• Over BeautyJournaal
  • Adverteren
  • Contact
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
BeautyJournaal.nl
  • Beautynieuws
    • Gezicht
      • Rimpels en slapte
      • Pigmentvlekken
      • Grove porien
      • Couperose
      • Vette huid
      • Huidziekten
      • Droge huid
      • Gevoelige huid
      • Gezichtsbeharing
      • Oogverzorging
      • Schone huid
      • Voor hem
      • Zonverzorging
    • Cosmetisch medisch
      • Celebrities
      • Injectables
      • Klinieken
      • Medische tatoeage
      • Operatietechnieken
    • Haar
      • Beschadigd of droog haar
      • Fijn haar
      • Grijs geworden
      • Hoofdhuid
      • Kleuren
      • Krullenbos
      • Stylen
      • Stylingtools
      • Voor hem
      • Wassen
    • Werkstof dossiers
      • Alphahydroxyzuur
      • Betahydroxyzuur
      • Peptiden
      • Glycolzuur
      • Vitamine A (+derivaten)
      • Vitamine c
    • Lichaam
      • Beharing
      • Cellulite
      • Contourverbetering
      • Huidziekten
      • Douchen en baden
      • Gezondheid
      • In de spa
      • Lekker smeren
      • Lichaam en zon
      • Seksualiteit
      • Transpiratie
      • Voeten en handen
      • Voor hem
    • Natuurlijk 100%
    • Make-up
      • Gereedschap
      • Lippen
      • Nagels
      • Ogen
      • Teint
      • Voor hem
      • Wenkbrauwen
    • Parfum
      • Mannen
      • Vrouwen
    • Voeding
    • Zakenpraat
      • Cosmeticaclaims
      • De cijfers
      • Marketingtrends
      • Mick’s column
      • Monique schrijft
      • Psychologie
  • Expertadvies
    • Plastische chirurgie
      • dr. Frank Niessen
    • Cosmetische dermatologie
      • dr. David Mosmuller
      • dr. Francis Wu
      • Dokter Frodo Gaymans
    • Haar
      • Wella experts Ilse en Lieke
    • Huidzorg
      • Inge Deceuninck
      • Mardge Pascaud
      • Sacha Sommers
  • Geteste producten
    • Gezichtsproducten
    • Haarproducten
    • Lichaamsproducten
    • Make-up producten
    • Parfum m/v
  • Monthly Favorites
  • Brands we love
    • Biodroga MD
    • Esse Probiotic Skincare
    • IK Skin Perfection
    • iS Clinical
    • Maria Galland Paris
    • Meder Beauty Science
    • Prescription by SOAP
    • TheraVine
  • Video’s
  • Podcasts
  • Shop

BeautyJournaal » Lichaam » Gezondheid » Vers eten voor een gezonde huid

Archief artikel

Archief artikel

  • Gezicht, Gezondheid, Lichaam, Marketingtrends, Voeding, Zakenpraat

Archief: Vers eten voor een gezonde huid

  • 2 januari 2010

geschreven door 

Redactie, Monique

BeautyJournaal’s Shop Redactie favorieten

Dokter's favoriet! Alhydran littekencreme met Aloë Vera (ook met spf 30)

Alhydran crème helpt bij herstel van beschadigde huid door een wond, bestraling, eczeem…
BEKIJK

G-e-z-o-n-d eten heet het advies, zoiets als een boerin in de vorige eeuw, of als eentje die nu nog op het platteland woont van Frankrijk en haar lunch en avondmaaltijd gewoon van het land plukt. Verse groenten en fruit, onbespoten, vlees uit het weiland van dieren die nog gewoon grazen en scharrelen en niet volgestopt worden met medicijnen en fabrieksvoedsel. Krenten en rozijnen uit de boompjes, bramen van de struiken, lindebloesem vers geplukt om thee van te trekken. Hmmm..eigenlijk is het ook nog superromantisch. Helaas, in Nederland is geen ruimte meer om ouderwets te keuterboeren, laat staan dat we er geduld voor hebben. Gelukkig maar dat er nog altijd winkels bestaan waar je echt verse voedingsmiddelen kunt kopen: de speciaalzaak, de Natuurvoedingswinkels, de supermarkten, de markt! Je moet alleen even met je rug naar de schappen met fabrieksverpakkingen gaan staan, en dan gaat er een wereld vol geur en kleur voor je open: die van de ‘vers’ afdeling.

De dokter predikt vers voedsel

Het is lastig dat gezond, vers eten tegenwoordig bijna om een cultuuromslag vraagt, terwijl het ooit zo gewoon was. Nu wordt het bestempeld als luxe, alternatief dan wel tijdrovend. Begin deze eeuw kwam er zelfs een nieuwe beweging op die ‘slow food’ ging prediken: terug naar de keuken met regionale, ambachtelijk gemaakte voedingsproducten, die je ook met plezier bereidt en langzaam genieten verorbert. Maar troost je bij de gedachte dat er eigenlijk geen goedkopere methode is om je velletje – en natuurlijk je hele systeem- mooi en gezond te houden. Toen artsen als Nicholas Perricone en Frederic Brandt de afgelopen jaren met boeken kwamen waarin gezonde menu’s waren opgenomen, was dat een ware trendbreuk. De mannen werden onmiddellijk bij Oprah uitgenodigd, want een dokter die voeding predikt, was toch wel een rariteit hoor. Eigenlijk is het dat nog steeds in onze westerse wereld, maar tegelijkertijd is het zo slim. Het is eerlijk, authentiek en goedkoop en nog wetenschappelijk onderbouwd ook. Bovendien zijn de bewoners van het westelijk halfrond hard toe aan een nieuw eetpatroon, gezien de vetzucht- en diabetesepidemie. Bovendien heeft een schoonheidsboodschap tegenwoordig meer impact dan een gezondheidsboodschap. Ga lekker terug naar de basis. Gezondheid is schoonheid en schoonheid bestaat niet zonder gezondheid.

Suiker veroudert

Al ruim tien jaar sturen voedingsdeskundigen met een vooruitziende blik boodschappen de wereld in dat het zo belangrijk is om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Hoe meer suiker je via voeding binnenkrijgt en hoe vaker op een dag ook, hoe vaker die bloedsuikerspiegel stijgt en daalt, totdat die balans zo op hol geslagen is dat er geen sprake van een gezonde ‘spiegel’ meer kan zijn en de kwalen als gevolg daarvan de kop op steken. Even een geheugenopfrisser: suiker uit koek, snoep, chips, frisdrank, maar ook uit fruit, en andere snel verteerbare koolhydraten zoals wit brood en witte rijst, geven snelle energie. Dit wordt veroorzaakt doordat de lever insuline vrijmaakt om de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Deze stijgt namelijk enorm bij het eten van dit soort koolhydraten, daarom voel je ook die energieboost. Als die kick is uitgewerkt en de spiegel weer daalt, kan het gevoel van honger dan wel lekker-trek weer optreden en daar ga je weer: snaaien! Hoe sneller dit proces achter elkaar plaatsvindt, hoe meer overbelast de lever en de bloedsuikerspiegel dus raakt. Op een gegeven moment kan er een tekort aan insuline ontstaan met als gevolg dat je diabetes kunt krijgen. Suikerziekte (in volksmond genoemd) is hard op weg om de meest voorkomende ziekte in de westerse wereld te worden. Het gaat ook hand in hand met overgewicht.

Verhard collageen

Er zijn de laatste jaren zeer intensieve onderzoeken verricht naar het exacte ontstaan van diabetes en de gevolgen ervan. Het was al langer bekend dat diabetespatiënten een zeer slechte huid kunnen hebben. Gortdroog en met wondjes die niet meer dichtgaan. Het blijkt dat als gevolg van de te hoge suikerinnames en snel verteerbare koolhydraten de elastische weefsels als collageen en elastiene zo worden aangetast, dat ze zelfs verharden. Er is sprake van een chronische ontstekingsreactie. Met een moeilijk wordt noemt men dat in het Engels ‘glycation’.  Het betekent zoveel dat de suikermoleculen zich hechten aan eiwitvezels en dat daaruit nieuwe moleculen ontstaan (ze worden in het Engels advanced glycation end products genoemd) die dus verantwoordelijk zijn voor die ontstekingsreactie. Die reactie treft alle cellen in het lichaam. Dermatoloog dr. Brandt legt in zijn boek ‘Ten Minutes/Ten Years’ uit dat aangezien onze huid voor 70 tot 75% uit het eiwit collageen bestaat, dit collageen ook als eerste aangevallen zal worden, samen met die andere vezels, het elastiene. Het collageen en elastiene raakt hierdoor aan elkaar verkleefd en verhardt. De huid verliest haar veerkracht met rimpels en verslapping tot gevolg.

Nu is dit op zich een normaal proces, want een mens heeft nu eenmaal koolhydraten (en suikers) nodig, maar we krijgen ze wel meer dan ooit binnen. Kortom: wie er teveel van eet, loopt het risico van een slechtere huid. En ook zo fijn, even kort door de bocht gezegd: je kunt wel gaan smeren met crèmes die het collageen moeten beschermen, als je jezelf volstopt met dit soort voedsel, heeft het totaal geen zin! Bovendien richten de meeste collageenbeschermers- en prikkelaars zich op het collageen type I (dat zich ook snel weer kan opbouwen), terwijl het hierboven omschreven proces zich richt op het onvervangbare collageen type III. Dit type collageen beschermt alle organen in je lichaam.

Eten én smeren

Het fascinerende is nu dus ook weer dat de cosmetica-industrie deze nieuwe kennis tot zich genomen heeft en nu crèmes produceert die dat proces van ‘glycation’ tegen moeten gaan: niet van binnenuit maar van buitenaf. Merken als Chanel, dr. Brandt, dr. Perricone en Estee Lauder brengen al dergelijke crèmes en volgens hun eigen onderzoeksresultaten zou het een beetje helpen: de huidcellen zouden minder vatbaar worden voor de aanhechting van die suikers. Jammer genoeg zijn dr. Brandt, maar ook dr. Nicholas Perricone, enkele van de weinigen die vrouwen er ook internationaal voor waarschuwen om vooral de voeding onder de loep te nemen, omdat dat natuurlijk de beste weg is om het probleem te binnen de perken te houden.

De aanhangers van deze nieuwe zienswijze pleiten voor voeding met veel magere zuivelproducten, vis, fruit, groenten, bruine graan- en rijstsoorten en ongebrande noten. Het is goed voor de huid, en heel direct vooral ook voor de bloedsuikerspiegel. Het gaat om langzaam verteerbare koolhydraten die de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen en dalen. En wat ook zo prettig is: het is goed voor een gezond lichaamsgewicht!

‘Toen ik nog studeerde voor dermatoloog leerde ik dat maar drie typen weefsel nodig zijn om alle organen te maken. Hetzelfde type weefsel dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van hersenweefsel produceert ook de huid. Daarom zijn voedingsstoffen die zo goed zijn voor de hersens, ook zo goed voor de huid. De hersens-huid connectie is een onmiskenbaar feit.‘ dr. Nicholas Perricone in zijn boek ‘The Perricone Promise’

Bekijk ook:

  • Wat onze chemicus Johann Wiechers vertelt over glycatievertragende cremes….
  • Nutricosmetica, over smeren en eten, alles in een potje
  • De wondere wereld van het huidsupplement

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees hier BeautyJournaal’s disclaimer over sluikreclame en auteursrecht.
Over deze schrijver
Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al meer dan 25 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.
Zij/haar nieuwsberichten
Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al meer dan 25 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.
Zij/haar nieuwsberichten
Ook de moeite waard
Loading...
Reageren

Reageren op artikelen uit ons archief is niet mogelijk

BeautyJournaal nieuwsbrief

Elke dinsdagavond het weeknieuws in je mailbox! Meld je hieronder aan.

Beautyjournaal TV

Cosmetisch arts Frodo Gaymans over holistisch werken met injectables

Mircobioom van je huid is net zo belangrijk als die van je darmen

maart
Redactie, Monique

Redactie, Monique

Het huid microbioom: hoe ziet dat eruit en hoe houd je het gezond? Monique ging naar Zuid-Afrika, op training 

Dit zijn onze experts

dr. Frank Niessen, plastisch chirurg dr. Francis Wu, dermatoloog Wella experts Lieke en Ilse Desiree van den Berg, cosmetisch arts drs Frodo Gaymans, cosmetisch arts Mardge Pascaud, beauty innovator

Dit zijn onze testers

Redactie, Monique Sabine redactie, Corine Dian Colle Mandy Glasbergen Lydia le Loux Gerti Harriet Anastasia Anneloes Bruggers

Laatste reacties

  • @Kitty Dijcks , Wanneer je een olie als afsluiter gebruikt kun je inderda… Spreekuur met Mardge: wordt je huid droog door gebruik van oliën alleen? Mardge Pascaud
  • Ik las juist ergens (weet niet meer waar) dat je olie als laatste stap moet… Spreekuur met Mardge: wordt je huid droog door gebruik van oliën alleen? Kitty dijcks
  • Hoi Esther, neem contact op met een orthodontist die met invisalign werkt, … Monique’s review: Mijn eerste 3 maanden met Invisalign Redactie, Monique
  • Beste Tonnie, je kunt hiervoor het beste contact opnemen met je verzekeraar… Insight! LPG endermologie® inzetbaar bij sclerodermie Redactie, Monique
  • Wat zijn de kosten voor de sclerodermie behandeling? Word het vergoed door… Insight! LPG endermologie® inzetbaar bij sclerodermie Tonnie Jansen
  • Ik zou ook graag mijn tanden wat rechter willen hebben. Vooral mijn voortan… Monique’s review: Mijn eerste 3 maanden met Invisalign Esther
  • wat weer een fijne produkten. Ik denk er over de shampoo te gaan bestellen:… BeautyJournaal testpanel favorieten februari 2023 Mary
  • Ik ben intolerant voor histamine, wat inhoudt dat je beter geen gefermentee… Wordt je risico op borstkanker groter als je zuivel eet? Een wetenschappelijk overzicht. Jeannette Pathuis
  • Dag Madeleine, De meeste gebruikers brengen Esthecin s'avonds aan en late… Expertadvies: Is Esthecin beter dan minoxidil tegen haaruitval? Hans van Montfort
  • Moet men na het inmasseren van Esthecin iedere maal het haar wassen voorale… Expertadvies: Is Esthecin beter dan minoxidil tegen haaruitval? De Troch Madeleine

Volg ons op Instagram

Copyright © 2009-2018 Beautyjournaal.nl.

  • Disclaimer over sluikreclame en auteursrecht
  • Privacy
  • Cookie instellingen