De Telegraaf maakte er een nogal tendentieuze vertaling van en vertelde, zonder bronvermelding, dat Engelse huidartsen nu roepen dat je juist een oudere huid kan krijgen als je jong met anti rimpel begint.

02:43 - 01:38
luistertijd 02:43 - leestijd 01:38

De Telegraaf maakte er een nogal tendentieuze vertaling van en vertelde, zonder bronvermelding, dat Engelse huidartsen nu roepen dat je juist een oudere huid kan krijgen als je jong met anti rimpel begint. Zonder erbij te vertellen over welke stoffen het dan gaat en om welk onderzoek.

Nu ja, na de bron achterhaald te hebben, die vreselijke Daily Mail krant, kom je inderdaad maar een klein beetje verder. De huidartsen hebben geen onderzoek gedaan, ze roepen gewoon wat uit eigen praktijk ervaringen en de journalist koppelt daar uitspraken van oeverloos zwansende celebs aan die als 20-jarigen inderdaad aan de retinol gaan – het bevestigt maar weer eens dat je uitspraken van een celeb nooit serieus moet nemen als zijnde een autoriteit voor cosmetica.

Retinol is een vitamine a-zuur derivaat en heeft het vermogen, mits juist geconcentreerd, de celvernieuwing te stimuleren. Retinol is niet alleen zelf heel licht gevoelig waardoor de werking kan afbreken, maar het maakt ook de huid lichtgevoeliger. Dat zelfde geldt voor zuren. Je kunt ze gebruiken – op alle leeftijden (jong) volwassen leeftijden, maar alleen en altijd met mate, liefst als een kuurproduct. Daarover hebben we al diverse malen geschreven, omdat ook zuren de huid gevoeliger maken. In het geval van retinol en (fruit)zuren kan die gevoeligheid zich uiten in roodheid en pigmentvlekken onder invloed van uv-licht.

En hier zit het probleem; wie met deze stoffen aan de gang gaat moet in het algemeen de huid extra goed buiten beschermen met filters. Dit is nou typisch iets wat de gemiddelde jong volwassene dus NIET doet. Voila….het probleem is geboren.

En verder? Ken je huidtype! Ga gewoon eens naar een huidtherapeute/schoonheidsspecialiste om deze te laten beoordelen, zodat je het voorlopig weet en dan ook passende keuzes kunt maken. Het begrip anti-rimpel is deels een farce, al was het maar omdat ook simpele cocktails met vochtbinders en antioxidanten al enigzins beschermen tegen rimpeltjesvorming. En weet verder, dat rimpels ontstaan door het ouder worden en onder invloed van uv-straling. Bak niet in die zon, dan kom je al een heel eind. En mocht je toch op je twintigste al bang zijn voor rimpels, dan is wellicht een bezoek aan de zielendokter een beter alternatief.

Lees ook:

Welke beauty-experts kun je geloven?

Kun je dagelijks je huid exfoliëren?

Retinol wel fijn voor de 35+ huid

Meer weten over slim huidonderhoud? Lees Monique’s beautyboek Mooi zijn en Mooi blijven, dat ze i.s.m. met magazine Beauty+ schreef.

Lees ook