Fijn haar Haar

Hot news: IGZ verbiedt haaruitvalmedicijn Finasteride/Dutasteride voor vrouwen

Vandaag is bekend gemaakt door de IGZ dat er met onmiddellijke ingang een verbod is gekomen op het voorschrijven van het geneesmiddel Finasteride en Dutasteride aan vrouwen. Dit geneesmiddel wordt van origine ingezet bij prostaatproblemen bij mannen maar blijkt als positieve bijwerking ook voortgaande haartuitval/kaalheid te kunnen afremmen.

Hiervoor wordt het al jaren voorgeschreven door artsen, waarvan dermatoloog Ids Boersma, verbonden aan de Intermedica Kliniek in Geldermalsen het bekendste adres is. Boersma ontdekte enkele jaren geleden dat het middel ook goed bij vrouwen helpt tegen haaruitval en begon het ook aan hen voor te schrijven.

De middelen mogen niet voorgeschreven worden aan zwangere vrouwen en vrouwen die nog zwanger willen worden in verband met risico’s op hormonale afwijkingen aan foetussen.

De IGZ heeft dit nu verboden, omdat het off-label gebruik betreft van een medicijn met een ander doel. In principe mogen medicijnen off-label gebruikt worden, mits daar door de beroepsvereniging een richtlijn voor vastgesteld is. In dit geval zou dat door de dermatologen moeten gebeuren en dat is nooit gedaan.

De woordvoerder van de IGZ kan niet bevestigen of er klachten zijn binnengekomen naar aanleiding van gebruik door vrouwen, en is ook niet bekend met het feit dat het ook off-label aan mannen met kaalheid voorgeschreven wordt. Op onze vraag of het dan ook niet voor mannen met kaalheid verboden zou moeten worden, kon geen antwoord worden gegeven.

Bekijk hier nog een film die wij in 2009 maakten met Carien die voor haar kaalheid naar de Intermedica Kliniek ging en het medicijn kreeg voorgeschreven:

[media id=78 width=290 height=190]

Lees ook:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

1 reactie

  • Dat is natuurlijk een heel rare reden als het niet ook voor de mannen geldt. Daar moet inderdaad meer achter zitten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen