In mijn beautyboek Mooi Zijn en Mooi Blijven heb ik uitgebreid aandacht besteed aan het euvel van de zichtbare (grove) poriën.

03:33 - 02:07
luistertijd 03:33 - leestijd 02:07

In mijn beautyboek Mooi Zijn en Mooi Blijven heb ik uitgebreid aandacht besteed aan het euvel van de zichtbare (grove) poriën. Niet iedereen lijdt er gelukkig onder: in de puberteit iets meer dan daarna, mannen iets vaker dan vrouwen, mensen met een vette huid altijd, maar zeker iedereen die ouder wordt, krijgt er mee te maken. Simpelweg omdat de huid dunner wordt, verslapt en uitzakt – daardoor worden poriën op den duur zichtbaar(der).

Echt definitief – dus lifetime- is het niet te verhelpen. Een peeling of laserbehandeling kan wel langdurig helpen, maar wie daar niets voor voelt, kan zich wenden tot cosmetica voor een tijdelijk effect. Daarbij hebben we dan ook steeds vaker het geluk dat crèmes met optisch verdoezelende pigmenten of siliconen het voor een dag minder zichtbaar maken – net zoals foundation make-up voor vrouwen, en er zijn steeds betere reinigingsproducten. Want wie grove poriën heeft, heeft ook eerder last van vervuilde poriën. Dit kunnen make-upresten zijn die erin blijven zitten, maar ook gewoon het talg kleurt als gevolg van een oxidatief proces, in aanraking met zuurstof bruin waardoor het lijkt of je poriën echt vies zijn. Mee-eters worden dit ook wel genoemd.

Mee-eters! Het is inmiddels bekend dat je er vooral niet dagelijks in de huid moet gaan zitten knijpen om ze eruit te krijgen. Door de druk en vieze vingers kunnen ontstekinkjes of puistjes ontstaan – zichtbaar of onderhuids. Bovendien werkt het averechts op de grote van poriën: ze worden op den duur er alleen maar groter en zichtbaarder door. Het is beter om talg te verwijderen met stoom (de sauna doet wonderen), met klei-achtige substanties die meteen de huid licht ontvetten en met milde zuren. Deze laatste zorgen ervoor dat ook dode huidcellen, die zich tevens ophopen in de poriën, oplossen en ook overtollig huidvet eruit gaat. Bovendien wordt de huid er mooi glad van en dankzij de samentrekkende werking van de zuren worden ook de poriën minder zichtbaar – tijdelijk. Maar in het geval van dr. Brandt Pores no More Vacuum Cleaner kun je dit zelfs de volgende dag nog zien – als je het voor het slapengaan gedaan hebt (breng er daarna natuurlijk weer niet een te vette nachtcrème overheen aan – die vetheid is trouwens toch niet handig met jouw huidtype).

In dit product zitten alfa- en betahydroxyzuren, siliciumdioxide (mineraal poeder uit zand) en een roos extract. De zuren hebben een etsende werking en daarbij heeft betahydroxyzuur ook nog een licht ontstekingsremmende werking op de vettere, acnegevoelige huid. Het is een transparante gel die wit opdroogt op de huid. Je brengt het alleen aan op de delen die het nodig hebben. Laat het goed opdrogen, max tien minuten – het moet wit zijn geworden, en spoel het dan goed af met lauw water. Je kunt dit masker twee tot drie keer per week toepassen. Ook als instant fix voordat je uitgaat. De gel is zuinig in gebruik. Je koopt het ondermeer bij Skins Cosmetics en Douglas.

 

Lees ook:

Lees ook hier meer over het verschijnsel van de grove porie en de hulpmiddelen.

Tips van Mardge van Pascaud over een vette huid na je 40ste.

Lees ook