Er is een heel goede creme tegen overbeharing in je gezicht

08:59 - 05:23
luistertijd 08:59 - leestijd 05:23

Ken je dat…..je kijkt in de spiegel en je ziet steeds meer haar op je kin verschijnen? Of je aait eens over je kin en je denkt…hee stoppels! Bij nadere inspectie valt het je op dat eigenlijk op veel plaatsen in je gezicht de beharing lichtelijk toeneemt. Om van de steeds zichtbaarder wordende snorharen nog maar niet te spreken….en die wenkbrauwharen, die steeds langer worden, en grijzer!

Een toename van haargroei kan in het algemeen twee dingen betekenen: algemene hormoonschommelingen die niet aan ziekte gerelateerd zijn, of een serieuze haargroeiziekte, zoals hirsutisme of hypertrichosis. Eerst maar even die laatste twee benoemen, voordat we naar het huis-tuin-en-keuken euvel gaan.

Ziekten, om uit te sluiten

Onder Hypertrichosis wordt verstaan een toename van haargroei bij vrouwen. Dit kan terminaal haar zijn ( dikke haren) of vellus haar (dons haren). Dit kan:

Onder Hirsutisme wordt verstaan, een overbeharing bij vrouwen volgens het mannelijke patroon. In principe kunnen hier twee oorzaken ten grondslag liggen;

Hirsitisme kan dus ontstaan door:

Lees ook dit uitgebreide artikel met dr. Ids Boersma over behandeling van deze ziekten.

Maar nu dan de hamvraag: waarom neemt haargroei van gezichtshaar bij vrouwen toe naarmate ze ouder worden?

Naarmate we ouder worden, raakt de hormoonbalans verstoord. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroeibevorderend.

Op welke delen van het gezicht neemt haargroei toe?

Op de wangen, bovenlip, onderlip, kin en hals. Dit gebeurt alleen onder invloed van hormonen. Wenkbrauwen zijn vanaf de geboorte aanwezig, als een vrouw ouder wordt veranderen deze van dikte (ze worden dikker), veranderen van kleur (ze worden lichter, of grijs), en ze worden langer. Je moet ze dan regelmatig bijknippen om alles mooi op 1 lengte te houden. Visagisten doen dat trouwens ook graag bij modellen omdat je dan veel strakkere wenkbrauwen kunt tekenen.

Krijg je ook haren op je decolleté?

Dat kan, maar ook rondom de tepels en onder je behabandjes, als gevolg van overmatige prikkeling door druk. Ook de lijn vanaf de navel naar de schaamstreek kan je meer beharing krijgen. Als het overloopt naar de bovenbenen en achterkant bovenbenen, is er toch vaak weer sprake van een ziekte, en het komt ook dan op jongere leeftijd al voor – niet ineens als je vijftig bent.

Is de ene vrouw er meer gevoelig voor dan de andere?

Ja, het is vaak familiair bepaald, dus erfelijk. Overigens zie je wel verschillen onder de diverse culturen. Mediterrane vrouwen vinden hun donshaar al snel overbeharing, terwijl een Noordeling het niet opvalt omdat haar donshaar blond is en dus ook minder snel voor behandeling zal komen. Definitieve behandeling met laser of IPL bij deze vrouwen is moeilijk omdat er op die donkerdere huid gemakkelijk pigmentverschuivingen kunnen ontstaan als gevolg van de behandeling, of zelf verbranding van de huid – omdat er met hogere lichtwaarden op deze huid gewerkt moet worden. Waxing blijft dan toch een betere optie.

Hoe gaan vrouwen er in het algemeen mee om?

Schaamte is een groot probleem. Er zijn genoeg vrouwen die wel twee keer per dag moeten scheren en door scheren verdikt te huid en kan er blijvende, zichtbare schade ontstaan. Bovendien: haar is uit, sterker nog: je wordt tegenwoordig bijna als een onrein wezen beschouwd als je nog wel lichaamshaar hebt. Het schoonheidsideaal, dat gevoed wordt door een overdreven hang naar esthetiek geboren uit chronische onzekerheid, en gevoedt door marketeers die centjes willen verdienen voor hun baas, is m-e-e-d-o-g-e-n-l-o-o-s!!

Welke behandelingsmethoden zijn er?

Voor thuis wordt vaak zelf geharst of ontharingscrème gebruikt. Ook het pincet wordt gehanteerd of een schuurplaatje. Er wordt ook gebruik gemaakt van bleekcrème. Verder zijn er ook flitsapparaatjes voor thuisgebruik. Je moet er veel geduld voor hebben omdat je telkens maar kleine gebieden kan behandelen (de koppen zijn niet groter) en voor grotere oppervlakken zoals op het lichaam, betekent dat het veel tijd kost. Lees deze recensie van Gerti over haar Remington ervaring. Toch is de gemiddelde vrouw met haarprobleem al tevreden als haartjes langer wegblijven dan normaal – liever iets dan niets. De flitsapparaten geven afgezet tegen andere DIY producten zoals waxing inderdaad het langste effect, omdat haar + wortel en zakje als het goed is wel vernietigd wordt. Flitsapparaten voor thuisgebruik niet geschikt voor grijs gezichtshaar – het moet dus echt nog kleur hebben. Jammer (voor ons).

In de salon kun je terecht voor een professionele behandeling met laser, IPL of elektrisch ontharen en natuurlijk voor mechanische ontharing zoals waxing. Belangrijk: kies een salon met een gediplomeerd en gespecialiseerd (in ontharingstechnieken) specialiste. Er is een speciaal diploma voor en let daarbij ook op de Anbos registratie.

Serieuze overbeharing in het gezicht wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed in de aanvullende verzekering. De behandelingen in de salon bestaan uit: harsen of epileren, dit is niet definitief. Voor de permanente haarreductie (let wel, dit is nooit 100%, maar altijd max. 70% tot 80%!):

Voor deze behandelingen is altijd een gedegen intake gesprek van belang! In dit gesprek worden vragen gesteld over de oorzaken van overbeharing, medicatie, er wordt goed gekeken naar haarkleur, haardikte en haardichtheid.

Voor vrouwen met Hirsutisme geldt dat ze nooit haarvrij zullen zijn. Niet alle haarfollikels zijn actief. Haargroei kent verschillende stadia. Weet dat op de kin maar liefst 225 haarfollikels per cm2 te vinden zijn en je snapt dat de behandeling een tijd kan gaan duren!

De behandeling met flits of laser in het gezicht zijn 1 keer per 5 weken, totdat het gebied goed uitgedund is. Vervolgens wordt een dubbele periode overgeslagen als rustpauze en begint weer een periode van behandeling eens per 5 weken. Verder is het belangrijk dat er vanaf 6 weken voor de eerste behandeling, tijdens de behandelingen en tot 6 weken na de laatste behandeling geen zon of zonnebank wordt gebruikt. Ook het gebruik van zelfbruiningsproducten op het behandelende gebied is niet toegestaan.

Elektrisch ontharen: ook hier is een gedegen intake van belang. Afhankelijk van de hoeveelheid haar wordt er eens of 2x per week behandeld. Je mag zelf geen haren meer uittrekken. Al het zichtbaar wordende haar moet nu professioneel behandeld worden. Ivm pigmentverschuivingen moet de zon gemeden worden.

Meer haargroei door epileren of scheren?

Haren groeien alleen maar onder invloed van hormonen. Het gebruik van pincet of scheren is niet van invloed. Bij scheren lijkt het of er meer haren komen, maar doordat het ‘puntje’ van het haar wordt afgeschoren, is de stoppelpunt dikker.

Meer haargroei door gebruik van bepaalde dagcrèmes?

Haren groeien onder invloed van hormonen of ziekte. Haren groeien niet onder invloed van epileren of scheren of door het gebruik van Nivea crème ( veel gehoord fabel).

Met medewerking van schoonheidsspecialiste Karin Lubkemann van Acne- en ontharingscentrum Beek.

NOTE van BeautyJournaal: er is een medicinale creme te koop bij de apotheek die speciaal in het gezicht gebruikt kan worden, bij overbeharing. Dit product heet Vaniqa (lees er hier meer over).

/destination:https%3A%2F%2Fwww.dokteronline.com%2Fnl%2Fvaniqa” class=”vce-button”]Shop Vaniqa creme hier online

 

Lees ook