Omdat je bij de publieke omroep geen reclame mag maken in uitzendingen, geef ik hieronder nog even weer welke producten ik liet zien in mijn beauty-uitzending bij KoffieMAX op 31 januari 2012.

09:20 - 05:36
luistertijd 09:20 - leestijd 05:36

Omdat je bij de publieke omroep geen reclame mag maken in uitzendingen, geef ik hieronder nog even weer welke producten ik liet zien in mijn beauty-uitzending bij KoffieMAX op 31 januari 2012.

Ik besprak een aantal groepen van werkzame stoffen waarin ik geloof heb, als het om verzorging van je huid gaat en vermindering van verouderingstekenen die veroorzaakt worden door met name uv-straling. Ik zeg dit met nadruk, omdat genetische veroudering, dus van binnenuit nauwelijks te bestrijden is, tenzij er medische behandelingen aan te pas komen. De belangrijkste groepen zijn vetten en hydratanten, retinol, vitamine C, niacinamide, uv-filters en optische lichtverstrooiers zoals pigmenten om de illusie van een stralende teint te creëeren.

Vetten en vochtbinders

Deze stoffen maken niet alleen het belangrijkste onderdeel uit van een crème, ze hebben ook het meeste effect op je huid. Vochtbinders en vetten zorgen voor het gevoel van een soepele, zachte huid en kunnen dit ook urenlang geven. Hoe soepeler en zachter je huid eruit ziet, hoe minder droogtelijntjes en andere effecten die ermee samenhangen zichtbaar zullen zijn. Het is de basis van je huidverzorging.

Pascaud heeft de prachtige Vernix Caseosa Cream die geschikt is voor alle huidtypen en gebaseerd is op het ultieme witte wasachtige laagje waarmee baby’s geboren worden. Het is een fantastische vetstof (in dit geval nagemaakt en op gemaakt uit dezelfde bouwstenen) voor elke huid die uit balans is, op welke manier dan ook. Subliem basisproduct! Lees hier ook Jolanda’s testreview erover.

Clarins is wereldberoemd om haar oliën voor de huid. Deze Huile Orchidée Bleue is een prachtige droge olie met voortreffelijke hydraterende eigenschappen. Heel fijn voor huidjes die en wel wat vet in combinatie met vocht kunnen gebruiken, en heerlijk voor vrouwen die graag hun huid masseren. Deze bestseller-olie bevat extracten van rozenhout, patchouli en blauwe orchidee. De olie bestaat uit 100% pure plantenextracten en bevat geen conserveringsmiddelen. Hij maakt geen vlekken.

Retinol

De stof, een derivaat van het beroemde vitamine A-zuur, kwam in de jaren’90 op, maar wel met wisselend succes. De stof kan namelijk in lichte mate hetzelfde doen als vitamine A-zuur (door peeling huidoneffenheden minder zichtbaar maken zoals rimpels, pigmentvlekken en een collageenprikkeling geven), maar dan moet wel de concentratie hoog genoeg zijn. Hoe hoger, hoe sneller ook irritatie optreedt en dat vinden veel consumenten ook weer niet fijn, dus werd allengs de concentratie in cosmetica steeds kleiner waardoor ook steeds minder werkzaam. Bovendien is het een onstabiele stof, wat vroeg om aangepaste formuleringen en verpakkingen wat het weer duur maakte, te duur voor veel merken. Het verdween dus langzaam uit het zicht – maar het komt weer terug! Dankzij de hardere roep van consumenten om werkzame producten, verbeterde technologie en betere verpakkingen.

Het leuke, gekke en mooie merk Philosophy heeft in de lijn Miracle Worker een mooie combi van opgeloste retinol die je over pads uit laat vloeien en aanbrengt voor het slapengaan. Lees hier meer over de inci-lijst. Lees hier nog een artikel op BeautyJournaal over het merk en de Miracle Worker lijn – ideaal voor 40+!

Vitamine C

Eigenlijk net zo’n moeilijke stof als retinol want vreselijk instabiel (hoewel een anti-oxidatieve stof dat ook hoort te zijn wil hij vrije radicalen kunnen bestrijden), maar in een juiste formulering en concentratie ook echt werkzaam tegen tekenen van veroudering waaronder pigmentatieproblemen, doffe huid en rimpelvorming. Omdat het kan werken, blijft de industrie ook telkens weer met nieuwe formuleringen komen: beter een oude schoen goed opgeknapt dan nieuwe, ultramoderne stappers waarvan de claim voor perfectie nauwelijks te onderbouwen is.

Zo dacht Kiehl’s er ook over, en het merk komt nu met een vloeistof waarin een naar men zegt mooie stabiele vorm van C is opgenomen: Activated C is 3-0 Ethyl ascorbic acid. De Clearly Corrective Dark Spot  Solution focust sterk op het egaliseren van de teint en door uv-straling veroorzaakte pigmentvlekjes te verminderen.

Ook Uncover van dr. Jetske Ultee bevat vitamine C, in de vorm van ascorbyl tetraisopalmitate, wat volgens enkele internationale consumentensites wordt aangeduidt als de meest krachtige, werkzame vorm van vitamine C (informatie 2006), die het minst irriteert en behoorlijk stabiel is.

Niacinamide

Niacinamide ofwel vitamine B3 beleeft momenteel een ware opleving en dat werd tijd. Het is een prachtige stof met klinisch bewezen werkzaamheid en helemaal niet moeilijk te verwerken in cosmetica. Het is wellicht geen sexy stof, maar what the heck! wij willen werkzaamheid en geen blabla. Niacinamide is multifunctioneel: het versterkt de huidbarriere – en dat is top!, het verzacht de huid, heeft hydraterende eigenschappen, kan licht peelend werken, afhankelijk van concentratie. Wat wil je nog meer. Olaz gebruikt deze stof al jaren en heeft er prachtige klinische (en gepubliceerde) bewijzen van liggen. Verder wordt het veel toegepast in cosmetica voor zeer gevoelige, kwetsbare huiden, zoals bij La Roche-Posay in de Lipikar lijn. We treffen het ook bij Uncover en nu ook bij L’Oreals Youth Code Luminizer (het werd tijd dat L’Oreal er ook eens meer mee zou gaan doen).

Niacinamide is een belangrijke stof in de Regenerist lijn van Olaz, waarvan onlangs ook een parfumloze lijn uitkwam onder de naam Olaz Professional. De combinatie van stoffen in deze lijn werd placebogecontroleerd getest tegen 0,02% vitamine a zuur (lees hier publicatie). Bij Regenerist is nu een serum voor de nacht uitgekomen: Night Renewal Elixir (geurloos, geen siliconen). Laat hier nou net geen niacinamide in zitten haha…oops, maar wel glycolzuur en palmitoyl pentapeptide om de huid gladder te maken en goed gehydrateerd.

Lichtverstrooiende pigmenten

Een prachtige optische illusie die in de jaren negentig voortkwam uit de verfindustrie. Met reflecterende deeltjes in verschillende tinten (of ze nu uit edelsteen of mica komen, of worden nagemaakt), het is dem eeste ideale instant zelfbevrediging die je kunt krijgen. In combinatie met siliconen. Je huid wordt onmiddelijk geegaliseerd en krijgt een prachtige voile met een gezonde teint. De nieuwste producten in dit genre zijn:

L’Oréal Code Jeunesse Lumière. Een variant op het eerder uitgebrachte Youth Code, maar in tegenstelling tot dit eerdere product zit hier nu wel ineens redelijk veel niacinamide in en een opvallender hoeveelheid parelmoerachtige pigmenten voor die mooie glow die beloofd wordt. De focus ligt op het egaliseren van de teint en het verminderen van door uv-straling veroorzaakte pigmentvlekjes. Het is een serum dat snel intrekt en geurig ruikt.

Vichy Neovadiol Lumière is Vichy’s antwoord op de hype van BB creams. Over die terminologie, die overigens niet zo op de verpakking wordt gecommuniceerd, kunnen we kort zijn: het is een alles-in-een-dagcreme: basisverzorging, anti-aging en kleurgevend – nog net geen foundation. Het is mijn favoriet binnen het BB-segment omdat het en met huid de hele dag mooi zacht houdt en een fantastische gloed geeft. Nog net geen foundation, maar wel lekker fris en toch iets egaliserend. Hij is geschikt voor de gevoelige huid en parabeen-vrij.

UV-filters

Onontbeerlijk bij de bescherming van je huid tegen huidveroudering onder invloed van uv-straling. Als je weet dat het merendeel van de tekenen zoals rimpelvorming, pigmentvorming, verslapping en droogte door externe invloeden worden bepaald, snap je ook dat uv-protectie een must is. Bovendien een stuk voordeliger dan alle kostbare producten bij elkaar. Ik heb een paar nieuwkomers laten zien.

Eau Thermale Avène Antirougeurs Jour met spf 20. Een product speciaal bedoeld voor de huid die couperose vertoont, dan wel op andere manieren snel roder wordt. Een heel zachte creme, waaraan een hoogwaardig zonnefilter is toegevoegd. Een perfecte combinatie.

Ideaal als je een kuurbehandeling ondergaat met peelings, retinol, of vitamine a-zuur is dit zonnefilter van Kiehl’s, de Ultra Light Daily UV Defense spf 50 met eveneens zeer hoge uv-a bescherming. Je kunt dit filter over al je andere dagverzorging heen aanbrengen of solo gebruiken als je huid toch wat vetter is. Er zijn Mexoryl filters in verwerkt (L’Oréal filters, so to speak: goede filters).

Tot slot heb ik het nog niet over peelende producten gehad, de zuren: aha-bha, glycol, en dergelijke. Ook bewezen, werkzame stoffen.

Lees ook