De expositie omvat bijzondere portretten van 19 psoriasispatiënten uit 14 landen, waaronder de Nederlandse Astrid Sibbes.

02:44 - 01:38
luistertijd 02:44 - leestijd 01:38

De expositie omvat bijzondere portretten van 19 psoriasispatiënten uit 14 landen, waaronder de Nederlandse Astrid Sibbes. De combinatie van beelden en persoonlijke verhalen geeft de fysieke en emotionele impact van leven met de huidziekte psoriasis treffend weer. De expositie reist verder naar verschillende Europese steden in combinatie met congressen over psoriasis. De beelden en persoonlijke verhalen zijn ook te zien op www.psoriasisthenakedtruth.com.

Astrid Sibbes: “Toen ik 7 jaar was kreeg ik de diagnose psoriasis en vanaf toen bepaalde de ziekte mijn leven: mijn werk, mijn relaties, mijn hobbies en waar ik op vakantie ging. Maar ik heb ermee leren leven en een goede behandeling gevonden die me weer controle geeft over mijn leven. Met mijn deelname aan The Naked Truth wil ik iedereen laten zien dat psoriasis meer is dan een huidziekte, dat er goede behandelmethoden zijn en dat je een fantastisch leven kunt hebben, ondanks deze ziekte.” De première van The Naked Truth in Amsterdam is de aftrap van een internationaal congres over reumatologie en dermatologie in de RAI, waarbij vooraanstaande wetenschappers en medisch specialisten de nieuwste inzichten uitwisselen.

Psoriasis
In Nederland hebben ongeveer 300.000 mensen last van psoriasis: een huidaandoening die voor veel patiënten een zware last is. Ook omdat er allerlei vooroordelen over leven. Psoriasis is niet besmettelijk, maar soms wel erfelijk. De ziekte is ook niet definitief te genezen. Wel zijn er tegenwoordig veel goede behandelmethoden om de ziekte minder heftig te maken. Psoriasis bestaat in veel vormen. De meest voorkomende is gewone psoriasis, herkenbaar aan duidelijk begrensde, rode, schilferende plekken. Bij gewone psoriasis, ook wel plaque psoriasis genoemd, groeien de cellen van de huid versneld. De huid is dan ontstoken en er is dan een opeenstapeling van versneld delende huidcellen. De ziekte kan op elke leeftijd beginnen, maar vaak is dat in de puberteit.

Ralf Tooten
Ralf Tooten: “De uitdaging voor mij als fotograaf is dieper te gaan dan de huid van de deelnemer en de persoon vanbinnen te laten zien.” Tooten (1958) is geboren in Duisburg, Duitsland. Hij leerde het vak van grote fotografen als Clemens Hartzenbusch en Hildegard Lontz. Hij woont en werkt in Hamburg, waar hij zijn eigen studio heeft. Ralf Tooten fotografeert voornamelijk mensen en heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs in de ‘One Day in Germany’ contest van Max Magazine en de  Amerikaanse Galaxy Award.

Wyeth

De tentoonstelling The Naked Truth is mogelijk gemaakt door Wyeth Pharmaceuticals, een bekend ontwikkelaar van receptgeneesmiddelen, vaccins, vrij verkrijgbare geneesmiddelen en veterinaire preparaten.

(persbericht)

Lees ook