shop ILIA Super Serum Skin Tint SPF 30 vegan foundation Deze luchtige organic foundation is een ware alleskunner, want het geeft je huid voeding, zonbescherming én een tintje. Er zit een mineraal filter in, en niacinamide en hyaluronzuur. Bekijken Van steeds meer teintverfraaiende make-upproducten wordt gezegd dat hun kleuren zich aan jouw huidskleur kunnen aanpassen. […]

02:58 - 01:47
luistertijd 02:58 - leestijd 01:47

Van steeds meer teintverfraaiende make-upproducten wordt gezegd dat hun kleuren zich aan jouw huidskleur kunnen aanpassen. Denk aan de Beyond Natural foundation van Revlon, aan de Daywear tinted daycream van Estée Lauder en de foundation van Face Stockholm, en in Amerika doen ook nog een paar andere merken heel hard hun best dit te verkondigen, zoals Smashbox O-Glow Blush en Jemma Kidd Lip Gloss.

Weer andere merken gaan nog verder en beweren zelfs dat de kleur van hun producten zich aanpast aan je humeur. Veel gekker moet het niet worden. Maar de vraag is: kan zoiets? Website The Beauty Brains ging op onderzoek uit.

Roze kleurstof

Wat blijkt? Er zijn drie verschillende manieren om er voor te zorgen dat een make-upproduct van kleur verandert als je het aanbrengt. De eerste manier is meteen ook de meest gebruikte, een kleurstof genaamd ‘Red 27’. Deze kleurstof is kleurloos tot hij in aanraking komt met water, waarna hij fel roze wordt. Hij is dus kleurloos zolang hij in het product verwerkt zit (waar uiteraard geen water in zal zitten) en wordt roze zodra hij in contact komt met het vocht van je huid of zelfs met het vocht in de lucht. Het heeft dus niks te maken met je huidskleur of je humeur. ‘Red 27’ wordt gebruikt in poeder, gel en was.

Openbarstende pigmenten

Dan zijn er producten die gebruik maken van omhulde kleurstoffen – kleurstoffen die in een soort mini capsules van was of gel zitten en vervolgens zijn verwerkt in een kleurloos basisproduct. Zodra ze worden aangebracht spatten de capsules open en komt de kleurstof vrij. Deze methode werkt goed in producten op crème en poederbasis. Zie dus ook de producten van Revlon, Estée Lauder en Face Stockholm.

Het zelfbruingeheim

Tenslotte maken sommige producten gebruik van  DHA, oftewel dihyldroxyacetone, een chemisch stofje dat reageert met de keratine in de bovenste lagen van je huid. Zodra DHA in aanraking komt met je huid  krijgt het een glanzende oranje-bruine tint en geeft je aldus een fraaie ‘natural tan glow’ zoals dat zo mooi heet. Producten die gebruik maken van de DHA techniek lijken zich aan te passen aan je huid omdat ze heel lage dosseringen DHA gebruiken en dus maar heel langzaam van kleur veranderen. Overigens: hoe meer je ervan gebruikt, hoe intenser het ‘glow’-effect is.

De conditie van je huid, je humeur, je leeftijd – het heeft allemaal totaal geen effect op deze producten. Je eigen huidskleur wel, en dat is ook niet echt gek. Kleur reageert nu eenmaal altijd op kleur. Een cosmeticaproduct heeft altijd een ander effect op een gebronsde huid dan op, laten we zeggen, een ivoorkleurige huid. Dat is bij deze producten niet anders.

Lees ook