7 tot 9 kilo zwaarder omdat het in de genen zit. Uit nieuwe internationaal onderzoek blijkt hoe groot de invloed is van erfelijke factoren op gewicht en lichaam.

01:54 - 01:08
luistertijd 01:54 - leestijd 01:08

7 tot 9 kilo zwaarder omdat het in de genen zit. Uit nieuwe internationaal onderzoek blijkt hoe groot de invloed is van erfelijke factoren op gewicht en lichaam.

Mensen die van hun ouders veel erfelijke factoren hebben meegekregen, die van invloed zijn op het gewicht, kunnen 7 tot 9 kilo meer wegen dan mensen die weinig van die factoren hebben geërfd. Daarnaast is het erfelijk bepaald of je door het extra gewicht een appel of peervormig lichaamsvorm krijgt.

De onderzoekers keken naar erfelijk factoren die mensen extra gevoelig maken voor zwaarlijvigheid. Van de 18 nieuwe varianten die aan het licht kwamen, bleken verschillende via de hersenen een rol te spelen bij het ontstaan van overgewicht.

Er werd ook gekeken hoe erfelijke factoren invloed hebben over de manier waarop we vet opslaan. Want de manier hoe we vet opslaan beïnvloedt onze gezondheid. Mensen die vet rond de taille opslaan (appelvorm) hebben een grotere kans op suikerziekte (type2) en hart- en vaatziekte. Daarin tegen hebben, mensen die vet opslaan in de dijen en billen (peervorm) juist een zekere bescherming tegen suikerziekte en hoge bloeddruk. Onderzoekers vonden 13 erfelijke factoren die invloed hebben op deze lichaamsvormen.

Daarnaast is er duidelijk een verschil tussen de vet verdeling tussen mannen en vrouwen, 7 van de 13 gevonden varianten blijkt een sterkere invloed te hebben op vrouwen. Dit vormt een belangrijke basis in het begrijpen van het verschil in de manier van vet verdeling tussen mannen en vrouwen.

Hopelijk zal dit onderzoek in de toekomst voor langdurige oplossingen zorgen, die zwaarlijvigheid bij de kern aanpakt.

De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek dat is opgezet door wetenschappers van de Erasmus MC, VU Medisch Centrum en het UMS St Radboud Nijmegen. Het is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Lees ook