Huidbescherming door de zon binnen enkele uren Wetenschappers van de Brown University, Rhode Island hebben ontdekt dat de huidcellen een beter beschermingsmechanisme hebben tegen UV straling dan altijd gedacht, meldt de website van de Brown University.

01:15 - 00:45
luistertijd 01:15 - leestijd 00:45

shop

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Huidarts Francis Wu maakte deze zalige crème voor diepe hydratatie. We love it! Clean beauty!

Huidbescherming door de zon binnen enkele uren

Wetenschappers van de Brown University, Rhode Island hebben ontdekt dat de huidcellen een beter beschermingsmechanisme hebben tegen UV straling dan altijd gedacht, meldt de website van de Brown University.

Hoofdwetenschappers Elena Oancea en Nadine Wicks hebben ontdekt dat de huid een fotosensitieve receptor heeft, genaamd rhodopsin. Dit is hetzelfde mechanisme dat het oog gebruikt om licht te detecteren. Dit geeft de huid een sneller reactievermogen tegen UVA stralen dan eerder onderzoeken uitwezen.

Tot nu toe hadden wetenschappers alleen bewezen dat het dagenlang duurt voordat een van de belangrijkste beschermingmechanismen van de huid: de productie van melanine (onder invloed van uv-b) op gang komt. En men wist ook dat tegen die tijd er al lang sprake was van DNA-beschadiging. Ofwel: dat huideigen beschermingsmechanisme zou gewoon te laat op gang komen. Het nieuwe onderzoek werpt bijzonder licht op de kwestie: dankzij die receptoren wordt de melanineproductie al binnen enkele uren getriggerd en is de huid dus beter beschermd dan men aanvankelijk dacht.

Het rapport, dat verschijnt in het tijdschrift Current Biology, schetst lab experimenten met menselijke melanine-producerende huidcellen, melanocyten genoemd.

(Nabewerking: Sanne Cheret)

Lees ook