Lees ook mijn achtergrond artikel erover dat een goed beeld geeft van de huidige stand van zaken in de cosmetica industrie, gepubliceerd in Estheticienne onlangs.

01:35 - 00:57
luistertijd 01:35 - leestijd 00:57

Lees ook mijn achtergrond artikel erover dat een goed beeld geeft van de huidige stand van zaken in de cosmetica industrie, gepubliceerd in Estheticienne onlangs. De belangrijkste interviewee in dat verhaal kreeg na publicatie een telefoontje van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (vereniging voor producenten) met de mededeling dat zij not amused waren over het verhaal, ergo: over zijn uitspraken. Men vond ze zwaar overtrokken. Het geeft maar weer eens aan hoe de vlag erbij hangt. De cosmetica industrie is grotendeels erg geneigd het topic van tafel te vegen, terwijl onze gezondheid ermee gemoeid is. Overigens heeft Ronald van Welie, de toxicoloog van de NCV wel zitting genomen in een nieuwe commissie die nano en de risico’s in kaart moet gaan brengen, zo weet ik uit betrouwbare bron.

 Onlangs hoorde ik wel weer een Duitse wetenschapper verkondigen (op de Duitse In Cosmetics beurs) dat nano deeltjes op een gezonde huid geen schade kunnen aanrichten. Maar dat laat dus veel ruimte voor interpretatie over: blijkbaar dus wel op een beschadigde huid? En hoe zit het met kinderen, en hun kwetsbare huiden? Ook in de kinderzonnebrandproducten wordt het volop gebruikt, zelfs in sprays. terwijl het inademen van de deeltjes serieus gevaarlijk is (vergelijk maar met asbest – je krijgt het er niet meer uit die nanodeeltjes).

Meer informatie is ook te vinden op de website van het Rathenau Instituut in Nederland.

Luister ook naar mijn radio interview, nav de uitzending bij Radar

Lees ook