shop Alhydran Barrier Repair Care cream Is je huid gortdroog na een ingreep, peeling of in de overgang? Zorg dat  je dit SOS product in huis hebt. Bekijken Afgelopen zondagavond werd voor de 21ste keer de Nederlandse Coiffure Award uitgereikt. Het grootste kappersevent in ons land, waarin elk jaar in maar liefst negen categorieën prijzen […]

03:41 - 02:12
luistertijd 03:41 - leestijd 02:12

Afgelopen zondagavond werd voor de 21ste keer de Nederlandse Coiffure Award uitgereikt. Het grootste kappersevent in ons land, waarin elk jaar in maar liefst negen categorieën prijzen te winnen zijn. De hoofdprijs is het meest ego-strelend: de Hairdresser of the Year Award. Onze haarexpert Piet-jan Duivenvoorden won hem in 2010. Vorig jaar én dit jaar won Hester Wernert van Mogeen uit Amsterdam hem. Het heeft haar geen windeieren gelegd, ze moest met haar team zelfs naar een grotere zaak verhuizen, zo grapte totaal opgewonden tijdens de uitreiking.  Maar hoe kijkt een voormalig winnaar als Piet-jan op het event dit jaar? Ook hij had met zijn team van NIK maar liefst 10 nominaties in de wacht gesleept.

‘Het was buitengewoon goed georganiseerd, strak en vlot,’ vertelt hij. ‘Het gevoel in de zaal was goed, presentatrice Chantal Janzen was briljant! Ik zou niet willen zeggen dat het anders was dan voorgaande jaren, maar ik zat er nu zelf wel met een ander gevoel. Vorig jaar verzorgde ik als Awardwinner de hoofdshow, en was ik vooral backstage bezig. Dit jaar kon ik heel ontspannen de zaal in en overal van genieten. De Coiffure Award is natuurlijk een feest van herkenning. Er zijn zoveel mensen zo goed bezig met hun vak en om elkaar dan weer even te ontmoeten, is leuk.

Tien nominaties

Piet-jan had met zijn team dit jaar 10 nominaties binnengehaald, dat maakte deze avond natuurlijk wel extra spannend. Vorig jaar hadden ze er 7, het jaar ervoor 5. ‘Maar denk vooral niet dat hoe meer nominaties je hebt, hoe groter de kans is een prijs te winnen,’ drukt hij ons op het hart. ‘Het blijft een individueel verhaal. Verschillende juryleden kijken ernaar met hun eigen visies. Hoe wordt je werk begrepen, valt het op? Valt het in de smaak, voldoet het aan de kwaliteitseisen van dat jaar? Het blijft altijd moeilijk.’ Helaas werden er door het NIK team geen Eerste prijzen gewonnen, wel drie keer een Derde prijs: in de categorieën Team Award, Heren regio Zuid-Holland en Avantgarde. Hij is er nuchter onder. ‘Natuurlijk ben je even teleurgesteld, de verwachtingen zijn hoog, maar we pakken gewoon door. We hebben zelfs al weer inspiraties voor volgend jaar opgedaan.’

Minder styling, meer coupes

Piet-Jan zag nu duidelijk dat er weer meer aandacht komt voor het ambacht: de kniptechnieken. ‘Afgelopen jaren werd het steeds belangrijker om met echte fashion hairstyling te komen, omdat het past bij het editorial karakter van deze award. Je beelden moeten zo mooi zijn, dat ze bij wijze van spreken onmiddellijk in de bladen geplaatst kunnen worden. Nu zie ik toch dat niet alleen hairstyling meer belangrijk is, maar ook de coupe zelf weer.’

De comeback van grafische looks

Piet-Jan is absoluut geïnspireerd geraakt en hij weet nu al wat de tendens gaat worden. ‘Vidal Sassoon – het meer grafische, technische werk. De Britse topkapper aller tijden die de bob groot maakte in de jaren’60. Het werk van Hakan Alacali sloot daar nu al perfect ook aan. Prachtig.’

Hakan Alicali won dit jaar de Eerste prijs in de categorie Dames voor de regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. We zijn benieuwd wat volgend jaar gaat brengen.

Bekijk hieronder de trailer over de meest spraakmakende film die over zijn leven en zijn vak is gemaakt ‘The Movie’:

Bekijk hier ook nog een portret interview met Vidal Sassoon:

Lees ook