Wellicht tot niet verstandig om pigment op de handen ermee te doen?

14:28 - 08:41
luistertijd 14:28 - leestijd 08:41

Philips RéAura

Ik ben al een kleine twee maanden bezig met het testen van Philips’ laserapparaat voor thuisgebruik. Mijn gezicht, maar ook mijn handen. Tegen lijntjes en pigmentvlekken, en tegen rode adertjes.

Inmiddels is het me helemaal duidelijk waarom Philips zegt dat het beter is om met het gezicht te beginnen. De handen zijn op de eerste plaats een stuk moeilijker om te behandelen. Al die botjes, spieren, knokkels, etc. maken het tot een uitdaging om huidcontact te houden.

De eerste keren was ik dan ook een flinke tijd bezig. Maar eigenwijs als ik ben, wilde ik toch eerst proefdraaien voordat ik mijn gezicht ging behandelen en dat deed ik dus op mijn handen.  Ik probeerde stand 2 maar dacht al snel, ik kan makkelijk stand 3 hebben. Dat deed ik dus ook.

Dat ging snel….

Bijna direct na de behandeling zag het eruit alsof de huid geschroeid was, zoals je wel eens hebt als je per ongeluk te dicht bij een kaars komt. Ook zagen mijn handen knalrood en voelden branderig. Flink smeren dus met de aftercare creme van Philips. De dagen erna bleef het echter zo gevoelig dat ik maar eens even ging bellen met het hulpteam van ReAura om te vragen of dat wel normaal was. Ik kreeg te horen ‘dat de handen veel gevoeliger zijn omdat er zoveel zenuwen doorlopen en omdat de huid stukken dunner is dan van bijv. het gezicht’ Het geschroeide idee was volgens hen: ‘de bruine puntjes is pigment dat uit de huid gewerkt wordt.’ Dat gaat nogal snel was mijn reactie, ik bedoel, na één keer?! Het zou nog wel een tijd duren voordat het weg zou trekken maar ik moest vooral niet gaan krabben of scrubben.  Ook voor het gezicht kon ik dit soort reacties verwachten maar de handen zijn absoluut gevoeliger. Vooral de verzachtende aftercare gebruiken – als je zelf aan de gang gaat dus!

Poezelige handjes or not?

Ik ging dus vrolijk door met behandelen. Na twee weken zag het er niet meer uit, rode en bruine vlekken die ruw aanvoelden. Overleg met Monique (uitgever) van Beautyjournaal deed me besluiten om terug te gaan naar stand 2. Inmiddels waren mijn handen super droog, het leek perkament en craquelé en niets wat ik erop smeerde leek voldoende te hydrateren. Ik gebruikte mijn dure gezichtscrèmes, superrijke handcrème, had redelijk veel baat bij Calendula herstellende crème van VSM en vond uiteindelijk in Bio-oil het middel dat het meeste effect had.

Mijn handen waren zo gevoelig dat zelfs boven de pannen bewegen tijdens het koken vervelend was en douchen moest vooral niet te warm. Zonder handschoenen naar buiten (het was einde winter) was geen goed plan. Nu klinkt dit allemaal heel dramatisch maar ik ervaarde het eerder als vervelend dan als erg. Kijk, je bent met een behandeling bezig waarvan je weet dat die, voordat je een gunstig effect bereikt, langs een punt moet waardoor je er –even-  iets minder uitziet. Maar al met al geef ik toe dat ik na deze ervaring even moest slikken voordat  ik de laser op de wang zette. (Omdat dit verhaal later geplaatsts wordt, heb je inmiddels al wel mijn eerste ervaringen met mijn gezichtshuid kunnen lezen: deel 1, en deel 2.)

Herstel binnen 48 uur

Op het moment dat het steeds erger werd en helemaal niet weg leek te trekken vond ik het tijd om tot nader order een pauze in te lassen en af te wachten hoe mijn huid zich herstelde. Ook wilde ik eerst van het RéAura team horen of zij dit herkenden. Dat was niet zo. De zichtbare gevolgen horen binnen 48 uur weg te trekken. Als dat niet zo is dan moet je wachten tot dat wel zo is. Ze dachten aan bijverschijnselen, aan onderliggende ziektes of medicijngebruik. Daar wierp ik op tegen dat het dan wel vreemd zou zijn dat dit zich alleen uitte op mijn handen en niet in mijn gezicht. Overigens gebruik ik alleen voedingssupplementen en vitamines.

Na een paar weken rust herstelde de huid zich grotendeels, de rode en bruine vlekken waren minder zichtbaar en de ruwheid nog maar op een paar plekjes te voelen. Wat ik tot mijn grote genoegen ook zag is dat het pigment zich duidelijk aan de oppervlakte van de huid bevindt en dat daaronder het als het ware lijkt op te lossen. Dát is veelbelovend en motiverend!

Mijn theorie: overdosis

Zelf heb ik een theorie over dit probleem: voor iedere zone gebruik je een volle dosis. Maar de rug van mijn hand heeft beduidend minder huidoppervlakte dan een hele wang + halve neus + halve kin + halve bovenlip bij elkaar. Bovendien heb ik magere handen. De bovenkant van mijn hand is ook dermate knokig (al klink ik nu als een gratenpakhuis) dat het effectieve oppervlak klein(er) is.

Eigenlijk heeft dat stukje huid (naar mijn gevoel) een overdosis gehad. En als oplossing bedacht ik om met één dosis twee handen te behandelen. Maar de RéAura-dame bracht daar tegenin dat er uitgebreide research is gedaan om de juiste dosis voor iedere zone vast te stellen en dat dit dus eigenlijk helemaal dwars daar tegenin gaat en dat ik dan –dus- niet het optimale resultaat kan verwachten. Tja, maar dit is ook niet fijn en de ene mens is nu eenmaal de andere niet. Dat ik (bij)verschijnselen vertoon die ze (nog) niet bij een ander zijn tegengekomen, zegt niet alleen iets over mij maar ook over de grote verscheidenheid van mensen en de diversiteit in hun reacties op van alles en nog wat. M.a.w.: hoe groter de groep die men test, hoe groter de kans is op reacties die niet allemaal eenduidig zijn.

Het fenomeen van Raynaud

Ik stuurde foto’s naar Philips en kreeg daarop de volgende reactie:

Onze researchers hebben je verhaal bekeken en dit tevens met een dermatoloog besproken. Hij kan geen directe verklaring geven voor het verschijnsel (bruine vlekken/roodheid). Het lijkt er wel op dat de dosis voor je handen inderdaad te veel is geweest. Op bepaalde plaatsen lijkt het alsof het is overbehandeld, bijvoorbeeld op bepaalde pigmentvlekken. Zou dit het geval kunnen zijn wat jou betreft? Verder vroeg de dermatoloog zich af of je misschien soms last heb van het fenomeen van Raynaud. Dit klinkt vrij ernstig, maar het is een veel voorkomende aandoening waarbij de doorbloeding in de handen verminderd is. Dit uit zich in het eerst wit worden en daarna blauw verkleuren van de hand.’

En: ‘Ons advies zou in ieder geval zijn dat je je handen minder intensief behandeld. Inderdaad 1 dosis voor 2 handen. Of je zet de ReAura op stand 1 en gebruikt wel een hele dosis voor 1 hand.’

Voor zover ik wist heb ik geen Raynaud, maar voor de zekerheid heb ik even overlegd met mijn arts, die geen reden ziet mij daarvan te verdenken (ook al heb ik tamelijk rode handpalmen, de witte en blauwe vingers ken ik niet). Verder heb ik –natuurlijk- niet de pigmentplekken extra aandacht gegeven. Ik heb me strikt aan het gebruiksadvies gehouden.

Opnieuw proberen

Blijkbaar vinden de Philips researchers het ook een goed idee om 1 dosis voor twee handen te gebruiken, dus ik ga weer opnieuw proberen. Na twee keer heb ik echter weer hetzelfde probleem, minder heftig uiteraard omdat de dosis lager is en ik al na twee keer stop, maar toch, de vlekken zijn weer terug. Wederom contact met Philips, dat nu voorstelt om mij in contact te brengen met ‘hun dermatoloog’. Ik vrees dat ik daarvoor weer het halve land moet afreizen maar dat valt mee: De Velthuis Kliniek heeft ook een dependance in Rotterdam en dat is nog te doen. Velthuis Kliniek hoor ik jullie denken, inderdaad ik heb een afspraak met Dr Peter Velthuis , een van de aan Beautyjournaal verbonden experts. Klaarblijkelijk is hij dus ook een van de adviseurs van Philips voor de RéAura. Fijn, ik voel me nu in ieder geval in goede handen.

Professioneel

Ik ben aangenaam verrast over de professionaliteit tijdens het contact met de Velthuis kliniek. De assistente belt me op om een afspraak te maken; eens in de twee weken zit dr Velthuis in Rotterdam. Zij vraagt me of het goed is dat iemand van het medische team mij belt voor meer informatie betreffende mijn gezondheid. Dat telefoontje komt een half uur later. Ik beantwoord algemene en specifieke(re) vragen over mijn gezondheid en medicijngebruik en nog eens tien minuten later krijg ik een mail met een bevestiging van de afspraak (met daarin expliciet de vermelding dat het een informatief consult betreft waarvoor geen kosten worden berekend – dat wist ik niet), een routebeschrijving en een uit te printen vragenlijst met nog meer medische vragen. Werkelijk heel keurig.

De diagnose

Het was inmiddels vier weken geleden en er was niet veel bijzonders meer aan mijn handen te zien, behalve dat de huid heel dun en teer is. Bij het minste geringste heb ik namelijk een wondje. Echter voor het onderzoek moest er natuurlijk iets zichtbaar zijn. De week voordat ik naar de kliniek moest heb ik dus weer twee keer mijn handen behandeld met een halve dosis op stand 3 met als gevolg dat ik weer duidelijk zichtbare vlekken had om te laten zien.

En dan de diagnose! Ik heb al sinds 1997 fibromyalgie dat is me –helaas- maar al te duidelijk, maar volgens Peter Velthuis heb ik nóg zo’n mooi syndroom erbij; namelijk (een lichte vorm van) erythromelalgia (aanvalsgewijze verwijding van de bloedvaten in handen en voeten).

Een stukje uit het rapport dat Dr. Velthuis opstelde:

‘Patiënte heeft klachten die duidelijk gerelateerd zijn aan de behandeling met RéAura. De reactie na een behandeling met RéAura bestaat uit versterkte roodheid door vaatverwijding, die langdurig blijft bestaan en tevens zijn er puntbloedinkjes (de bruine puntjes zijn restanten daarvan). Alles wijst op een sterke en abnormale reactie van het bloedvatensysteem in de huid op de laserbehandeling.

Het ziektebeeld fibromyalgie kan een aantal onvoorspelbare reacties geven, maar huidreacties van deze aard zijn mij vanuit de literatuur en persoonlijke ervaring onbekend. Bij navraag hebben ook andere cosmetisch werkende dermatologen dit niet gezien.

De versterkte rode kleur aan de handpalmen en de voeten en de branderigheid aan de voeten kan passen bij een milde vorm van de diagnose erythromelalgie (erythromelalgia). De achtergrond van dit fenomeen is niet goed bekend, maar het gaat gepaard met versterkte kwetsbaarheid van bloedvaten. Deze aandoening komt weinig voor en er zijn geen patiënten beschreven met abnormale reacties op laserbehandeling. Maar theoretisch is dit een goed denkbare mogelijkheid.

Conclusie van de arts:

Patiënte met een aantal interne ziekten, die zeer waarschijnlijk op basis van erythromelalgie abnormaal reageert op behandeling met RéAura.’

 

Dat was het dan

Tot zover dan mijn handenavontuur met de RéAura wat helaas niet goed is uitgepakt. Ondanks 12 x behandelen is de huid van mijn handen op geen enkele manier jeugdiger en zijn de pigmentvlekken niet weg. Leek het eerder alsof het pigment uit de huid werd ‘getrokken’ nu blijkt dat waarschijnlijk  toch een –verkeerde- reactie te zijn geweest. Zo blijf ik dus zitten met een huid die er slechter uitziet dan toen ik begon, zo absurd droog is en overgevoelig. Ik hoop dat het perkamentachtige (of gelooid leerachtige) zich nog hersteld. Ik moet maar eens serieus op zoek naar een –herstel- methode daarvoor.

Rona concludeert

Het resultaat op mijn handen is natuurlijk erg negatief. Ik had niet verwacht bij de dermatoloog te belanden door gebruik van de laser. Maar ik wist dan ook niet dat ik –waarschijnlijk- erythromelalgia heb. Sterker nog, ik had er nog nooit van gehoord.

Uiteindelijk kan ik over het gebruik van de RéAura op de handen dus geen oordeel geven. Wat ik wel kan zeggen is dat het risico dat iemand anders dit ook gaat ervaren erg klein is want deze aandoening blijkt een zeldzame te zijn.

Wat ik jullie wel wil aanraden: als je overweegt de RéAura aan te schaffen en je hebt bepaalde klachten dan zou ik voor de zekerheid even contact opnemen met het RéAurateam. Ook heb ik nog nagevraagd wat de gebruikelijke procedure is bij klachten. M.a.w.: worden alle gebruikers hetzelfde behandelt of kreeg ik een voorkeurbehandeling? Dit was het antwoord:  Op het moment dat gebruiksters zich bij ons melden met vragen of specifieke huidreacties dan zal ons eigen Skincare expert team deze behandelen en daar waar nodig ons Philips Research team inschakelen met diverse huidexperts. In uitzonderlijke gevallen zullen wij Dr. Velthuis benaderen voor advies. Het is niet standaard dat wij gebruiksters een consult aanbieden. In dit geval wilden we dit met name doen omdat we bij jou reacties zagen die niet in eerdere testen voorkwamen en waar we als Research team geen ervaring mee hadden.

Tot zover dus het relaas over het RéAura gebruik op de handen. Binnenkort volgt mijn ‘eindconclusie’ over mijn complete behandelingsregime, incluis die van mijn gezicht.

 

Lees ook:

Lees ook