Men stelt dat er geen bewijzen zijn dat het gebruik van de stof in deze producten onveilig is: dat het kan bijdragen aan de vorming van huidkanker.

02:55 - 01:45
luistertijd 02:55 - leestijd 01:45

Men stelt dat er geen bewijzen zijn dat het gebruik van de stof in deze producten onveilig is: dat het kan bijdragen aan de vorming van huidkanker.  De vereniging heeft hierover een commentaar opgesteld en gepubliceerd in the Journal of the AAD. De stof wordt gebruikt in cosmetica als anti-oxidant in de strijd tegen vrije radicalen, die huidveroudering veroorzaken.

Volgens de EWG tonen een aantal in vitro tests aan dat wanneer de stof wordt blootgesteld aan uva straling, er juist extra vrije radicalen worden geproduceerd. De artsen stellen dat het juist in anti zonnebrandmiddelen als een van de toegevoegde vrije radicalenvangers fungeert. “If studied on its own – outside of this environment [in combination with other antioxidants when applied to the skin] its antioxidant properties can rapidly be exhausted, allowing the production of oxygen radicals. In these non-human studies retinyl palmitate was the only compound studies – making the biological relevance of these findings to humans unclear,” aldus een van de auteurs van de publicatie. 

Retinyl Palmitate is geselecteerd door de National Toxicology Program in Amerika om verder onderzocht te worden op giftige eigenschappen. Gedurende dit onderzoek werden in vivo testen op muizen gedaan. EWG analiseerde deze data in mei 2010 en concludeerde dat het uv gevoelig was en dus risico’s op huidtumoren versterkte. EWG wordt nu verweten voortijdig met informatie naar buiten te zijn gekomen. Zoals het wetenschappelijk onderzoek betaamt hoort er eerst nog een peer reviewed studie achteraan te komen en officiele standpunten geformuleerd te worden. Dit is nog niet gedaan.

De auteurs van het stuk in AAD benadrukken dat de muizenstudie niet optimaal was. Muizen die gebruikt werden, waren in het bijzonder al gevoelig voor tumorontwikkeling, ze hebben een dunnere huid wat leidt tot hogere uv-absorptie. En hoewel er geen studies zijn naar de kankerverwekkendheid van deze stof voor de mens, wordt het al zo lang gebruikt, dat aangenomen wordt dat het een veilige stof is. “In the more than 40 years that topical retinoids have been have been in use, millions of patients used them, and many of these patients are regularly followed up by dermatologists because of their underlying skin disease. There is not published evidence to suggest that topical retinoids increase the risk of photocarcinogenesis.” 

Tot slot werd benadrukt dat als een stof geselecteerd is voor nader onderzoek dat niet betekent dat die stof bij voorbaat verdacht is. Ook fruitzuren en aloe vera gel worden onderzocht.

De stof wordt voornamelijk in Amerikaanse zonneproducten gebruikt. Wij komen het hier eigenlijk niet tegen. Wie wel, in Europese merken? Laat het ons weten.

 Lees ook:

Lees ook