shop Clarins Double Serum Clarins Double Serum is Corine’s all time favorite met super werkzame stoffen om vrije radicalen door zonlicht en luchtvervuiling tegen te gaan. Bijzonder: er zit kurkuma in! Bekijken Zoveel lezeressen, zoveel gebruiken. Is conditioner geschikt om je haar mee te wassen? Het is een vraag die binnenkwam. Onze chemicus Lida Schoen […]

01:54 - 01:08
luistertijd 01:54 - leestijd 01:08

Zoveel lezeressen, zoveel gebruiken. Is conditioner geschikt om je haar mee te wassen? Het is een vraag die binnenkwam. Onze chemicus Lida Schoen geef antwoordt.

Vraag:

Ik was mijn haar om de dag met shampoo en tussendoor spoel ik het met een conditioner. Mijn haar kan nogal droog gaan aanvoelen namelijk. Wat denken jullie ervan dat ik een conditioner als ‘reiniger’ gebruik? 

Lida antwoordt:

Je haar wordt ‘vuil’ door drie stoffen:

(1) totaal onoplosbaar (bijv.huidschilfers, zand), (2) oplosbaar in water (bijv. suikerachtige stoffen) en (3) onoplosbaar in water (bijv. restjes crème, talg). Het hoofdbestanddeel van shampoo is een detergent (wasactieve stof), meestal natriumlaurylethersulfaat. Als je je haar wast met shampoo lost (2) gewoon op in het water en samen met (1) spoel je het uit met (veel) water. De detergent pakt het vettig vuil aan. Bij veel bewegen worden vet- en/of oliebolletjes omringd met een laagje detergent, waardoor ze oplosbaar worden en uitgespoeld kunnen worden. Hetzelfde gebeurt met vettig vuil op je huid bij wassen met zeep en in je wasgoed bij wassen met wasmiddel in de wasmachine of op de hand (bewegen en wrijven).

Conditioner is een heel ander product, vergelijkbaar met een wasverzachter voor wasgoed. Het hoofdbestanddeel is een quat (quaternaire ammoniumverbinding). Na opdrogen van je haar blijft een laagje conditioner achter op je haar, waardoor het volume krijgt en je haren gemakkelijk, dus soepel langs elkaar kunnen glijden. Conditioner bevat *geen *detergent om bijv. de talg (het vet uit het talgkliertje, dat je haar ‘vet’ maakt) weg te wassen, dus dit lijkt een prima werkwijze. Kijk eens op de etiketten van de gebruikte producten of de genoemde bestanddelen daarin voorkomen.

Hartelijke groet,

Lida Schoen

Kijk voor meer Q & A’s met chemicus Lida Schoen hier.

Lees ook