Tuurlijk, wie geld over heeft voor dit soort exclusieve cosmetica hoort niet bij de middenmoot.

07:24 - 04:26
luistertijd 07:24 - leestijd 04:26

Tuurlijk, wie geld over heeft voor dit soort exclusieve cosmetica hoort niet bij de middenmoot. Vrouwen (en wellicht ook mannen) die dit gebruiken hebben geld genoeg en liggen niet wakker van een eurootje meer voor een fijne huidbeleving. Toch moet het gezegd: 860 euro voor een 50 ml pot creme is wel heel veel, we geloven zelfs dat het hiermee een van de duurste cremes ter wereld is.

Natuurlijk waren er kritische geluiden, niet alleen vanwege de prijs maar ook vanwege de gebruikte actieve stoffen en in het bijzonder van het edelmetaal platinum. La Prairie zegt het platinum erin verwerkt te hebben om de ‘elektrische balans van de huid op te laden’.  En we vervolgen: ‘Stoffen die essentieel zijn voor het welzijn van de huid kunnen daardoor beter worden opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten die het DNA van de huid ondersteunen in de strijd tegen veroudering en die de huid van vocht voorzien door middel van een door de omgeving geactiveerd hydratatiesysteem. En als finishing touch krijgt de huid direct die bijzondere, stralende glans van platinum.’

De chemici van de website The Beauty Brains (ik ken de mannen – ze hebben een integere reputatie) meldden dat platinum als medische stof in de wetenschappelijke literatuur is terug te vinden. Complexen met platinum, zoals cisplatin, zijn zeer bekend in kankertherapie en in mindere mate ook bij huidtherapieen waarbij de celgroei betrokken is. Sommige studies melden ook dat platinum complexen ondersteunend kunnen zijn bij reumatische artrose en sommige allergische aandoeningen.

De chemici hebben natuurlijk niet de persinformatie die wij hebben en moesten zich verlaten op de informatie van de La Prairie website. Daarop kwamen ze niet veel verder. Ze geloven graag dat het product een uitstekende moisturizer is, maar dat platinum in bijzonder heilzaam voor de huid zou zijn, hebben zij in wetenschappelijke databases niet terug kunnen vinden. Ze quoten wel de chemicus Jacqueline Hill die het product ontworpen heeft en in magazine W zegt: ‘De huid heeft een ionische bufferzone die ervoor zorgt dat het vocht in de huid blijft en tegelijkertijd beschermt tegen aanvallen van vrije radicalen. Wanneer de balans tussen de negatieve en de positieve lading weg is als gevolg van blootstelling aan luchtvervuiling, uv straling of stress, zal de ionische buffer niet optimaal het werk kunnen doen waardoor de huid droog en kwetsbaar wordt. Platinum is in staat die elektrolytische balans te herstellen waardoor ook de hydratatie kracht van de huid toeneemt en het beschermende vermogen van de huid weer in balans komt.’

De Beauty Brains geloven graag dat het een goed hydratievermogen heeft, maar, zo zeggen zij, dat hebben tegenwoordig heel veel cremes. Ze vinden het jammer dat La Prairie het verhaal met het platinum niet wetenschappelijk onderbouwt en dat er ook in onafhankelijke literatuur niets over te vinden is. Nu moeten wij van BeautyJournaal daar wel aan toe voegen dat de industrie heel veel inzichten niet direct publiceert, gewoon uit concurrentieoverwegingen. Dat dit nadelig kan uitwerken ten aanzien van de geloofwaardigheid neemt de industrie nog altijd voor lief. De Beauty Brains citeren nog wel een New Yorkse dermatoloog David Colbert die meldt dat edelmetalen zeker een ontstekingsremmende werking kunnen hebben, maar dat je er dan wel erg veel van nodig hebt. Platinum kan heel goed als anti oxidant werken, maar in hoeverre het dan in nano-formaat enig zichtbaar effect op de huid kan geven? Kortom: menig wetenschapper tast in het duister als ze de prijs/kwaliteit verhouding tegen elkaar afwegen.

Natuurlijk bevat de creme veel meer dan platinum, lees dit uitgebreide factsheet maar eens uit het persbericht (integraal overgenomen):

Sleutelingrediënten die huidveroudering vertragen:

 Sleutelingrediënten die een oplichtende werking hebben:

 Sleutelingrediënten die een verstevigende werking hebben:

 

Dit alles tezamen zal zorgen voor heel veel huidgenot. De werking van de overige ingredienten is vermoedelijk vele malen sterker dan dat ene staringredient, dat wordt uitgelicht om pers en consument lekker te maken. En die wetenschappelijke bewijzen? Daar zal de zeer selecte groep consumenten die dit koopt niet wakker van liggen. Veel te ingewikkeld. Deze doelgroep heeft het geld, dus laat maar rollen en dan vraag je je niet teveel af.

Het heeft Elha Cosmetics in Nederland, al vele decennia distributeur van La Prairie ook geen windeieren gelegd. Tijdens een heel sfeervolle kerstborrel bij het echtpaar Leo en Elsbeth Hertz thuis gisteravond, meldde Leo dat er in 2009 in Nederland 1500 potjes van 50 ml a raison van 860 euro verkocht zijn. Goed voor een omzet van ruim 1.2 miljoen euro.  Overigens maar een kleine pleister op de wonde, want het bedrijf is dit jaar zoals zovelen wel in de min gedoken met 6% en hoopt natuurlijk dat 2010 zal aantrekken, mede dankzij een aantal veelbelovende introducties in het parfumsegment, waaronder van Burberry – en meer verklappen we nog niet!

Lees ook:

Lees ook