Een nieuwe studie, uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers, naar de schadelijkheid van nano deeltjes titanium dioxide in voeding en cosmetica, wijst uit dat we ons minder bezorgd hoeven te maken dan aanvankelijk het geval was.

01:29 - 00:53
luistertijd 01:29 - leestijd 00:53

Een nieuwe studie, uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers, naar de schadelijkheid van nano deeltjes titanium dioxide in voeding en cosmetica, wijst uit dat we ons minder bezorgd hoeven te maken dan aanvankelijk het geval was.

De studie werd onder leiding van wetenschapper Paul Westerhoff uitgevoerd en is gepubliceerd in de American Chemical Society journal Environmental Science Technology. Nano titanium dioxide wordt tegenwoordig ondermeer verwerkt in verf, medicijnen, voeding en cosmetica.

Het is de tweede grootschalige onderzoek naar de gezondheids- en milieugevolgen van dit deeltje. Het eerste werd tien jaar geleden uitgevoerd. Voor de studie zijn talloze producten gekocht en onderzocht.

Tandpasta en zonnebrand

Zowel in tandpasta als antizonnebrandcosmetica zijn de hoogte waarden aangetroffen in gewicht: tussen de 1% en 10% in gewicht. Percentages in shampoo, deo’s en scheerproducten waren te verwaarlozen – minder dan <0,01 /mg.

Hoewel de percentages dus laag zijn, wijzen de onderzoekers wel op de potentiële vervuilingrisico’s van watersystemen inclusief riolering en dat het effect cumulatief is, het bouwt zich dus op. Hierdoor kan het via bewatering dus toch weer op land en planten terecht komen.

Reële gezondheidsrisico’s voor kinderen

Ook wijzen de onderzoekers erop dat kinderen wel een risico lopen bij blootstelling aan de stof. De hoogste concentraties zijn aangetroffen in voedingsmiddelen zoals ijsproducten, kauwgom en marshmellows.

Lees ook