G-e-z-o-n-d eten heet het advies, zoiets als een boerin in de vorige eeuw, of als eentje die nu nog op het platteland woont van Frankrijk en haar lunch en avondmaaltijd gewoon van het land plukt.

07:52 - 04:43
luistertijd 07:52 - leestijd 04:43

G-e-z-o-n-d eten heet het advies, zoiets als een boerin in de vorige eeuw, of als eentje die nu nog op het platteland woont van Frankrijk en haar lunch en avondmaaltijd gewoon van het land plukt. Verse groenten en fruit, onbespoten, vlees uit het weiland van dieren die nog gewoon grazen en scharrelen en niet volgestopt worden met medicijnen en fabrieksvoedsel. Krenten en rozijnen uit de boompjes, bramen van de struiken, lindebloesem vers geplukt om thee van te trekken. Hmmm..eigenlijk is het ook nog superromantisch. Helaas, in Nederland is geen ruimte meer om ouderwets te keuterboeren, laat staan dat we er geduld voor hebben. Gelukkig maar dat er nog altijd winkels bestaan waar je echt verse voedingsmiddelen kunt kopen: de speciaalzaak, de Natuurvoedingswinkels, de supermarkten, de markt! Je moet alleen even met je rug naar de schappen met fabrieksverpakkingen gaan staan, en dan gaat er een wereld vol geur en kleur voor je open: die van de ‘vers’ afdeling.

De dokter predikt vers voedsel

Het is lastig dat gezond, vers eten tegenwoordig bijna om een cultuuromslag vraagt, terwijl het ooit zo gewoon was. Nu wordt het bestempeld als luxe, alternatief dan wel tijdrovend. Begin deze eeuw kwam er zelfs een nieuwe beweging op die ‘slow food’ ging prediken: terug naar de keuken met regionale, ambachtelijk gemaakte voedingsproducten, die je ook met plezier bereidt en langzaam genieten verorbert. Maar troost je bij de gedachte dat er eigenlijk geen goedkopere methode is om je velletje – en natuurlijk je hele systeem- mooi en gezond te houden. Toen artsen als Nicholas Perricone en Frederic Brandt de afgelopen jaren met boeken kwamen waarin gezonde menu’s waren opgenomen, was dat een ware trendbreuk. De mannen werden onmiddellijk bij Oprah uitgenodigd, want een dokter die voeding predikt, was toch wel een rariteit hoor. Eigenlijk is het dat nog steeds in onze westerse wereld, maar tegelijkertijd is het zo slim. Het is eerlijk, authentiek en goedkoop en nog wetenschappelijk onderbouwd ook. Bovendien zijn de bewoners van het westelijk halfrond hard toe aan een nieuw eetpatroon, gezien de vetzucht- en diabetesepidemie. Bovendien heeft een schoonheidsboodschap tegenwoordig meer impact dan een gezondheidsboodschap. Ga lekker terug naar de basis. Gezondheid is schoonheid en schoonheid bestaat niet zonder gezondheid.

Suiker veroudert

Al ruim tien jaar sturen voedingsdeskundigen met een vooruitziende blik boodschappen de wereld in dat het zo belangrijk is om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Hoe meer suiker je via voeding binnenkrijgt en hoe vaker op een dag ook, hoe vaker die bloedsuikerspiegel stijgt en daalt, totdat die balans zo op hol geslagen is dat er geen sprake van een gezonde ‘spiegel’ meer kan zijn en de kwalen als gevolg daarvan de kop op steken. Even een geheugenopfrisser: suiker uit koek, snoep, chips, frisdrank, maar ook uit fruit, en andere snel verteerbare koolhydraten zoals wit brood en witte rijst, geven snelle energie. Dit wordt veroorzaakt doordat de lever insuline vrijmaakt om de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Deze stijgt namelijk enorm bij het eten van dit soort koolhydraten, daarom voel je ook die energieboost. Als die kick is uitgewerkt en de spiegel weer daalt, kan het gevoel van honger dan wel lekker-trek weer optreden en daar ga je weer: snaaien! Hoe sneller dit proces achter elkaar plaatsvindt, hoe meer overbelast de lever en de bloedsuikerspiegel dus raakt. Op een gegeven moment kan er een tekort aan insuline ontstaan met als gevolg dat je diabetes kunt krijgen. Suikerziekte (in volksmond genoemd) is hard op weg om de meest voorkomende ziekte in de westerse wereld te worden. Het gaat ook hand in hand met overgewicht.

Verhard collageen

Er zijn de laatste jaren zeer intensieve onderzoeken verricht naar het exacte ontstaan van diabetes en de gevolgen ervan. Het was al langer bekend dat diabetespatiënten een zeer slechte huid kunnen hebben. Gortdroog en met wondjes die niet meer dichtgaan. Het blijkt dat als gevolg van de te hoge suikerinnames en snel verteerbare koolhydraten de elastische weefsels als collageen en elastiene zo worden aangetast, dat ze zelfs verharden. Er is sprake van een chronische ontstekingsreactie. Met een moeilijk wordt noemt men dat in het Engels ‘glycation’.  Het betekent zoveel dat de suikermoleculen zich hechten aan eiwitvezels en dat daaruit nieuwe moleculen ontstaan (ze worden in het Engels advanced glycation end products genoemd) die dus verantwoordelijk zijn voor die ontstekingsreactie. Die reactie treft alle cellen in het lichaam. Dermatoloog dr. Brandt legt in zijn boek ‘Ten Minutes/Ten Years’ uit dat aangezien onze huid voor 70 tot 75% uit het eiwit collageen bestaat, dit collageen ook als eerste aangevallen zal worden, samen met die andere vezels, het elastiene. Het collageen en elastiene raakt hierdoor aan elkaar verkleefd en verhardt. De huid verliest haar veerkracht met rimpels en verslapping tot gevolg.

Nu is dit op zich een normaal proces, want een mens heeft nu eenmaal koolhydraten (en suikers) nodig, maar we krijgen ze wel meer dan ooit binnen. Kortom: wie er teveel van eet, loopt het risico van een slechtere huid. En ook zo fijn, even kort door de bocht gezegd: je kunt wel gaan smeren met crèmes die het collageen moeten beschermen, als je jezelf volstopt met dit soort voedsel, heeft het totaal geen zin! Bovendien richten de meeste collageenbeschermers- en prikkelaars zich op het collageen type I (dat zich ook snel weer kan opbouwen), terwijl het hierboven omschreven proces zich richt op het onvervangbare collageen type III. Dit type collageen beschermt alle organen in je lichaam.

Eten én smeren

Het fascinerende is nu dus ook weer dat de cosmetica-industrie deze nieuwe kennis tot zich genomen heeft en nu crèmes produceert die dat proces van ‘glycation’ tegen moeten gaan: niet van binnenuit maar van buitenaf. Merken als Chanel, dr. Brandt, dr. Perricone en Estee Lauder brengen al dergelijke crèmes en volgens hun eigen onderzoeksresultaten zou het een beetje helpen: de huidcellen zouden minder vatbaar worden voor de aanhechting van die suikers. Jammer genoeg zijn dr. Brandt, maar ook dr. Nicholas Perricone, enkele van de weinigen die vrouwen er ook internationaal voor waarschuwen om vooral de voeding onder de loep te nemen, omdat dat natuurlijk de beste weg is om het probleem te binnen de perken te houden.

De aanhangers van deze nieuwe zienswijze pleiten voor voeding met veel magere zuivelproducten, vis, fruit, groenten, bruine graan- en rijstsoorten en ongebrande noten. Het is goed voor de huid, en heel direct vooral ook voor de bloedsuikerspiegel. Het gaat om langzaam verteerbare koolhydraten die de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen en dalen. En wat ook zo prettig is: het is goed voor een gezond lichaamsgewicht!

‘Toen ik nog studeerde voor dermatoloog leerde ik dat maar drie typen weefsel nodig zijn om alle organen te maken. Hetzelfde type weefsel dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van hersenweefsel produceert ook de huid. Daarom zijn voedingsstoffen die zo goed zijn voor de hersens, ook zo goed voor de huid. De hersens-huid connectie is een onmiskenbaar feit.‘ dr. Nicholas Perricone in zijn boek ‘The Perricone Promise’

Bekijk ook:

Lees ook