Hoe gebruikt Gerti zelf vitamine a zuur crème?

06:53 - 04:08
luistertijd 06:53 - leestijd 04:08

Vitamine a zuur creme

Naar aanleiding van Monique’s Obagi bootcamp is er een hele discussie ontstaan over het gebruik van vitamine A voor cosmetisch gebruik. Tijd voor wat tips en trics van deze ervaringsdeskundige!

Als eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen vitamine A (retinol of Retinyl palmitate) en vitamine A-zuur (tretinoïne). Zie ook het Beautyjournaal woordenboek over vitamine A. Tretinoïne is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt meestal voorgeschreven bij (ernstige) acne. Tretinoïne is tevens een van de weinige stoffen waarvan bewezen is dat ze rimpelvorming vermindert en elasticiteit van de huid verhoogt. In cosmetica kom je meestal retinol tegen dat zonder recept verkrijgbaar is. Retinol heeft van zichzelf geen anti-aging eigenschappen. Het moet omgezet worden in vitamine A zuur. Dat kan op de volgende manier*:

Retinyl palmitate <=> Retinol <=> Retinaldehyde => Retinoic acid

De concentratie moet behoorlijk hoog zijn wil retinol rimpels verminderen. Je komt concentraties tegen tot wel 1%. Uiteraard hangt de werkzaamheid af van de samenstelling van de crème. De helaas veel te vroeg overleden cosmetisch wetenschapper prof. Johann Wiechers heeft hier boeiende artikelen over geschreven voor Beautyjournaal. Retinol kan de huid behoorlijk irriteren. Retinaldehyde (retinal), veel minder bekend, staat een stap dichter bij vitamine A-zuur en blijkt de huid minder te irriteren. Vitamine A-zuur kan de huid ook behoorlijk irriteren.

Tretinoïne is geen sinecure. Je mag het niet gebruiken als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Ook als je je huid laat laseren, bijvoorbeeld vanwege couperose, mag je de twee weken voor de behandeling geen tretinoïne gebruiken. Door de discussie hier op Beautyjournaal, lijkt het alsof het niks voorstelt om je dokter een recept te vragen. Een paar adviezen zijn derhalve op hun plaats.

 1. Bouw het gebruik  van tretinoïne op. Je begint bijvoorbeeld met twee keer per week, na een tijdje om de dag tot je het elke dag kunt gebruiken. Niet iedereen kan tretinoïne elke dag gebruiken. Forceer niks. Je hebt maar één huid.
 2. Begin met een laag percentage tretinoïne, bijvoorbeeld 0,02% en bouw op naar 0,05 of zelfs 0,1%.
 3. Gebruik een crème, niet de gel. De gel penetreert sterker vanwege de alcohol. Datzelfde geldt voor de oplossing.
 4. Gebruik eerst een moisturizer, een uur later je tretinoïne. De werking zal dan wat minder zijn, omdat er minder tretinoïne in je huid penetreert, met je moisturizer heb je een barrière opgebouwd, maar je hebt ook minder last van irritatie.
 5. Breng een moisturizer aan nadat je je tretinoïne hebt aangebracht. Ik zou wel 30-60 minuten wachten, omdat de penetratie min of meer stopt zodra je de moisturizer aanbrengt.
 6. Meng je tretinoïne met een moisturizer.
 7. Voor de volledigheid noem ik ook de short contact therapy. Dan was of spoel je de vitamine A zuur na 1 of 2 minuten af. Dit schijnt alleen met tazarotene gel (Tazorac)  te werken.
 8. Het kan zijn dat je na het gebruik van tretinoïne of retinol wat gaat vervellen. Je kunt hiervoor een zachte scrub gebruiken, bijvoorbeeld Dremalogica Daily Microfoliant of Sensai Silk Peeling Powder, of een exfoliant met glycolzuur. Gebruik geen agressieve scrub!
 9. Exfolieer of scrub niet voordat je de tretinoïne  aanbrengt. Dat verhoogt de irritatie.
 10. Gebruik geen toners met alcohol voordat je retinol aanbrengt. Dat verhoogt de penetratie en dus de kans op irritatie.
 11. Gebruik tretinoïne op een droge huid.

Jetske Ultee’s tips over et gebruik van vitamine a zuur creme 

Wil je echt aan de tretinoïne, lees dan ook de adviezen van cosmetica onderzoeker Jetske Ultee**. Voor de volledigheid herhaal ik ze hier:

Gerti’s eigen ervaringen:

Jaren geleden heb ik zelf een tijdje tretinoïne 0,02% gebruikt. Ik kreeg toen last van irritatie en vervelling rond mijn neus en ben er snel mee gestopt. Tretinoïne mag dan wel rimpels verminderen, ik wil er ook nu goed uitzien. Ik ben toen overgestapt op Ystheal van Avène, en later op Eluage. Beide crèmes heb ik jaren zonder problemen gebruikt. Avène is heel open over de concentratie van de ingrediënten (0,05% retinal). Het is een onderschat merk op de Nederlandse markt. Ik ben blij dat Beautyjournaal er regelmatig aandacht aan schenkt. Misschien niet sexy, maar wel werkzaam!

Sinds een week ben ik weer begonnen met tretinoïne 0,02% met als doel verbeteren van de huidstructuur en verminderen van  pigmentatie. Ik ben bewust met een laag percentage begonnen, en smeer niet meer dan twee keer per week. Daarnaast exfolieer ik twee  keer per week met Dermalogica Daily Microfoliant. Tot nu toe heb ik geen last van irritatie of vervellen, maar dat zegt niks na een week. Wel merk ik dat ik dagcrème dikker moet smeren, zeker nu het buiten zo koud is. Ik zal voor Beautyjournaal een dagboekje bijhouden en  regelmatig mijn ervaringen met jullie delen.

Bronnen: *  http://www.smartskincare.com/treatments/topical/retinol.html, ** http://jetskeultee.nl/2009/11/27/vitamine-a-retinoiden/,  **ttp://jetskeultee.nl/2009/12/11/het-gebruik-van-vitamine-a-zuur/

Lees ook