Je lichaam krijgt mooie nieuwe vormen door combi liposuctie en -filling

07:39 - 04:35
luistertijd 07:39 - leestijd 04:35

Frank NiessenBorstvergrotingstrend: natuurlijke borstvorm met lipofilling

De borstvergroting is na de ooglidcorrectie de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep onder vrouwen in ons land. Was de trend de afgelopen jaren om de borstomvang steeds groter te willen maken, de laatste tijd neemt de vraag naar veel grotere borsten af.

Het schoonheidsideaal in onze Westerse landen verandert langzaam van zeer proportioneel ballonachtig, naar meer natuurlijke, zachtere vormen, vertelt plastisch chirurg Frank Niessen. ‘ Een cupmaat B of C, de vraag naar D of DD neemt af.’

Toegenomen angst na PIP-schandaal

De behoefte aan natuurlijker oplossingen gaat hand in hand met het schandaal rond de PIP-implantaten, die van bedenkelijke materialen waren gemaakt en klachten gaven bij vrouwen. Vrijwel alle vrouwen in Nederland hebben deze implantaten laten vervangen. Wanneer je dat laat doen, sta je meteen voor de keuze: nieuwe protheses erin, maar wat?

Veel vrouwen kozen dan voor de veilige implantaten van Natrelle bijvoorbeeld, maar net zoveel vrouwen vroegen om meer mogelijkheden, ofwel andere manieren om de borst weer mooi op te vullen. Zoals met lipofilling.

Meest natuurlijk: lipofilling met je eigen vetweefsel

‘Lipofilling wordt alweer een jaar of tien uitgevoerd in ons land, maar PIP heeft de vraag ernaar wel in een stroomversnelling gebracht. Vrouwen zijn toch angstiger geworden voor lichaamsvreemde materialen,’ legt plastisch chirurg Frank Niessen uit, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam. Hij krijgt nu wekelijks aanvragen voor borstvergroting met lipofilling. ‘Daarnaast zijn ook de technieken om het ‘ materiaal’ te oogsten steeds beter geworden.

Er zijn nu verfijndere canules, waardoor het vet ook veel fijnmaziger in het borstweefsel gelegd kan worden. Dit zorgt voor een betere ingroei van de vetcellen in het weefsel en dat geeft een gelijkmatiger resultaat.’

borstvergroting met lipofilling

vlnr: voor de ingreep, 1 week na de ingreep, 4 maanden na de ingreep

Vet uit buik, bil of been wordt hergebruikt

Bij lipofilling wordt lichaamseigen vetweefsel elders uit het lichaam ‘geoogst’ met behulp van liposuctie. Bijvoorbeeld uit de buikstreek of rond de heupen en/of de bovenbenen, en dit wordt na bewerking (=centrifugeren waarbij vocht en vet gescheiden wordt en het vet wordt hergebruikt, of via een spoelsysteem waarbij het vet gereinigd wordt) ingespoten in het lichaamsdeel van voorkeur: de borsten, maar het kunnen ook de wangen zijn, of andere lichaamsdelen waarin bijvoorbeeld ernstige deuken zijn gekomen door trauma, en volumeverlies is opgetreden.

De voordelen van lipofilling

Lipofilling van de borsten geeft een zeer natuurlijk resultaat. Hier komen de mogelijkheden op een rij:

De verbeterpunten

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. De methode is relatief nieuw. Een van de grootste aandachtspunten is het behoud van het vetweefsel. Vetcellen moeten kunnen ingroeien in het omringende weefsel om in leven te blijven. Hierbij spelen de bloedvaten een belangrijke rol. Zij moeten zich goed kunnen vertakken om het weefsel van zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed te kunnen voorzien. Gebeurt dit niet voldoende, dat zullen vetcellen afsterven.

In de meeste gevallen sterft maximaal zo’n 50% van de vetcellen na een eerste lipofilling af. Afhankelijk van het gewenste resultaat en van de plaats op het lichaam betekent dit dat een tweede ronde, soms zelfs een derde ronde van inspuiting noodzakelijk kan zijn.

Nieuw onderzoek wijst uit: extra stamcellen erin helpt

De wetenschap zoekt in samenwerking met artsen naar methoden om het verlies van vetcellen af te remmen. Men weet inmiddels dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt. Hoe optimaler dit werkt, hoe makkelijker bloedvaten uitgroeien – roken is daarom ook uit den boze.

Uit experimenten die gepubliceerd zijn in het medisch tijdschrift The Lancet in 2013 blijkt ook dat het toedienen van extra stamcellen, die eerst buiten het lichaam gekweekt zijn, aan het vloeibare vetweefsel helpt om te overleven. Die kans nam zelfs vijf keer toe.

borstvergroting met lipofilling

vlnr: voor de ingreep, 1 week na de ingreep, 4 maanden na de ingreep

Na borstkanker

Frank Niessen heeft inmiddels tientallen lipofillingen van borsten uitgevoerd, sinds 2009. Naast de cosmetische vergrotingen vormde met name correcties na sparende therapie na borstkanker daarvan de grootste groep. Lipofilling wordt bij vrouwen vanaf 18 jaar toegepast.

Hoge patiënttevredenheid

Volgens de arts is de patiënttevredenheid hoog. ‘Patiënten worden goed voorbereid. Met lipofilling heb je namelijk een langere adem nodig. Het effect van de vergroting vlak na de operatie is prachtig, de borst is dan voller, er is nog de optimale hoeveelheid vetweefsel aanwezig. Vrouwen willen dit graag behouden, maar men weet dat het zal afnemen.’

Meerdere behandelingen nodig

Voor optimaal resultaat zijn soms meerdere behandelingen nodig, afhankelijk van je wensen.

Verder is het belangrijk dat je over voldoende lichaamsvet beschikt. Je kunt geen vet van een ander, ook al is het familie, laten doneren. Niessen vindt vooral been-vet ideaal om mee te werken, want daar is meestal voldoende van.

borstvergroting met lipofilling

vlnr: voor de ingreep, 1 week na de ingreep, 4 maanden na de ingreep

Je lichaam krijgt mooie, nieuwe proporties

‘Zie de lipofilling-methode als onderdeel van een totaalsculptuur,’ legt hij uit. ‘ Je haalt vet weg waar het te veel is en je plaatst het in de borsten. Zo neemt harmonie in het vrouwenfiguur neemt toe, en gaat niets verloren, je hergebruikt het materiaal.’

De kracht van vetweefsel wordt nu pas ontdekt

Niessen is gefascineerd door ons vetweefsel. ‘Je kunt het echt als een orgaan beschouwen. Er zitten talloze elementen in die belangrijk zijn voor onze overleving als mens: stamcellen, fibroblasten, groeifactoren.’

Er loopt nu ook onder onderzoek bij het VU Medisch Centrum naar de toepassing van lipofilling bij littekens. Ook hier spelen de stamcellen weer een rol: kunnen ze littekens mooier laten genezen? We gaan er binnenkort vast meer over horen.

Bekijk hieronder een film over de uitvoering van een lipofilling voor borsten:

 

Lees ook:

Foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd, bron dr Frank Niessen.

Lees hier al het laatste nieuws over lipofilling op BeautyJournaal

Lees ook