shop Mádara Vitamin C Intense Glow Concentrate Wakker worden met een glow. Mandy doet het! Vitamine C in combinatie met ferulinezuur is een heel krachtig antioxidant complex. De C verheldert je teint, ferulinezuur maakt de huid gladder en helpt pigmentvlekjes tegen te gaan. Bekijken Als het lelietje-van-dalen begint te bloeien, dan weet je: lente! Dit […]

03:36 - 02:10
luistertijd 03:36 - leestijd 02:10

Als het lelietje-van-dalen begint te bloeien, dan weet je: lente! Dit verlangen naar nieuw leven, de eerste kwetterende vogels en ontluikend groen, kun je ook beleven in parfums. Guerlain presenteert zelfs ieder jaar een nieuw en eenmalig lelietje-van-dalen-parfum. Alleen te koop op 30 april. Onze parfumexpert Erik Zwaga neemt je mee…..

Vraag: welke bloempje ruikt heerlijk zoet en tegelijkertijd knisperend groen én dauwachtig fris? Het is het lelietje-van-dalen. Onder boeren, burgers en buitenlui iets minder bekend als convallaria majalis. Convallis is latijns voor ‘diep dal’ . Daarvan is de naam convallaria afgeleid: plantje aangetroffen in dalen. De witte klokvormige bloempjes verspreiden een geur die direct associaties oproept met het voorjaar. Talrijke legenden bestaan over dit tere bloempje. Zo was het in onze streken in duistere tijden gewijd aan Ostara, je weet wel, de zus van de Germaanse god Donar én godin van het stralende morgenrood en naderende voorjaar. Ter ere van haar werden in vreugdevuren deze bloempjes gegooid. Deze voorjaarsbode is in de loop der tijden uitgegroeid tot symbool van pril geluk en nieuw leven en wordt daarom in klassieke bruidsboeketten verwerkt.

Een lieveling van de ‘neuzen’

Hoe het gebruik exact is ontstaan, is gehuld in de nevelen van legenden, maar in Frankrijk is het traditie om op 1 mei een bosje muguet (de Franse naam) op je revers te dragen, te schenken of om je als vrouw er in te hullen. Er is een parfumhuis dat al jaren op 30 april met Muguet du Bonheur  goede zaken doet: Caron. Edmond Roudnitska, beschouwd als de grootste neus van de 20ste eeuw en schepper van Diorissimo – voor velen het absolute lelietje-van-dalen-parfum – beschouwt Muguet de Bonheur van Caron als het verfijndste muguet-parfum ooit gecreëerd. Een mooiere hulde bestaat er niet.

Maar er is meer keus: Annick Goutal heeft Le Muguet. Parfumhuis Delrea Debut, dat werd samengesteld door de zoon van Edmond Roudnitska. Van Cleef & Arpels heeft een fluwelige versie gemaakt met Muguet Blanc. Ook een geur met een vrolijke, knisperende, groene en ‘vochtige’ lelietje-van-dalen-nuance: Sottile 1.61 van Yosh. Beetje scherp in de finish, maar toch de moeite van het ruiken waard: Aqua Universalis van Maison Francis Kurkdjian

Denk nou niet dat een parfumeur de dalen in trekt om bossen met meiklokjes te verzamelen. Dat gebeurde vroeger wel. Daarna werden ze gelegd in dierlijk vet dat geleidelijk de geur in zich opnam. Via een destillatieproces werd zo een concrète of absolu verkregen. Tegenwoordig combineert de neus in zijn laboratorium diverse geurmoleculen om een lelietje-van-dalengeur op te roepen vaak gecombineerd klassieke parfumbloemen.

Op naar Parijs voor de special edition op 30 april!

Guerlain heeft eveneens een speciale band met het lelietje-van-dalen. Op 30 april presenteert het traditiegetrouw een limited edition-versie. En ieder jaar gedraagt de geur zich nét even iets anders. Voor 2011 wandelt het lelietje-van-dalen over een loper van groene en vochtige noten naar een dromerig hart van roos, sering en jasmijn die je ‘unisono’ het ware lelietje-van-dalen-genot laat ondergaan – ‘nog weelderiger dan de natuur heeft bedoeld’.

Wil je als zuiver lelietje-van-dalen-liefhebber ‘live’ delen in deze voorjaarsvreugd, neem op de laatste dag van april de TGV naar Parijs, en wees om 17.00 present aan 68, Champs-Elysées waar Guerlains flagshipstore zit. Terwijl echte vlinders worden losgelaten in een wolk van Muguet, kun je één van de 1250 genummerde exemplaren kopen.

Lees ook