Gezicht Lichaam Monique schrijft Natuurlijk 100%

Monique schrijft: De missie van Paul Penders

Paul Penders, Hollander van origine, is een opmerkelijke man. Een activist, die de wereld een beetje mooier probeert te maken – voor vrouwen en in het verlengde daarvan ook voor kinderen. Maar vrouwen vooropgesteld – hij is dol op ze. Uit drie huwelijken heeft hij zeven kinderen gekregen, waarvan er een, de Nederlandse Bas, nu ook zoetjes aan bedrijfsvoering gaat overnemen. Met zijn kennis als bankman, moet dat Bas zeker gaan lukken in Maleisië. Sinds enkele jaren is dit land de thuisbasis van het cosmeticabedrijf Penders. Een prettiger werkomgeving, met mooi weer, fijne mensen en uitstekende faciliteiten voor ons productiebedrijf, vertelt hij in een persoonlijk gesprek dat ik met hem had in Amsterdam. In het regenwoud, aan de kust. Een gebied dat het Geopark eiland Langkawi wordt genoemd. Een door Unesco beschermd natuurgebied in Maleisië.

Penders. Wie oud genoeg is, kent hem wellicht nog als kapper – uit de jaren’70? Een eigenzinnige man die in het Oosten van ons land zijn zaak runde en op een dag besloot zijn eigen shampoos te gaan ontwikkelen. Met meer werkzame stoffen, minder schuim. Een opleiding ervoor had hij niet, maar kennis voor self made cosmetica was eenvoudig te krijgen – uit de overlevering van zijn grootouders – die een apotheek hadden gerund. So far so good. Tot een vrouw zich meldde met vreselijke huiduitslag. Ze sloeg groot alarm, waar ook de toenmalige Keuringsdienst van Waren in Enschede lucht van kreeg. Zo gemoedelijk als het in die tijd nog ging, werd hij aangemoedigd om zijn producten te laten testen. Op dieren wel te verstaan. Zo ging dat nog in die tijd. Maar het was ook die tijd waarin de gemiddelde mens überhaupt nog nauwelijks wist dat cosmetica op dieren getest werd. Ook Paul Penders niet. Dus nietsvermoedend toog hij naar TNO in Apeldoorn met zijn flesjes- in de veronderstelling dat hij daar een uurtje of wat hondjes en andere harige beestjes zou mogen gaan wassen met zijn producten om te kijken hoe mooi schoon en glanzend hun vachtjes zouden worden. Maar niets was minder waar.

TNO beschikte niet over een knusse wassalon maar wel over kille ruimten waarin tientallen konijnen en andere dieren in hokken zaten als testobjecten. Bij die aanblik werd Penders bijna onwel. Het bloed steeg hem naar de konen en zijn eerste reactie was: wegwezen! Dit kan niet waar zijn, dit kan niet echt zijn!

Het was een keerpunt in zijn leven. Zo ontdaan als hij was, besloot hij dat het roer om moest. Hij werd dierenactivist en ging zich met hart en ziel in zetten voor een verbod op dierproeven. Ondertussen bleef hij koppig in zijn bedrijf cosmetica produceren, zonder de verplichte dierentests. Zijn 25 man personeel was trouw, zo trouw, dat toen Paul in een slordige paniekaanval hals over kop het land verliet, omdat hij zijn bedrijf moest sluiten vanwege het niet nakomen van de wet, het team ook verbaasd en met lege handen achterbleef. Paul betreurt nog altijd dat het zo heeft moeten lopen, maar hij is er ook pragmatisch onder: het ging zoals het ging. Na nog een kortstondige periode in Ierland te hebben gewoond, vertrok hij naar Amerika. Daar ging een wereld voor hem open. In gesprek met het controle-orgaan de FDA, werd hem duidelijk dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn met cosmetica.

‘Maak gewoon gebruik van stoffen die op de zg. grasslist staan en er is geen vuiltje aan de lucht.’ De grasslist? Penders had er nog nooit van gehoord, waarom was het hem nooit verteld in Nederland, dan had hij zichzelf een hoop ellende kunnen besparen.

In Amerika bouwde hij zijn cosmetica-imperium gestaag uit. Zijn filosofie was om de beste planten te combineren met de beste synthetische stoffen voor veilige cosmetica die ook functioneel was voor de huid. Normaliserende cosmetica noemde hij het al snel: om de huid in balans te brengen en te houden. Penders beroemde formule is opgebouwd rond 22 kruiden die hij uit de overlevering van zijn moeder heeft gekregen. De afgelopen decennia heeft hij de formule telkens aangepast aan nieuwe inzichten en technologische mogelijkheden met kruiden die hij in Azië aantrof. Hij noemt het zijn  LevensESSENTIE Gold®. Naast deze cocktail bestaat de basisformule ook uit kokoswater, Vitamine A, B, C en E en diverse enzymen. Van de 22 LE Gold ingrediënten zijn er 18 uit gecertificeerde biologische teelt. Het water en de diverse essentiële oliën zijn niet gecertificeerd. 

Om de houdbaarheid van de cosmetica te garanderen gebruikt Paul Penders zoveel mogelijk natuurlijke conserveringsmiddelen. Minieme hoeveelheden synthetische stoffen zijn toegevoegd om de werking van de natuurlijke conservering te ondersteunen, omdat een natuurlijke conservering alleen, vaak niet afdoende werkt.

De Penders-lijn omvat inmiddels 45 producten voor het gehele lichaam. Enkele interessante zijn producten zijn:

Skin Toner:Een verfrissende lotion op basis van (biologisch geteelde) kamille, sinasappel- en moringa extract. Hydrateert de huid intensief en herstelt de vochtbalans. Verfrist, reinigt en beschermt de pH-waarde van de huid. Geschikt voor alle huidtypen.

Ceramide Recovery: Een natuurlijke ‘redder in nood’ bij een intensieve behoefte aan huidweefsel herstel door een combinatie van fijne kruiden die opgelost zijn in botanische oliën. Vitamine A, C en E bevatten anti-oxidanten die van nature beschermen tegen vrije radicalen. Dit serum helpt het hydratatievermogen van de huid te herstellen en de aanmaak van huidcellen te stimuleren. Resulteert in een gladde en steviger huid. Speciaal geschikt voor de rijpere huid.

P.M. Moisturizer: Een licht crèmeachtige nacht emulsie voor de droge en gevoelige huid. Beschermt tegen uitdroging en voorziet de huid van vocht. Extracten van de Avocado en Jojoba geven uw huid souplesse en zorgen ervoor dat zij gedurende de nacht overvloedig wordt gevoed. Uw huid voelt elke morgen zacht, soepel en veerkrachtig aan. P.M. Moisturzier bevat natuurlijke vitaminen, ceramiden en liposomen. Deze crème mag rijkelijk gesmeerd worden op de droge of vochtarme huid.

Plantago Eye Gel: Helpt zwellingen rond de ogen te voorkomen en vermindert blauwe kringen. Het natuurlijke kruid, Plantago, beschermt tegen blauwe kringen, terwijl Kamille de gevoelige huid onder het oog kalmeert, en Aloë Vera lijntjes rond de ogen vervaagt. Geschikt voor alle huidtypen.

Hydrating Control Serum:Voorziet de huid van haar  dagelijkse behoefte aan vocht om haar veerkracht, zachtheid en sprankelende teint te behouden. De zuiver plantaardige ingrediënten van dit serum voorziet de huid rijkelijk van de juiste vitaminen, ceramiden, liposomen en krachtige anti-oxidanten; Om zowel de tekenen van ouderdom te vertragen, als tegelijkertijd de aanmaak van gezonde huidcellen te stimuleren. Hydrating Control Serum is een serum voor onder de dagcrème.

 Benieuwd geworden? Bezoek de Nederlandse website en webshop 

Meer weten over Gezicht?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

3 reacties

  • Wij zijn ondertussen ook in aanraking gekomen met deze producten van Paul Penders. Wij verkopen in ons bedrijf http://www.greencompany.nu uitsluitend natuurlijke organsich verantwoorde producten. Binnenkort ( vanaf 01-11-2011) helpen wij mee aan de distributie binnen Nederland voor zowel de particuliere als de professionele markt. Het zijn eerlijke maar vooral natuurlijk producten die een zeldzaam goede werking hebben op onze huid.

  • Ik ben dus zo oud dat ik vroeger Paul Penders kocht, ze stonden naast de potjes creme van Jacob Hooij in een winkeltje in Arnhem. Toen hij ermee stopte ben ik overgestapt op Yves Rocher omdat dit ook een “groen” imago had en mijn huid destijds moeilijk reageerde op de lanoline die in de Weleda producten zat. Wat bijzonder dat hij het weer zo opgepakt heeft!

  • Mooi verhaal! Ik hoop dat TNO geen proefdieren meer gebruikt, wordt altijd verdrietig van dat soort beelden. Ben benieuwd of zijn lijn aanslaat in Nederland. Qua ingredienten van de producten heel aantrekkelijk, maar ik vrees voor de consument de verpakking iets minder. Maar dat is slechts een vermoeden van mij.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.