Lekker smeren Lichaam Voeten en handen

Advies van Mardge: Ai, ik heb zulke droge handen!

Droge handenZe schrijft ons:

‘Ik heb al mijn hele leven last van eczeem en de laatste tijd is het weer heel erg. Ik smeer ze goed in maar als ik ’s ochtends opsta, staat de huid van mijn handen helemaal straks. Ik werk in de zorg en mijn handen zien er vaak verschrikkelijk uit. Ik smeer wel met handcremes voor de droge huid, maar het helpt niet. Van de dokter heb ik een creme gekregen die alleen maar 2x daags op de echt droge plekken mag smeren. Wat moet ik verder? Ik ga binnenkort trouwen, ik hoop zo graag weer mooie handen te krijgen. Ik zit echt met mijn handen in het haar….’

Het advies van Mardge:

Normaal is de hoeveelheid vocht die verdampt door de huid goed geregeld. Als er te weinig huidvetten zijn wordt de huid makkelijker doorlaatbaar en verliest zijn barrièrefunctie. Alles wat de huid kan ontvetten moet worden vermeden. Oorzaken van droogte kunnen zijn : zeep, andere reinigingsmiddelen, chemische stoffen, wind, kou en droge lucht.

Als de huidbarrière functie herstelt moet worden, kun je er vanuit gaan dat de vetste zalf het beste middel is. Pure vaseline sluit helemaal af en dat kan soms wenselijk zijn maar niet voor langdurig gebruik omdat de huid dan niet optimaal kan functioneren. Ook is het niet praktisch omdat het heel erg vet is. Als de handen extreem droog zijn en zelfs kloofjes gaan vertonen, kun je een aantal dingen doen.

 • De handen voor het slapen gaan heel dik insmeren met een vette crème of vaseline. Trek daaroverheen een dunne plastic handschoen aan. Door de creme ook nog eens af te dekken met plastic zal het huideigen vocht in de huid blijven en niet kunnen verdampen. Het is ook prettig omdat die supervette handen natuurlijk voor je beddengoed niet ideaal zijn. Je staat  ‘smorgens  op met heel zachte handen. Je hoort ook wel eens het advies van een katoenen handschoen maar daar kan de crème weer intrekken. 
 • Zeker als je eczeem gevoelig bent, moet je zoveel mogelijk niet-strikt-noodzakelijke stoffen (zoals parfum) in handcrème vermijden. En vergeet niet handschoenen aan te trekken bij huishoudelijke karweitjes, en in je werk, omdat je in de zorg werkt.
 • Stoffen als vaseline, lanoline (wolvet), lanettezalf kunnen de huid optimaal beschermen tegen de uitdrogende effecten van de kou.
 • Bij een zeer droge huid en eczeem kunnen omega-3 vetzuren  heel positief werken. Niet alleen in crèmes maar vooral ook door orale inname. Vroeger kregen we in de winter allemaal levertraan gevoerd dat zeer rijk is aan omega-3. Nu weten we inmiddels hoe belangrijk dit was. Je vindt omega-3 vetzuren ook in lijnzaadolie, borageolie en visolie. In het geval van een droge huid kun je kiezen voor inname via een capsule of gewoon door een goede fles omega-3 olie te kopen bij een natuurvoedingswinkel. In een onderzoek bij volwassenen waarbij omega-3 werd toegediend, bleek dat een injectie met omega-3 vetzuren onmiddellijk het eczeem verminderde[1].
 • Tot slot nog een grootmoeders remedie: elke keer nadat je met je handen in water bent geweest je handen afdrogen, insmeren met verse citroen en een handcrème aanbrengen.

 

[1] Mayser P, Mayer K, Mahloudjian M, Benzing S, Kramer HJ, Schill WB, Seeger W, Grimminger F. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial of n-3 versus n-6 fatty acid-based lipid infusion in atopic dermatitis. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2002 May-Jun;26(3):151-8.

Meer goede huidverzorgingstips van Mardge Pascaud lees je hier.

Lees ook:

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

3 reacties

 • Wat bij mij goed helpt tegen droge handen en kloofjes: ’s avonds de handen dik insmeren met levertraanzalf en daarover katoenen handschoenen. Inderdaad trekt de zalf in de handschoenen, maar het functioneert dan nog steeds als een vet verband. Ik weet echter niet of levertraanzalf bij exceem gebruikt mag worden.

  Aanvullend op een tip van Mardge: huishoudhandschoenen aantrekken bij huishoudelijke karweitjesje zoals de afwas, en je handen eerst dik met handcrème insmeren. De warmte van het afwaswater zorgt dat de crème nog beter intrekt. Het werkt dan als een soort handmasker.

 • Beste Jantine,

  Ik vind het zo vervelend voor je, vooral omdat je gaat trouwen. Daarom nodig ik je uit voor een gratis Led licht therapie behandeling. Met dit licht kun je eczeem, acne, rosacea en couperose behandelen. Een extra voordeel is dat het licht ook collageen aanmaakt. Tevens zal ik een speciaal met de hand samengesteld vitamine K serum aan je geven. Klik maar even op mijn naam om op mijn website te komen dan kun je een afspraak maken.

  Groetjes,
  Jacqueline Rosenberg
  Cosmetisch huidspecialist “Rosenberg Skin Clinic”

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.