Protheses eruit, lichaamseigen vet erin

01:46 - 01:03
luistertijd 01:46 - leestijd 01:03

Een lezeres mailt ons dat ze ruim vijftien jaar geleden haar implantaten heeft laten inbrengen en dat ze er misschien nu wel uit moeten – het is al zo lang geleden immers. Ze vraagt zich af of ze dan kan kiezen voor lipofilling, omdat ze geen protheses meer wil.

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam vertelt:

Wanneer je geen klachten van de borstimplantaten hebt; ze worden niet zachter of voelen niet harder aan, en je hebt geen vergrootte lymklieren in de oksels, dan is het vervangen van de implantaten niet perse nodig. We adviseren dat pas wanneer je klachten hebt. Zelfs een gescheurd implantaat zou binnen het kapsel dat om het implantaat ontstaat gewoon zonder klachten gedragen kunnen worden. Je wordt er blijkt uit grote studies niet ziek van.

In het VUmc onderzoeken we nu wel of er een hele kleine groep vrouwen is die aanleg heeft om immunologische reacties te ontwikkelen op borstimplantaten. Dit is zeer lastig aan te tonen, omdat het maar om een zeer kleine groep zou kunnen gaan.

Wanneer je er toch voor kiest om de implantaten te laten verwijderen dan kun je ook een lipofilling toepassen. Het extra volume dat je kunt verkrijgen hangt af van je eigen hoeveelheid vet en hoeveel er van het ingespoten vet in je borst blijft zitten.

Binnenkort komt er een magazine online op BeautyJournaal waarin behandelingen met lipofilling worden besproken.

Met vriendelijke groet, Dr. Frank Niessen

 

Heb jij een vraag voor Frank Niessen? Stel hem via het contactformulier.

Lees hier meer Q & A’s met de arts.

Lees ook