Er zijn maar weinig medicijnen ter beschikking om haaruitdunning tegen te gaan. De meeste artsen schrijven alleen finasteride voor. Onze medisch haarexpert Ids Boersma schrijft voor vrouwen ook dutasteride voor. Wat is het verschil, en hoe zit het met de bijwerkingen? Een lezeres vraagt om antwoord. Geachte Ids Boersma, ik heb 10 jaar geleden tehoren gekregen […]

02:59 - 01:47
luistertijd 02:59 - leestijd 01:47
anonieme foto

anonieme foto

Er zijn maar weinig medicijnen ter beschikking om haaruitdunning tegen te gaan. De meeste artsen schrijven alleen finasteride voor. Onze medisch haarexpert Ids Boersma schrijft voor vrouwen ook dutasteride voor. Wat is het verschil, en hoe zit het met de bijwerkingen? Een lezeres vraagt om antwoord.

Geachte Ids Boersma, ik heb 10 jaar geleden tehoren gekregen dat ik de manlijke vorm van kaalheid heb.  Ik dacht dat mijn wereld stil stond en heb heel wat jaren huilbuien gehad.
Nu word ik straks 45 en ging pas geleden op Google wat over haaruitval zoeken. Toen kwam ik de site van BeautyJournaal tegen en het filmpje met u en patiente Carien. Een vrouw die vergeleken met mij nog veel haar heeft!
Gelijk de volgende dag heb ik weer een afspraak gemaakt bij de dermatoloog in het ziekenhuis hier. Ik had een aantal dingen genoteerd naar aanleiding van de informatie op de site en gevraagd of ik Dutasteride kon krijgen. De arts heeft mijn verhaal aangehoord en mijn notities ingezien maar stuurde mij naar huis met een recept voor Finasteride! Ik vroeg hem waarom ik die kreeg en niet de Dutasteride. Hij vertelde mij dat je daarvan meer bijwerkingen kan krijgen, zoals stemmingswisselingen!

Ik baal hier ontzettend van, want nu is alle hoop die ik had alweer gezakt. Ik slik zelf ook medicijnen tegen paniekaanvallen (Seroxat) en medicijnen tegen onrustige benen (Sifrol).
Ik zou graag uw mening hebben over wat ik nu het beste kan doen. Klopt het trouwens ook dat je het medicijn niet vergoed krijgt en dus elke maand 56,00 kwijt bent? Aangezien ik afgekeurd ben en maar 870,00 per maand aan inkomsten heb, wordt dat dus ook erg moeilijk. Ik hoop dat u mij wel kunt helpen en vooral ivm de bijwerkingen van Dutasteride!

Met vriendelijke groet, een lezeres (naam bij de redactie bekend)

 

Dermatoloog Ids Boersma antwoordt:

 

 

Geachte mevrouw,

Veel collega’s schrijven in eerste instantie finasteride voor. Dit middel is in Nederland geregistreerd als een geneesmiddel dat de haargroei bevordert en werkt ook bij vrouwen die erfelijke kaalheid hebben. Het is op zich dus geen gek idee om te beginnen met finasteride en, mocht dit nodig zijn, na verloop van tijd over te stappen op dutasteride. Ik schrijf meteen dutasteride voorgeschreven als we verwachten dat er op korte termijn veel haren verloren zullen gaan. Als dit niet zo is schrijven wij ook finasteride voor.

De aard van de bijwerkingen en de kans daarop zijn voor dutasteride niet wezenlijk anders dan voor finasteride.  De kosten van finasteride bedragen inderdaad zo rond de €50 per maand.

Vriendelijke groet,

dr. Ids Boersma

NOTE: DEZE MIDDELEN ZIJN SINDS 2012 VERBODEN IN ONS LAND. LEES MEER.

Lees ook