plastisch chirurg Frank Niessen vertelt waarom je alleen met eigen vetweefsel kan werken en niet met donor cellen

02:40 - 01:36
luistertijd 02:40 - leestijd 01:36

Beste heer Niessen,

Mijn dochter heeft zeer kleine borsten en daar lijdt ze ook echt onder. Nu heb ik op internet gelezen dat er een mogelijkheid is om met lichaamseigen vet de borsten groter te maken. Ze is zelf slank en het zal daarom misschien een probleem zijn om met liposuctie vet op een andere plaats in haar lichaam weg te zuigen. Nu kan ik me voorstellen dat haar vetweefsel veel op dat van mij lijkt. Ik zou graag vetweefsel af willen staan voor haar. Ik vraag me af of het mogelijk is te onderzoeken of dit mogelijk is en of u hiermee ervaring heeft.

Ik zie uw reactie met grote belangstelling tegemoet.

(naam bij redactie bekend)

plastisch chirurg dr. Frank Niessen werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:

Beste mevrouw,

Wanneer je een borstvergroting wil dan kun je kiezen tussen lichaamseigen- en lichaamsvreemd materiaal. Lichaamsvreemd is met behulp van een implantaat. De voordelen zijn dat je een forse vergroting kunt bewerkstelligen, nadelen zijn onder andere dat er kapselvorming op kan treden, of dat het implantaat in de loop van de jaren kapot kan gaan.

Lichaamseigen materiaal zou van de buik kunnen komen zoals bij borstreconstructies. Dit heet een DIEP lap, maar deze oplossing is erg duur. Je kunt ook lichaamseigen vet gebruiken.

Het probleem is echter dat vrouwen met erg kleine borsten ook vaak slank zijn en je weinig vet kunt oogsten om een voldoende grote borst te kunnen maken. In het geval van uw dochter is dat ook zo. U biedt aan zelf vet voor haar te leveren.

Op elke cel zitten receptoren die specifiek zijn voor ons als individu. Ons immuunsysteem herkent doorgaans onze eigen cellen niet als lichaamsvreemd, zodat zij deze cellen niet aanvallen. Bij auto-immuunziekten gebeurt dat helaas wel. Ook bacteriën en virussen worden als lichaamsvreemd herkend en worden daarom aangevallen en opgegeten door het immuunsysteem.

In het geval van uw dochter zouden uw vetcellen, ook al bent u familie, toch als lichaamsvreemd worden herkend en worden opgeruimd. Theoretisch zou je dat kunnen voorkomen door zware medicijnen te gebruiken die het immuunsysteem verhinderen deze cellen aan te vallen, maar dan worden ook bacteriën en virussen minder goed opgeruimd en wordt je makkelijk ziek. Het is dus helaas geen optie.

Groet, Dr. Frank Niessen

Lees ook