Elk jaar krijgen ca.13.

03:56 - 02:22
luistertijd 03:56 - leestijd 02:22

Elk jaar krijgen ca.13.000 vrouwen en 100 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Na deze diagnose is het een goed idee om iemand te ’benoemen’ als Breast Friend. Wie iets bijzonders doet voor mensen met borstkanker verdient de Breast Friends Award.  

Wat is een Breast Friend?

Een Breast Friend is een goede vriend of vriendin, familielid of naaste die een vrouw of man bijstaat bij wie borstkanker is geconstateerd. Het gaat zowel om steun op het emotionele vlak als om praktische hulp tijdens de hele behandel- en herstelperiode.

Waarom een Breast Friend benoemen?

De diagnose borstkanker zet elk jaar opnieuw het leven op zijn kop van duizenden vrouwen en tientallen mannen en luidt een periode in van angst, verwarring en grote onzekerheid. Juist dan is er behoefte aan een luisterend oor, aan mentale en emotionele ondersteuning, aan iemand op wie de patiënt kan terugvallen. Zo iemand is een Breast Friend. Met een Breast Friend sta je sterker!

Van wie is het initiatief Breast Friends?

Breast Friends is een initiatief van Roche, een internationale researchgeoriënteerde healthcare-onderneming. Roche ontdekt, ontwikkelt en levert innovatieve producten en services rond de vroege opsporing, preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten. Hiermee draagt Roche op vele fronten bij aan de verbetering van gezondheid en de kwaliteit van leven van patiënten.

Wat kan ik op de www.breastfriends.nl vinden?

Op www. breastfriends.nl zijn prachtige dubbelportretten te zien die gemaakt zijn door topfotografen Rankin en Patricia Steur. Zij maakten mooie portretten van bekende en minder bekende mensen die met elkaar gemeen hebben dat ze een vriend of vriendin met borstkanker bijstaan. Op de site zijn  interviews en waargebeurde verhalen te lezen van Rina, Mariska, Simon, Karen en vele anderen die vertellen wat er in hun leven gebeurde na de diagnose borstkanker. Zij geven bovendien hun persoonlijke tips & tricks om de behandeling makkelijker door te komen.

Wat is de Breast Friends Award?

Om de Breast Friends van Nederland in het zonnetje te zetten, is door Roche Nederland de Breast Friends Award in het leven geroepen. Voor deze award komen personen in aanmerking die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het welzijn van mensen met borstkanker. Dit jaar wordt de Breast Friends Award voor de vierde maal uitgereikt. De winnaar wint maar liefst 5000 euro en een foto van haar- of hemzelf samen met zijn of haar Breast Friend, gemaakt door topfotograaf Patricia Steur.

Wie hebben de Award gewonnen?

Mariëlle van der Pers miste een website die overzicht geeft van de vele mooie mogelijkheden die er zijn om een kaal hoofd te bedekken. Samen met haar Breast Friend richtte zij het platform Hoofdzaken op. Met dit initiatief won zij de Breast Friends Award 2008. Machteld de Bont vindt dat de zorg rond de kanker in het ziekenhuis goed geregeld is, maar voor de zorg rond huis, kinderen en werk was er nog niets. Om deze belangrijke zorg beter te organiseren, richtte zij Stichting Care for Cancer op. Met dit initiatief won Machteld de Breast Friends Award 2009. Vorig jaar won Lide van der Vergt de award met Mammarosa. Mammarosa is door Lide opgericht en heeft als doel het geven van voorlichting over borstkanker aan allochtone vrouwen en het bevorderen van de communicatie rond borstkanker bij deze vrouwen.

Hoe kan ik iemand nomineren?

Kent of bent u iemand die het afgelopen jaar of de afgelopen jaren een bijzonder initiatief heeft ontwikkeld waar vele borstkankerpatiënten wat aan hebben? Nomineer dit initiatief dan voor de Breast Friends Award 2011. Kijk voor het eenvoudige reglement op de site van Breast Friends.

(adv=advertorial)

Lees ook