Wie natuurlijke cosmeticaproducten koopt, gaat ervan uit dat de producten ook daadwerkelijk natuurlijk zijn.

02:13 - 01:19
luistertijd 02:13 - leestijd 01:19

Wie natuurlijke cosmeticaproducten koopt, gaat ervan uit dat de producten ook daadwerkelijk natuurlijk zijn. Er is echter nog geen wet die bepaalt welke ingrediënten deze cosmeticaproducten mogen bevatten. Steeds meer merken claimen natuurlijk te zijn, maar hun criteria daarvoor lopen ver uiteen en sommige merken hébben geen criteria, zo laat Weleda ons weten.

Nu zijn er al een zestal grote keurmerken in Europa, maar ook zij hanteren verschillende normen. Over die normen is al jaren een achterhoedegevecht gaande en omdat dit steeds meer op de spits gedreven werd door initiatieven die ertoe moesten leiden dat er een pan-Europees keurmerk zou komen – en wat er nog steeds niet is-  hebben een aantal grote merken de koppen bijelkaar gestoken zijn een (wederom) een nieuw keurmerk begonnen dat naar hun inzichten aan alle moderne eisen voor plantaardige en/of biologische cosmetica kan voldoen. Ik zal binnenkort uitgebreid verslag doen van een analyse over dit achter-de-schermen-gesteggel, maar nu ga ik alleen even in op het nieuwe NaTrue en wat het biedt aan zekerheden voor consumenten:

Binnen het keurmerk worden verschillende productcategorieën onderscheiden. Voor elk type product is aangegeven welke ingrediënten zijn toegestaan. De vereisten voor zeep, bijvoorbeeld, zijn anders dan die voor deodorants of parfums. NaTrue kent sterren toe voor de hoeveelheid biologische ingrediënten in het product. Een product kan één, twee of drie sterren krijgen.

3 sterren: Biologische cosmetica, bevatten 100% natuurlijke ingrediënten waarvan minimaal 95% biologisch geteeld.

2 sterren: Natuurcosmetica met bio-aandeel, bevatten 100% natuurlijke ingrediënten waarvan minimaal 70% biologisch geteeld.

1 ster: Natuurcosmetica, bevatten 100% natuurlijke ingrediënten.
Natuurlijke ingrediënten zijn terug te vinden in de natuur, dus niet synthetisch vervaardigd in een laboratorium. Biologische ingrediënten zijn geteeld zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Meer weten? Kijk op www.natrue-label.com of op www.natrue.org voor algemene informatie over NaTrue.

Lees ook:

Is plantaardige cosmetica gezonder?

BeautyJournaal TV: wat voeding voor je huid kan doen

Horst Rechelbacher drinkt zijn eigen haarspray

Valt het nu toch wel mee met die parabenen in cosmetica?

Lees ook