Cellulite is een 'aandoening' geworden waar we inmiddels met walging naar kijken.

05:59 - 03:35
luistertijd 05:59 - leestijd 03:35

Cellulite is een ‘aandoening’ geworden waar we inmiddels met walging naar kijken. Marketinginspanningen zijn hun doel wat dit aangaat zeker niet voorbij gestreefd, en in onze toch al vet schuwende cultuur kan het er mooi op mee liften, zo verhaalde ook American Scientific afgelopen juni in een poging een laatste update van technologische ontwikkelingen uit de cosmetica industrie te geven.

Toch heeft cellulite niet alleen maar met vet te maken, ook dunne vrouwen kunnen het krijgen. En de huidige stand van zaken is dat er nog steeds geen afdoende remedies bestaan. Wie ervan wil zal een levenlang regime moeten volgen van dieet, massages,

Dit is cellulite

Het is een conditie van het bindweefsel en de invloed van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is groot. Ruim 90% van de vrouwen heeft het, 10% van de mannen. Een 100% sluitende wetenschappelijke verklaring is nog niet gevonden. De meest gangbare theorie is dat onze mogelijkheid om (onder invloed van oestrogeen) vetcellen uit te laten dijen (reservoirs in tijden van nood bij zwangerschap) ervoor zorgt dat deze vergrote cellen een imprint achterlaten in het zachte bindweefsel en verstoringen in de circulatie van dat gebied. De invloed van oestrogeen dat naarmate je oudeer wordt ook de kwaliteit van de bloedvaten laat afnemen en dus een verminderde circulatie oplevert, zou het verergeren. De algehele huidverslapping die langzaam maar zeker optreedt maar cellu ook steeds zichtbaarder. Cellulite wordt vooral zichtbaar rond de knieen, zijkant bovenbenen en op de billen, omdat we daar drie lagen vet zouden hebben inplaats van eentje. Die meerdere lagen hebben we ook op de buik en op de triceps.

Flabber de flabber…..

Dient cellulite een doel?

Leuke vraag, maar daarover is niets serieus terug te vinden. Mogelijk houdt het verschijnsel gelijke tred met de opkomst van de industrialisatie waarbij we steeds meer op onze krent zijn gaan zitten. Pas in de jaren’70 kwamen de eerste verhalen over het verschijnsel, wellicht ook omdat de mode toen blote benen voorschreef?

Waarom vrouwen ermee geplaagd worden…

Omdat de structuur van ons bindweefsel anders is dan die van mannen, dat van ons is zg. losmaziger en kan dus makkelijker vervormen om meer reserves op te slaan. De op- en afgifte van vetstoffen is bij ons ook anders geregeld. Op elke cel zitten receptoren, ontvangers die ervoor zorgen dat een bepaalde boodschap in een cel wordt uitgevoerd. Zo zijn er alfa receptoren die na prikkeling voor extra vetproductie zorgen en beta receptoren die weer voor afbraak van dat vet zorgen. Tegenover elke beta receptor staan wel negen alfa receptoren, je begrijpt….er is geen houen aan! Bij mannen is het 1 op 1.

Ook blijkt dat oestrogeen juist vet aanmaakt, waar testosteron het juist afbreekt. Vet en vrouw zijn hoort dus in zekere zin bij elkaar. je ziet het tegenwoordig steeds jonger en dat is mogelijk een gevolg van pilgebruik en teveel lichaamsvet. Juist omdat oestrogeen de vetcellen groter kan maken, en hoe vetter je bent hoe meer oestrogeen je lichaam ook nog eens aanmaakt.

American Scientific brengt in het verhaal nog naarvoren dat je vooral geen knellende onderbroeken moet dragen omdat juist daar de circulaite verstoord raakt. Haha, is het vergezocht of niet? Er wordt een link gelegd naar veranderend ondergoed in de jaren’70. Nou, toedeloet, sindsdien kwamen de strings langzaam maar zeker op hoor, geen steekhoudend argument dus. En dan zou het in de jaren ’60 helemaal erg moeten zijn geweest met steppin dragers en dat was het dus ook niet.

Voeding

Speelt zeker een rol, vooral voeding die de neiging heeft de hormoonbalans te verstoren, zoals vet en suiker. Maar voldoende beweging is nog belangrijker, en die pil? tsja….niemand durft het hardop te zeggen dat het een boosdoener kan zijn.

Genen

Spelen absoluut een rol, maar afhankelijk van je leefstijl worden die genen getriggerd of niet, of maar een beetje.

Smeersels

 Richten zich vooral op het vetprobleem. L-Carnitine dat nu veel gebruikt wordt, oa in Nivea Goodbye Cellulite moet het energieniveau in de cellen omhoog brengen met als bijkomstigheid dat de vetverbranding zou toenemen. Caffeine dat al jarenlang gebruikt wordt, kan een blokkade op de alfa receptoren zetten. Geen producent lijkt zich te willen richten op algehele verbetering van de bindweefsel kwaliteit of de circulatieproblemen die ontstaan bij cellulite. 

Volgens kenners moet er op drie niveaus gewerkt worden: het bindweefsel moet verstevigd worden, op vetreductie en op verbeterde circulatie. Maar alles is afhankelijk van de ernst van jouw cellulite. Wanneer je erin knijpt en het ziet eruit als cottage cheese, zit je in stadium een. Twee is wanneer je het ook in staande positie ziet en drie is wanneer je het ook ziet wanneer je ligt, de laatste fase is het moeilijkst om mee te werken.

Er zijn machines die het weefsel afrollen, zoals bij endermologie, en warmte machines waarbij radiogolven worden geproduceerd. Vet wordt afgebroken, circulatie neemt toe. Het oppervlak wordt gladder. Maar je moet dit wel blijven doen, en het is behoorlijk kostbaar. Prijzen vanaf 50 euro tot hoger moet je zeker per keer rekenen, en dat dus lifetime….Dit zelfde geldt voor speciale laserbehandelingen.

Er zijn ook verhalen over liposuctie of injecties met vetoplosbare middelen, maar ook die helpen op korte dan wel langere termijn dus helemaal niet. Liposuctie haalt ook alleen vet weg, maar verbetert de huidstructuur en de problemen die daar in opgeslagen liggen niet.

Lees ook:

Je billen als een matras

Allemaal aan de Wii, voor strakkere billen!

Elos, Accent en Thermage tegen huidverslapping

Lees ook