Cosmeticaclaims Gezicht Rimpels en slapte Zakenpraat

Oudere huid door anti rimpelcreme?

Oud door cremeDe Telegraaf maakte er een nogal tendentieuze vertaling van en vertelde, zonder bronvermelding, dat Engelse huidartsen nu roepen dat je juist een oudere huid kan krijgen als je jong met anti rimpel begint. Zonder erbij te vertellen over welke stoffen het dan gaat en om welk onderzoek.

Nu ja, na de bron achterhaald te hebben, die vreselijke Daily Mail krant, kom je inderdaad maar een klein beetje verder. De huidartsen hebben geen onderzoek gedaan, ze roepen gewoon wat uit eigen praktijk ervaringen en de journalist koppelt daar uitspraken van oeverloos zwansende celebs aan die als 20-jarigen inderdaad aan de retinol gaan – het bevestigt maar weer eens dat je uitspraken van een celeb nooit serieus moet nemen als zijnde een autoriteit voor cosmetica.

Retinol is een vitamine a-zuur derivaat en heeft het vermogen, mits juist geconcentreerd, de celvernieuwing te stimuleren. Retinol is niet alleen zelf heel licht gevoelig waardoor de werking kan afbreken, maar het maakt ook de huid lichtgevoeliger. Dat zelfde geldt voor zuren. Je kunt ze gebruiken – op alle leeftijden (jong) volwassen leeftijden, maar alleen en altijd met mate, liefst als een kuurproduct. Daarover hebben we al diverse malen geschreven, omdat ook zuren de huid gevoeliger maken. In het geval van retinol en (fruit)zuren kan die gevoeligheid zich uiten in roodheid en pigmentvlekken onder invloed van uv-licht.

En hier zit het probleem; wie met deze stoffen aan de gang gaat moet in het algemeen de huid extra goed buiten beschermen met filters. Dit is nou typisch iets wat de gemiddelde jong volwassene dus NIET doet. Voila….het probleem is geboren.

En verder? Ken je huidtype! Ga gewoon eens naar een huidtherapeute/schoonheidsspecialiste om deze te laten beoordelen, zodat je het voorlopig weet en dan ook passende keuzes kunt maken. Het begrip anti-rimpel is deels een farce, al was het maar omdat ook simpele cocktails met vochtbinders en antioxidanten al enigzins beschermen tegen rimpeltjesvorming. En weet verder, dat rimpels ontstaan door het ouder worden en onder invloed van uv-straling. Bak niet in die zon, dan kom je al een heel eind. En mocht je toch op je twintigste al bang zijn voor rimpels, dan is wellicht een bezoek aan de zielendokter een beter alternatief.

Lees ook:

Welke beauty-experts kun je geloven?

Kun je dagelijks je huid exfoliëren?

Retinol wel fijn voor de 35+ huid

Meer weten over slim huidonderhoud? Lees Monique’s beautyboek Mooi zijn en Mooi blijven, dat ze i.s.m. met magazine Beauty+ schreef.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

5 reacties

 • Je zou ook eens naar de 5 elementen/seizoenenleer uit de oude traditionele Chinese geneeskunde kunnen kijken. Phyto5 en de methode Phytobiodermie (registered) combineert 3000 jaar Oosterse wijsheid met Westerse inzichten zonder gebruik te maken van invasieve technieken. Het lichaam bestaat niet alleen uit materie maar ook uit vitale energie. De ‘method Phytobiodermie’ werkt niet alleen op het huidprobleem maar op de energiestromen corresponderend met de bijbehorende organen en brengt deze in balans. Geheel andere filosofie en vanuit andere inzichten dan de reguliere methoden maar met bijzonder goede resultaten.

 • New Retinol Formula in Meta For Skincare is NIET lichtgevoelig. Bepaald en bejubeld door dermatologen op het SCC in New York. Zit in de Just Protect & More en WACS MASK. Ja, reclame maar tegelijk een statement : problemen door Retinol niet meer nodig, als je maar de juiste hebt..

 • Goededag waar kan ik de produkten kopen van paul penders huidverzorging enz hoop even op een maltje huidtype vochtarm en vetarm groetjes angel

 • kijk, het is allemaal heel erg duidelijk toch…. Waarom zo onzeker hierover? Er is geen enkele creme in de wereld die rimpels kan laten verwijderen, of rimpel vorming kan voorkomen….. dat zijn allemaal sprookjes en marketing verhalen van kosmetika fabrikanten die er hele dure verhalen op nahouden en eigenlijk allemaal wat liegen.

  Ja we kunnen rimpel vorming gedeeltelijk IETS tegen gaan. Maar dat is niet nodig als je 20 bent, zelfs niet eens als je 30 bent tenzij iemand ongezond lange zonnebaden neemt, wonen in een woestijn of in de bergen in Zwitserland of Colorado bijv. De beste remedie is om gewoon even na te denken…. neem het van mij want wij maken natuurlijke kosmetika voor al 40 jaar.

  Mijn beste voorbeeld was toen ik in Nederland voor 2 jaar lang huid en haar proeven deed in een klooster in Brabant. Ik werkte met zo’n 50 nonnen die zo lief waren om als “proef konijn” op te treden en hier leerde ik een aantal grote lessen die ik nooit zal vergeten….

  Nonnen slapen goed, drinken geen alcohol, eten “normaal gezond” zonder dramatische toestanden met organisch voedsel (wat inderdaad beter is maar ook veel duurder) , ze werken hard en komen niet vaak in fel zonlicht. Ik denk dat ze geen geld hebben om EU100 moisturizers te gebruiken…. ik heb die dure kosmetika produkten nl. NOOIT in dat klooster gezien gedurende 2 jaar.

  In andere woorden nonnen leven wellicht een gezonder leven en ik durf een weddenschap af te sluiten met eenieder als het gaat om het raden van de leeftijd van een non! Ze zien er ALTIJD 10 tot 20 jaar jonger uit dat in werkelijkheid en weinig nonnen hebben rimplels. Zelfs niet als ze oud zijn!!!

  Nou, we hoeven niet opeens allemaal non te gaan worden om rimpels te voorkomen. Maar ik hoop dat de strekking van mijn verhaal wat duidelijk is: Doe gewoon en voor 20-jarigen zeker geen anti-rimpel kosmetika want dat is niet nodig en inderdaad is er gevaar van counter productie in dit geval.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.