Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers aan het Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israël.

01:42 - 01:01
luistertijd 01:42 - leestijd 01:01

Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers aan het Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israël. Daarvoor moest een groep mannen ruiken aan tranen van verdriet bij vrouwen. Ze raakten er niet door geroerd, wel had het invloed op hun seksuele stemming.

Dit meldt de wetenschapssite New Scientist vandaag. Vooral de seksuele opwinding verminderde door het ruiken aan dat traanvocht.

De tranen waren verzameld bij een groep vrouwen die zielige films zaten te kijken. De mannen kreeg of het echte traanvocht te ruiken, of een zoutwateroplossing. Het verschil tussen het traanvocht en het zoute water werd niet geroken. Vervolgens moesten ze drie keer foto’s van vrouwen beoordelen en aangeven hoe groot de seksuele aantrekkingskracht voor hen was, en tegelijkertijd moesten ze aan monster van traanvocht en zoutwater ruiken.

De beoordelingen waren lager op het moment dat echt traanvocht werd geroken.

Om de test goed uit te voeren, moesten de mannen ook zelf zielige (maar ook seksueel opwindende en neutrale) films bekijken en werd het testosterongehalte in hun speeksel gemeten. Ook dit is een indicator voor seksuele opwinding, en het bleek dat het gehalte meeschommelde. De films werden ook nog eens bekeken terwijl de mannen onder een MRI scan lagen en tijdens het ruiken aan traan- en zoutwater vocht, bleken de hersendelen die betrokken zijn bij seksuele opwinding ook minder actief.

Dus, een traantje zou kunnen helpen om een man van je lijf te houden? De onderzoekers zijn nog niet klaar met het uitkristalliseren van de gevonden informatie.

Het artikel is ook geplaatst in Science, DOI: 10.1126/science.1198331

Lees ook