Stress release technieken helpen de signalen uit het lichaam te kalmeren, waardoor je gezicht rustiger wordt en de huid mooier.

07:53 - 04:44
luistertijd 07:53 - leestijd 04:44

Meer dan ooit is er belangstelling voor alles dat met ontspanning en healing te maken heeft. De wereld is er na de ingrijpende Coronapandemie ook niet rustiger op geworden. Iedereen ervaart stress. De bewustwording over onze eigen gezondheid neemt toe. Massage experts Inge Deceuninck en Marieke Govaers van de Natural Face Lifting Academy vertellen over hun nieuwste opleidingen Stress Release & Face Yoga. ‘Als je leert te begrijpen waarom een bepaalde mimiek in je gezicht zo sterk aanwezig is, dan vind je vanzelf ook de weg naar de oorzaak van die spanning – in je lichaam.’

Vergeet quick fixes

‘Bij vrijwel iedereen zit de energie heel hoog, in het hoofd dus. Dat veroorzaakt alleen maar meer stress en we zien meer dan ooit dat mensen op zoek gaan naar antwoorden,’ vertelt Inge. ‘In de wereld van yoga is men daar al 100 jaar mee bezig. Ook die technieken zijn enorm populair geworden. In het verlengde daarvan zie je nu veel meer bewustwordingsprocessen. We komen erachter dat de lang gekoesterde gedachte dat issues zijn op te lossen met een quick fix niet bestaat. Maar we kunnen wel een forever fix creëren met het juiste advies en door zelf aan de slag te gaan.’

Hoe kan ik me beter gaan voelen?

Marieke: ‘Ons Stress Release programma hebben we ook ontwikkeld tijdens de Corona lockdowns. Ik begon in die periode ook veel meer huidproblemen te zien, ontstekingsreacties. Maar ook na Corona was het niet afgelopen. Er is angst en onzekerheid. Je ziet ook daardoor dat mensen zelf aan de slag willen gaan: hoe kan ik me beter gaan voelen?

Je brein is maar een tool, je kan hem uitzetten maar ook herprogrammeren

Inge en Marieke weten feilloos de vinger op de zere plek te leggen. Met je eigen lichaam op de juiste manier aan de slag gaan, geeft rust. Rust geeft de mogelijkheid tot heropbouw. Als je leert luisteren naar de signalen van je lichaam, help je je lichaam ook om zich beter te gaan voelen. Je krijgt er meer vertrouwen door en blijft meer in je kracht staan. Je brein is maar een tool, zet hem uit als je hem niet nodig hebt, zodat je de subtielere signalen van je lichaam gaat aanvoelen.

Van kwakzalverij naar erkenning

Marieke: ‘Twintig jaar geleden was er nog nauwelijks kennis van het bindweefsel. Tijdens een operatie werd het gewoon weggegooid, ach het was huid en vet. Ja, maar wat voor huid! Fysiologisch en emotioneel is het van enorm belang!

‘Bindweefsel is heel communicatief weefsel,’ vult Inge aan, ‘en ook nog eens snel. Alle prikkels worden elektro-magnetisch doorgegeven door het lichaam zelf, en dat gaat vele malen sneller dan met prikkels die via het zenuwstelsel worden doorgegeven. Het bindweefsel verbindt de communicatie van alle cellen onderling.’

Wat vastzit in het lichaam, tekent ook in het gezicht

Marieke: ‘En dan kom ik ook graag terug op je eerste vraag wat er aan de hand is dat de behoefte zo groeit: we krijgen steeds meer inzicht in hoe trauma zich in het lichaam opslaat, in onze fascia, het bindweefsel. Nu wordt ook de link duidelijk naar ons vak als massagetherapeuten: alles wat vastzit in het lichaam, tekent zich ook af in het gezicht. Ofwel: alles wat je voelt in je lichaam, communiceer je ook via je gezicht. Ons bindweefsel is door het hele lichaam heen verbonden. Dus willen we de huid mooier en jonger maken, dan moeten we verder gaan dan het symptoom te behandelen.’

Mondspieren en boosheid

Marieke: ‘Ik zie veel vrouwen met lijntjes rond de mond, terwijl ze nooit gerookt hebben. Ok, zoals jij zegt Monique, dat kan oestrogeentekort zijn, maar het heeft ook met boosheid te maken, verbetenheid. We persen onze mondspieren samen. Meestal gebeurt dat in de slaap, maar ook op onbewuste momenten overdag. In concentratie of tijdens piekermomenten. Te veel spiertjes worden dan voortdurend aangespannen. Het losmaken van die spiertjes en bewustwording over je mimiek gaan hier hand in hand.

Onderbewuste emoties leren herkennen

‘Tijdens onze Stress Release opleiding gaan we kijken naar die onderbewuste emoties. Die frons is ook een mooi voorbeeld: als je veel in je hoofd zit overdag, moet dat ’s nachts ook allemaal verwerkt worden. De geprononceerde neus-lippenplooi, waarvan altijd gezegd wordt dat deze ontstaat door het uitzakken van huid, kan ook ontstaan door verkorte spieren in dit gebied. Je leert als professional te detecteren waar spanningen zich opstapelen bij jouw cliënt, en je geeft haar of hem voor thuis de speciale Face Yoga oefeningen mee.’

Leer je mimiek kennen, met botox gebeurt dat niet

Inge: ‘Het is echt zo interessant om te gaan kijken naar aangeleerde mimiek, hoe je praat met je spieren. Waarom doe je dit op deze manier, en kan dat anders? Je kunt botox nemen, dan is het weg, maar daar leer je niets van. Het is veel duurzamer om je bewust te worden en te kijken of het anders kan. Face yoga-technieken die wij ook geven, helpen daarbij. Het gaat om de balans tussen het leren ontspannen van een aantal spieren, en het leren activeren van een aantal spieren. Dan komt er weer balans in het gezicht.

Een reset voor de huid die vastzit in stress

Marieke vult aan: ‘Onze stress release technieken zijn ook heel mooi als je als schoonheidsspecialiste merkt dat een huidconditie maar weinig verbetert. Je geeft het parasympatische systeem een prikkel waardoor ontspanning ruimte krijgt, en dat zal ook in de huidconditie terug te zien zijn. We zien dat natuurlijk heel goed bij eczematische huidaandoeningen, maar ook bij andere ontstekingsreacties van huid.

Inge Deceuninck (links) en Marieke Govaers (rechts)

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De Stress Release & Face Yoga opleidingen van de Natural Face Lifting Academy zijn begin juni 2024 van start gegaan. De mogelijkheden zijn eindeloos, de opzet nu zal op het gezicht gericht zijn. Met de Stress Release opleiding wordt gekeken naar hoe het lichaam zich uit in het gezicht, en het gezicht wordt behandeld.

Met de Face Yoga opleiding wordt een volledig gepersonaliseerd plan aangeboden, zodat de professional de cliënt ook thuis kan stimuleren om bij te dragen aan prachtig huidverbeterend resultaat.

Deze opleidingen zijn ook supermooi voor cosmetisch artsen, die niet anders dan de hele dag werken met de non-verbale communicatielijnen in iemands gezicht. Hoe mooi kan het zijn als de arts de cliënt ook bewustwording meegeeft over stress, spierwerking, loslaten, verbinden met de subtiele communicatie van je lichaam…..

Lees ook:

Lees ook