Soms denk je: ik kijk niet meer in de spiegel! Vooral vergrootspiegels verdwijnen diep onder in de la.

03:18 - 01:58
luistertijd 03:18 - leestijd 01:58

Soms denk je: ik kijk niet meer in de spiegel! Vooral vergrootspiegels verdwijnen diep onder in de la. Naarmate je ouder wordt, lijkt het wel of die huidopeningen groeien waar je bij staat. En dat is nog waar ook! Ze worden groter naarmate je huid verslapt.

‘De oorzaak van grove poriën is simpel’, legt de Amerikaanse dermatoloog Dennis Gross uit in zijn boek Your Future Face: ‘Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriewandjes. Talg, make-upresten en andere vormen van vervuiling die erin achterblijven, rekken de poriën als het ware op, waardoor ze in hogere mate zichtbaar blijven.’ Dermatoloog Frederic Brandt voegt hier in zijn eigen (nieuwste) boek 10 Minutes/10 Years nog aan toe: ‘Ook de zweetklieren in de huid vergroten, en door het slapper worden van de huid komen ze meer aan de oppervlakte te liggen.’

De meest bekende werkzame stoffen die een beetje helpen, zijn:

Gebruik crèmes met een matterend effect, het liefst voor een gecombineerde huid. Grove poriën gaan toch vaak hand in hand met een huid die nog redelijk wat talg produceert.

De dermatoloog kan een chemische peeling toepassen. De peeling zorgt er niet alleen voor dat de huid voor langere tijd weer heel schoon is, maar de poriën zullen ook aanzienlijk krimpen en de huid zal weer steviger aanvoelen. Het mechanisme achter een peeling is dat die de huid zo sterk irriteert, dat er vanzelf meer collageen aangemaakt wordt. Het is het principe van het creëren van een wond: als de huid gewond raakt, reageert die daarop met de vorming van collageen om de wond weer dicht te maken. Bovendien haalt een chemische peeling een flinterdun laagje van de huid af. Hij zal hierdoor vervellen en eronder wordt een frisse huidlaag zichtbaar. Een laserbehandeling werkt overigens volgens het zelfde principe van krimpen en schaven voor een frisser huidoppervlak.

Lees ook:

Lees ook