Wat een verrukkelijke voorjaarsgeur

03:42 - 02:13
luistertijd 03:42 - leestijd 02:13

diptyque neroli

Diptyque L’Eau Neroli eau de cologne

Vandaag probeer ik één van de vier eaux de cologne van Diptyque uit. Dit merk is opgericht door vier designers in 1961 in Paris. Het was aanvankelijk een winkel waar decoratieve stoffen en accessoires verkocht werden. In 1963 begonnen ze met de verkoop van geurkaarsen en in 1968 kwam de eerste geur. Tegenwoordig is het een van de grootste niche merken geworden met geuren, verzorgingsproducten, luxe geurkaarsen, huisparfums en accessoires.

De eau de cologne lijn van Diptyque bestaat uit vier geuren, die zijn opgebouwd rondom het klassieke citrusboeket met verschillende nuancen: een kruidig L’Eau de L’Eau, een fruitig L’Eau de Tarocco, een aromatisch L’Eau de Hesperides en een bloemig L’Eau de Neroli. En met de laatste probeer ik vandaag naar het ultieme moment van verfrissing te zoeken.

De elegante Neroli bloesem stijgt langzaam boven het citrus akkoord uit – een zachtbloemige geur die frisse groene nuancen met zoete accenten van honing en witte muskus combineert.

De verfrissing, die L’Eau de Neroli biedt, vind je in de schaduw van bomen waar je een glaasje sinasprik (!) krijgt aangeboden. Je voelt het koele glas in je handen, je hoort de bubbeltjes knisperen en je ruikt een bruisend mengsel van vers geperste sinaasappelsap met koolzuurwater, versierd met een schijfje citroen en een paar muntblaadjes. Zo komt de opening van deze geur op mij over – koele sappige bergamot en citroen met zonnige fruitaccenten van sinaasappel en aromatische nuancen van melisse. Na een verfrissende start begint het hart van de geur zich te ontvouwen. De elegante Neroli bloesem stijgt langzaam boven het citrus akkoord uit –  een zachte bloemige geur die frisse groene nuancen met  zoete accenten van honing en witte muskus combineert. Helaas bereik je dan ook het moment dat je glas leeg is en de zon de koele schaduw weg begint te jagen.

Het een mooie geur voor iemand die of naar een bloemige, niet scherpe eau de cologne zoekt, of naar een lichte niet al te zwoele versie van oranjebloesemgeur.

Er zit een soort tegenstrijdigheid in deze geur, die de verfrissende kant van eau de cologne met warme en zoete neroli combineert. Honing en witte musk dempen de groene kant van neroli en benadrukken het zwoele bloemige karakter van deze bloem, waardoor het meer op oranjebloesem begint te lijken. Als resultaat krijg je een soort gemiddelde. Is het een eau de cologne, die niet lang genoeg fris kan blijven? Of is het een neroli-oranjebloesem geur, die niet krachtig genoeg is om de pracht van deze bloemen uit te drukken. Het blijft ergens in het midden hangen. Maar misschien ben ik een beetje streng en kieskeurig. Het een mooie geur voor iemand die of naar een bloemige, niet scherpe eau de cologne zoekt, of naar een lichte niet al te zwoele versie van oranjebloesemgeur. Hoewel L’eau de Neroli een unisex geur is, denk ik, dat het op de dameshuid veel beter tot zijn recht komt. En ik denk, dat ik mijn geluk bij andere eau de cologne van Diptyque kan zoeken.

L’Eau de Neroli vervliegt redelijk snel op de huid – dat zit in de aard van eau de cologne. Maar als ik het en op mijn huid en op mijn kleding doe, dan kan ik er soms een halve dag van genieten. O.a. te koop bij Skins Cosmetics.

Lees ook