Meer haarvolume, het is lastig meten

05:04 - 03:02
luistertijd 05:04 - leestijd 03:02

Inneov

Haaruitval kan echt scary zijn. Voor mannen is een kalend hoofd algemeen geaccepteerd, maar als je als vrouw je haar verliest is dat heel ingrijpend. Het eerste waar je naar moet kijken is je voeding. Vooral crashdiëten of te lang te weinig en ongezond eten (met als gevolg gebrek aan B-vitamines en ijzer) hebben (diffuus) haaruitval als gevolg. Daarnaast zijn zeer stressvolle periodes, hormoonstoornissen en haarziekten een oorzaak voor haaruitval. Hiervoor kun je beter een specialist raadplegen.

Nestlé  (voedingsresearch) en L’ Oréal (dermatologisch research) hebben nu samen een lijn voedingssupplementen ontwikkeld onder de naam Inneov om huid en haar van binnenuit te voeden en mooier te maken. De lijn wordt sinds 2010 gefaseerd op de Nederlandse markt uitgebracht.  Ik heb het supplement “ Haarvolume, voedingsconcentraat Anti-haaruitval + Volume”  getest. In het wit met groene doosje zitten 60 lichtgroene tabletten in doordrukstrip, voldoende voor 1 maand. Er wordt geadviseerd om minimaal 3 maanden te slikken om enig resultaat te zien.

De claim op de verpakking meldt: ‘helpt haaruitval remmen en draagt bij tot meer haarvolume’ . Dit is gemeten in klinische studies versus placebo. Daar merk ik alvast bij op dat dit supplement alleen zin heeft als je haaruitval voeding-gerelateerd is. Als je haaruitdunning het gevolg is van een hormonale disbalans of een haarziekte, dan heeft dit middel geen enkel effect. Inneov stelt dat door dagelijkse aantasting, bijv. milieuverontreiniging, stress en vermoeidheid de microcirculatie in de haarbulbus, waarin de haar aangemaakt wordt, verzwakt. Gevolg: dunner haar, vroegtijdig haarverlies.

In het supplement wordt taurine (een aminozuur/eiwitbestanddeel) met groente thee en druivenpit gecombineerd om de microcirculatie te stimuleren. Zink  is toegevoegd voor de aanmaak van keratine (haarstructuur/eiwit). Gesteld wordt dat taurine direct op de haarwortel inwerkt. Nu is dat vaak het probleem met specifieke supplementen: komt wat je slikt ook daadwerkelijk terecht waar je de stof wilt hebben? Taurine is een van de vele aminozuren in een eiwit en alle aminozuren worden algemeen in je lichaam gebruikt voor herstel en reparatie, dus niet exclusief in de haarwortel. En er zitten polyfenolen in uit druivenpitten en groene thee, en catechines uit cacao, thee en groentensoorten.

Veelbelovend

Het eigen testresultaat van Inneov (een klinische studie – placebo gecontroleerd) toont aan dat bij 73% van de testpersonen verminderde haaruitval werd gemeten en bij 72% volumeverbetering. Men testte de hoeveelheid haaruitval bij de testgroepen met driemaal daags kammen. Er zijn in totaal 150 vrouwen gebruikt uit Frankrijk en Spanje. De reden voor hun haaruitval was voor het onderzoek niet gespecificeerd. Op de mooie site www.inneov.nl  wordt de werking van het supplement prachtig visueel uitgelegd en zijn er (natuurlijk) zeer positieve getuigenissen van gebruiksters te lezen. BeautyJournaal heeft lang geleden een poging ondernomen het onderzoek op te vragen maar heeft het nimmer ontvangen.

Harriet concludeert:

Ik heb haaruitval en dun haar, dus het supplement is absoluut van mij op toepassing. Mijn haarprobleem is echter genetisch/hormonaal en niet direct aan voeding gerelateerd. Toen ik begin met deze pillen, wist ik nog niet dat het alleen geschikt zou zijn voor voedinggerelateerde haarproblemen. Na één maand gebruik – de hoeveelheid ik kreeg opgestuurd – zag ik geen resultaat. Er moet immers drie maanden geslikt worden om de werking te kunnen zien. Na overleg kreeg ik (twee maanden later) nog 2 verpakkingen toegestuurd.

Conclusie: dat is lastig te zeggen. Het is erg moeilijk te zien of je haar dikker is geworden; haardikte varieert zo tussen 0,5 en 1mm, verdikking daarvan is met het blote oog niet te zien, dat zou je microscopisch moeten laten testen. Daarnaast moeten alle omstandigheden in je leven tijdens zo’n test gelijk blijven om het resultaat zuiver te houden. Ik ben in deze testperiode gestopt met anti-conceptie (Mirena) en ben bovendien een vorm van Minoxidil gaan gebruiken. Drie weken na deze veranderingen is mijn haaruitval afgenomen tot normaal.

Ik ben een zeer sterk voorstander van supplementen nemen voor de algemene gezondheid en de ingrediënten in dit supplement zijn inderdaad werkzaam op de bloedcirculatie en keratine aanmaak. Maar het wil niet zeggen dat het innemen van deze stoffen je méér bloedcirculatie krijgt of dat er méér keratine wordt aangemaakt en dus beter haar. En stel dat ik wel verbetering zou zien, kan dat ook komen omdat ik misschien minder stress heb, of hersteld ben van een virus, of een ander voedingstekort heb opgeheven door beter te eten. Het enige wat ik kan zeggen: de voorraad is op, als nu mijn haaruitval weer erger wordt, hebben de tabletten hun werking gehad.

Hoe dan ook, het supplement is qua ingrediënten absoluut gezond, je kunt het gerust uitproberen, misschien werkt het voor jou wel!

 

Lees ook