BeautyJournaal dook recent weer wat onderzoeken op, die de bewijzen moeten leveren dat het echt zin heeft om te slikken en te smeren, en dat vooral in combinatie te doen.

04:24 - 02:38
luistertijd 04:24 - leestijd 02:38

BeautyJournaal dook recent weer wat onderzoeken op, die de bewijzen moeten leveren dat het echt zin heeft om te slikken en te smeren, en dat vooral in combinatie te doen. Ehm..en natuurlijk vooral als eerste die stoffen gewoon eten – met je mond, happen, slikken, kauwen….

Uit een studie uit 2007, gepubliceerd in The Journal of Skin Pharmacology and Physiology blijkt het nut van kleurstoffen als luteine en zeaxanthine, bekend als resp. een gele en oranje kleurstof die voorkomt in groene bladgroenten, eieren, maar ook sinaasappel, het hydratatievermogen van de huid aanzienlijk verbeteren en tevens de bescherming tegen uv-straling verhogen. Een testgroep van 40 personen werd gelijkelijk verdeeld, de ene groep kreeg 3 maanden lang een crème met deze stoffen te smeren, de andere groep moest supplementen slikken.

Recent werd ook een onderzoek bekend gemaakt, gepubliceerd in de International Journal of Cosmetic Science over een combinatie van het co-enzym Q10, betacaroteen, druivenpitextract, dennenbast extract, groene thee en een vitamine E-variant, plus mineralen zink en selenium en glucosamineglycanen: het supplement verbeterde de zachtheid van de huid en verminderde fijne lijntjes. De studie werd 3 maanden onder zestig vrouwen uitgevoerd. Bij de slikkers was ruwheid van de huid met 21% afgenomen, vergeleken met 1,7% bij de placebo-groep. Van stoffen als Q10, vitamine E (in dit geval D-alpha-tocopheryl acetate) en de genoemde mineralen is langer bekend dat ze de huid essentieel kunnen ondersteunen, van glucosamine, waarvan glucosamineglycanen (gag’s) een onderdeel zijn, komt de laatste tijd pas volop in de belangstelling als ondersteuner van een gezonde huid, omdat het uitstekende vochtvasthoudende eigenschappen bezit.

Ook vitamine D beleeft een herwaardering en dan met name vitamine D3 uit schaaldieren. Het zou een ontstekingsremmende en kankerbeschermende werking hebben, ook voor de huid. Met name in noordelijke landen is het vitamine d-gehalte in het lichaam laag, omdat er minder zon-uren zijn. Uit dit onderzoek blijkt vooral dan men zich zorgen maakt ook zwangere vrouwen met d-tekort omdat het directe gevolgen heeft voor de botopbouw en immuniteitsopbouw van het ongeboren kind. Ook in ons land krijgt vitamine d weer extra aandacht, het Vitamine Informatie Bureau bracht onlangs nog naar buiten dat de inname iets verhoogd dient te worden. In Amerika schrijft men nu 1000 IU voor, in Nederland houdt men het op 400IU of hooguit 800 IU per dag als je weinig buitenkomt.

Veel aandacht krijgen de laatste jaren ook de zonbeschermende pillen. Niet het oranje spul van je bruin hoopt van de te worden (een O.D. van betacaroteen) maar afgepaste recepten om de huid weerbaarder te maken tegen uv-straling. Betacaroteen is daar wel een geëigende stof voor, maar ook extracten uit olijf en steeds vaker zien we semi-tropische vruchten voorbij komen waaronder granaatappel. Het zijn vooral de anti-oxidatieve eigenschappen die het ‘em doen.

 Hoewel de bewijzen voor aantoonbare werkzaamheid zich opstapelen, moet je in acht blijven nemen dat het vaak om onderzoeken gaat die betaald zijn door de resp. producenten, ook al zijn ze gepubliceerd in onafhankelijke media. Dit betekent niet dat het niet waar hoeft te zijn, maar wie tot het puntje wil gaan, zal zich moeten verhalen op echte onafhankelijke onderzoeken. Daarbij zal ook veiligheidsonderzoek een rol spelen omdat voor veel stoffen nog onduidelijk is wat een veilige bovengrens is. De meest veilige weg is om eerst gezond te gaan eten, te bewegen en voor de nodige ontspanning te zorgen. Daarnaast kan de crème en de pil een aanvullende hulp zijn. Maar, alles met mate….

Lees deze binnenkort ook welke supplementen dr. Murad, Hannah en Pascaud op de markt hebben gebracht.

Lees ook:

De trend die nutricosmetica heet: deel 1, deel 2 en deel 3

Ons interview met dr. Murad over het belang van glucosamine

Meer huidkanker bij vrouwen door gebruik anti-oxidanten?

Oproep! Wij zijn voor ons BeautyExpert team nog op zoek naar een wetenschapper (en/of bedrijf) die optimale kennis heeft van het orthomoleculaire vakgebied en de marktontwikkelingen in het algemeen en in het bijzonder in relatie tot beauty – in de breedste zin van het woord. Mail naar info@beautyjournaal.nl

 

Lees ook