Ze schrijft ons: 'Ik heb al mijn hele leven last van eczeem en de laatste tijd is het weer heel erg.

03:58 - 02:23
luistertijd 03:58 - leestijd 02:23

Ze schrijft ons:

‘Ik heb al mijn hele leven last van eczeem en de laatste tijd is het weer heel erg. Ik smeer ze goed in maar als ik ’s ochtends opsta, staat de huid van mijn handen helemaal straks. Ik werk in de zorg en mijn handen zien er vaak verschrikkelijk uit. Ik smeer wel met handcremes voor de droge huid, maar het helpt niet. Van de dokter heb ik een creme gekregen die alleen maar 2x daags op de echt droge plekken mag smeren. Wat moet ik verder? Ik ga binnenkort trouwen, ik hoop zo graag weer mooie handen te krijgen. Ik zit echt met mijn handen in het haar….’

Het advies van Mardge:

Normaal is de hoeveelheid vocht die verdampt door de huid goed geregeld. Als er te weinig huidvetten zijn wordt de huid makkelijker doorlaatbaar en verliest zijn barrièrefunctie. Alles wat de huid kan ontvetten moet worden vermeden. Oorzaken van droogte kunnen zijn : zeep, andere reinigingsmiddelen, chemische stoffen, wind, kou en droge lucht.

Als de huidbarrière functie herstelt moet worden, kun je er vanuit gaan dat de vetste zalf het beste middel is. Pure vaseline sluit helemaal af en dat kan soms wenselijk zijn maar niet voor langdurig gebruik omdat de huid dan niet optimaal kan functioneren. Ook is het niet praktisch omdat het heel erg vet is. Als de handen extreem droog zijn en zelfs kloofjes gaan vertonen, kun je een aantal dingen doen.

 

[1] Mayser P, Mayer K, Mahloudjian M, Benzing S, Kramer HJ, Schill WB, Seeger W, Grimminger F. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial of n-3 versus n-6 fatty acid-based lipid infusion in atopic dermatitis. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2002 May-Jun;26(3):151-8.

Meer goede huidverzorgingstips van Mardge Pascaud lees je hier.

Lees ook:

Lees ook