare. Niet onbelangrijk, de tube heeft een schroefdop!

Conclusie: Verrassend effect, die gele kleur die pigmentvlekjes maskeert. De geur is echt subtiel en daar kan ik prima mee leven. Ik bemerk dat ik vaker deze handcrème gebruik, het is een tophandcrème!

Shop hier online

Payot Clarté des mains

Het puur Franse merk Payot heeft ook een handcrème om vlekjes aan te pakken met het Derma-Whiteberry complex. Als ik de INCI bekijk dan ontdek ik een plantaardig geheel; donzige moerasbloem, grapefruit, moederplantwortel, jojoba, druif, glidkruidwortel en moerbei. Moerbei, ken ik als boom waar de zijderups zich verpopt en de pop wordt gebruikt om zijde te weven. Vrouwen die deze poppen van de moerbei of zijdevlinder verwerken blijken prachtige handen te hebben. De witte moerbei is volgens mij verantwoordelijk voor het Whiteberry complex (de enige bes in de INCI) en bevat resveratrol, een krachtige antioxidant. Daarbij ontdek ik vitamine-c die ook van wanten weet met pigmentvlekken.

De geur was vreemd, want het veranderde van een tamelijk frisse geur naar een belegen eau de cologne geur. Daarbij trok de handcrème langzaam in de huid en liet een glimmend olielaagje achter. Die olielaag moest ik eraf vegen en daarna had ik zachte handen.

Conclusie; Door de vele antioxidanten moet het een goede crème zijn maar de eau de cologne geur maakt er een goedkoop goedje van. Omdat de crème langzaam introk is deze voor mij niet praktisch. Als nacht-handcrème is deze niet bruikbaar omdat de geur zo overheersend is.

SHOP hier online.

Paula’s Choice Ultimate anti-aging handcream SPF 30

Enigszins verbaasd was ik toen deze crème uitkwam. ‘Skin is skin, een oogcrème en een handcrème zijn onzin en de helft van de concentratie voor het dubbele bedrag’, volgens Paula Begoun, the cosmetic cop van Amerika…

Deze handcrème ruikt heerlijk naar crème en niet naar parfum. Door de titanium-en zinkoxiden is de crème erg wit en dat verdwijnt niet of langzaam. Het blijft vooral lang op mijn nagelriemen en handruggen zichtbaar.

Dat subtiele spierwitte waasje wat achterblijft maakt mijn handen roder en mijn vlekjes erger, dat geeft net iets te veel contrast. De tube heeft een handzaam formaat wat prima in mijn bovenzak van mijn uniform past en zelfs in een kleine handtas makkelijk mee gaat.

Conclusie; Ik beken, deze handcrème heb ik zo goed als opgesmeerd. Het is een goede crème die wel snel droogt maar een witte waas achterlaat. Prima beschermingsfactor met een minerale SPF met Titaniumoxide en Zinkoxide wat mijn voorkeur heeft.

Shop hem hier direct online.

Jolanda concludeert:

Ondanks frequent smeren met bovenstaande handcrèmes zijn mijn pigmentvlekken niet verdwenen, zelfs niet vervaagd. Al verminderde Lancaster optisch mijn vlekjes door het gebruik van kleur.

Welke handcrème vond ik prettig? Dat zijn er eigenlijk twee, die van Eau Thermale Avene Coldcream en die van Lancaster, de Suractif Comfort Lift.

Maar de topper is toch die van Paula’s Choice, door de prettige ‘non’-geur, de prettigste SPF op minerale basis en bewezen werkzame antioxidanten. Al vind ik wel dat de prijs pittig is, als je Paula’s Begoun missie en passie kent. De handcrème van Payot was helaas de minste van het stel, door de veranderende geur en het trok zo langzaam in.

Lees ook