Milde retinol voor een gezonde huid, zonder gevoeligheden

07:13 - 04:19
luistertijd 07:13 - leestijd 04:19

Philosophy Miracle Worker

In mijn zoektocht naar een serieus werkzame anti-rimpel formulering volgde ik begin dit jaar met grote belangstelling de op BeautyJournaal ontstane discussie over het gebruik van vitamine A-zuur voor cosmetisch gebruik. Vitamine A-zuur (stofnaam tretinoïne) is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt meestal voorgeschreven bij (ernstige) acne. Het is tevens een van de weinige stoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het rimpelvorming vermindert en elasticiteit van de huid verhoogt. Echter, vitamine A-zuur kan de huid ook behoorlijk irriteren. Monique waarschuwde al in haar Obagi Bootcamp artikel dat tretinoïne veel meer is dan lifestyle-beloften in een fijne pot en dat je het niet zomaar kan gaan smeren zonder goede kennis van je huid en controle gedurende de behandeling.

Verleid door de artikelen op BeautyJournaal over de bewezen antirimpel werking van tretinoïne, overwon ik mijn schaamte om aan mijn huisarts een 0,02% vitamine A-zuur crème recept voor mijn rimpels te vragen. Echter, naarmate de discussie op BeautyJournaal vorderde en ik de tretinoïne ervaringen van andere gebruikers las, groeide mijn onzekerheid of ik wel met mijn vitamine A-zuur crème aan de slag moest gaan. Ik besefte toen pas eigenlijk goed dat een medicinaal product inzetten voor rimpels en pigmentvlekjes geen sinecure is. Ik begon me af te vragen of het loonde, of de voor- en nadelen wel tegen elkaar op wogen, of dit nou echt het enige en topproduct was wat werkte, en of ik een dergelijk resultaat misschien ook wel met een gewoon cosmeticum zou kunnen bereiken.

Miracle Worker miraculous anti-aging retinoïde pads

Ik besloot niet te experimenteren met mijn op recept gekregen 0,02% tretinoïne en voorlopig aan de slag te gaan met een veiliger alternatief: de vrij verkrijgbare Miracle Worker miraculous anti-aging retinoïde pads van het in 1992 opgerichte Amerikaanse cosmeticamerk Philosophy. Dit product bevat in vergelijking met het medicinale retinolzuur een minder krachtig vitamine A-zuur derivaat (i.e. retinol ester). Dankzij een innovatieve retinoïdentechnologie, het zogeheten HPR (hydroxypinacolone retinoate), zou volgens Philosophy de celvernieuwing in de huid worden geoptimaliseerd, terwijl het risico van huidirritaties die worden geassocieerd met traditionele retinolproducten zou worden geminimaliseerd.

Rijk aan antioxidanten (vitamine C en E) en verzorgende en kalmerende bestanddelen (waaronder Brassica Campestris (=paksoi), groene thee, en bisabolol/ kamille) zou gebruik van de pads resulteren in een intens gladde, stralende en bijzonder frisse, leeftijdloze huid, zo belooft Philosophy.

Op de ompakking van de pads lees ik dat niet nader genoemd klinisch onderzoek laat zien:
– na 1 week: zichtbaar gladdere en helder-dere huid
– na 4 weken: sterke vermindering van zichtbare huidverkleuringen en vale teint
– na 8 weken: sterke vermindering van zichtbare rimpels en grove poriën

Miracle Worker miraculous anti-aging moisturizer

Voor een optimaal resultaat gebruik ik aanvullend ook de moisturizer van de Miracle Worker miraculous anti-aging lijn. Deze moisturizer is geschikt voor elk huidtype en belooft de huid te verstevigen, te hydrateren, en de zichtbare tekenen van veroudering tegen te gaan. Op de Amerikaanse Philosophy website lees ik dat het zogeheten symrepair® complex (een uniek complex van 3 niet nader genoemde componenten van de huidlipidenbarrière) de natuurlijke vochtbalans ondersteunt voor een zijdezachte huid. Resveratrol zou zowel de vitaliteit verbeteren, als ook de huid kalmeren en verlichten met als resultaat een stevige, stralende huid. Bovendien zou de Miracle Worker moisturizer dankzij haar rijke Vitamine C– en glutathion formulering, de meeste antioxidanten onder de Philosophy moisturizers bevatten. Het belooft de aanmaak van natuurlijk collageen te stimuleren, de teint te verhelderen, en de huid te beschermen tegen schadelijke milieu invloeden (waaronder uv straling).

Mijn ervaringen:

Ik vind het leuk, die originele namen en spiritueel-filosofische gedachten die Philosophy haar huidverzorgingsproducten meegeeft. Daarnaast vind ik ook de algehele vormgeving van de 2 geteste producten heel mooi en aantrekkelijk: strak, clean, jong, vriendelijk, zinvol, luxe, en fris. Al voor het gebruik van de producten heb ik een goed gevoel over de kwaliteit en werkzaamheid. Wel jammer dat dankzij de gebruikte potverpakkingen lucht, licht en bacteriën relatief snel van schadelijke invloed op de ingrediënten kunnen zijn.

De 60 (eenmalig te gebruiken) ronde witte pads (ø 5,5 cm) komen in een wit plastic potje tezamen met een apart bruin glazen flesje (60 ml) met een heldere, kleurloze vloeistof die je (voor het eerste gebruik) geheel over de pads in het potje sprenkelt en laat intrekken. Na je gebruikelijke gezichtsreiniging in de avond, strijk je met zo’n vochtige pad over je huid. De pads hebben een honingraatstructuur van katoendraad waardoor ik een lichte scrub ervaar. Ik vind dit zelf niet zo prettig maar dat is heel persoonlijk. De oplossing, die subtiel naar honing ruikt en op de huid licht vettig aanvoelt, prikt of irriteert absoluut niet. Ik voel nauwelijks tot geen tinteling op mijn huid. De pads zijn zodanig goed met de oplossing doordrenkt dat ik er zowel mijn hele gezicht, als ook mijn hals en handruggen mee kan bestrijken.

Na de pads breng ik de moisturizer aan. Dit is een wit-glanzende, subtiel (medisch-) ruikende crème, voorzien van een gladde textuur en een snel, volledig intrekkende formule. De crème heeft een lichte consistentie, is zeer zuinig in gebruik, en smeert goed en gemakkelijk uit. De moisturizer vermindert onmiddellijk de trekkerige droogheid van mijn huid en laat mijn huid zacht en soepel aanvoelen. De crème laat absoluut geen vettig, wit, of plakkerig laagje achter en hydrateert mijn huid een paar uur lang. Omdat ik van nature een erg vocht- en vetarme huid heb, heb ik in de loop van de middag wel nog een extra laagje moisturizer nodig voor een aangenaam huidgevoel. Ik gebruik de moisturizer zowel overdag (gevolgd door een hoge SPF omdat het gevaar van pigmentvlekken echt bloedserieus op de loer ligt bij gebruik van de retinoïde pads!) als in de avond.

Dorine concludeert:

Ik ben heel tevreden over de Miracle Wonder retinoïde pads en moisturizer. Ze zijn allebei gemakkelijk en prettig in gebruik, en veroorzaken bij mij absoluut geen huidirritaties zoals rode pukkeltjes, verstopte poriën, witte puntjes, of vervellingen. Supersterk zijn de retinoïde pads niet, ik ga er niet van peelen en krijg geen jeuk, maar ik zie vooral een rustige huid waarvan de teint mooi en fris wordt. Niet de beloofde “miraculeuze, leeftijdloze schoonheid”. Ook niet specifiek minder rimpels, pigmentvlekjes of kleinere poriën. Maar mijn huid ziet er na 2 maanden retinoïde pads en moisturizer wel prima uit: gehydrateerd, soepel, zacht, helder, glad en gezond glanzend. Ik vind het allebei fijne, goede producten en ben blij met het resultaat. Mijn vitamine A-zuur crème laat ik voorlopig dicht.

Lees ook