Een handcream die je maar eens per dag aanbrengt en een bodycream tegen acne die een biofilm van bacteriën op de huid voorkomt? Hoe werkt dat precies? En dan nog die Zware Benen gel....het zijn weer parels van producten!

10:47 - 06:28
luistertijd 10:47 - leestijd 06:28

In het voorjaar van 2022, introduceerde Tiina Meder een aantal nieuwe huidverzorgingsproducten: 2 handcrèmes en 3 body producten: een tegen acne, een tegen transpiratiegeur, en de laatste tegen zware, vermoeide benen.

Tiina’s afzetmarkt beslaat op dit moment meer dan 30 landen. In eerste instantie twijfelde ze om het dit voorjaar te introduceren vanwege de onzekere tijden, maar in overleg met alle distributeurs in de wereld werd er toch afgesproken om de geplande datum voor de lanceringen aan te houden.

Huidverzorging als wetenschap, voor het grootste levende orgaan dat je hebt….

Beauty als verlichting in onzekere tijden. Hoezo is cosmetica niet essentieel! Ik spreek Tiina via een Zoom-meeting. Ik voel me verbonden met haar, het is altijd fijn haar weer te spreken. En wat vertelt ze me weer bijzondere dingen over producten die ze formuleert!

Een handcrème die je maar een keer per dag opdoet? Hoe dan!?

Tiina heeft altijd een haat-liefde verhouding gehad met handcrème, vertelt ze. Meestal zijn de producten te vet en dat vindt ze heel onprettig. Dus, wat denk je dat ze nu ontwikkeld heeft? Handcrème! Ze vertelt me: ‘Het leek me ideaal een handcrème te ontwikkelen die goed voedt en beschermt, zónder vettig residu. Maar ik wilde nog meer: een product dat je maar eenmaal per dag hoeft aan te brengen, én dat microbioom vriendelijk is.’

Voor dag en nacht…

Uiteindelijk besluit ze niet een maar twee producten te maken: één voor de nacht die Circa-Hand heet, en één voor de dagdie Salva-Hand heet. Vanzelfsprekend breng je de nachtcrème maar 1x aan, maar die handcrème dus ook! Hoe dan?!;-)

 

Even in laten trekken

‘Nee, als je je handen wast, is het niet van je huid af,’ verklapt Tiina. ‘Wat je wel moet doen is na het aanbrengen ervan het 20 seconden laten intrekken en de eerste twintig minuten niet met je handen in het water gaan.’

Hoe kimchi-ferment helpt…

Tiina heeft een slimme formulering bedacht: in de Salva-handcrème zit 1,5% hyaluronzuur. Dit wordt met behulp met probiotisch gefermenteerd kimchi-extract door de huid optimaal geabsorbeerd. Het gaat drie keer dieper dan wanneer je het ‘gewoon’ zou aanbrengen. Ook al was je je handen, de werkzame stoffen blijven tot 10 uur in de handhuid.

Tiina: ‘Ik heb het in gelvorm gemaakt. Het wordt snel geabsorbeerd. Verder heb ik er nog d-panthenol, bisabolol en water dat afkomstig is uit de Alpen, aan toegevoegd.’  Tiina brengt het zelf aan voordat ze de deur uitgaat. Zo komt ze ook niet in de verleiding om weer iets met water aan te raken.
Volgens Tiina moet je de handcrème net als een dagcrème gebruiken. Die smeer je ook niet meerdere keren per dag op. Maar goed, dagcrème wordt niet de hele dag aan voorwerpen en of water blootgesteld;-)

’s Nachts werken aan je pigmentvlekken

Circa-Handcrème voor de nacht is vergelijkbaar met Circa-Night voor het gezicht. Het heeft pigmentoplichtende eigenschappen, maar ook celregenerende eigenschappen.

‘Pigmentvlekken zijn echt een issue voor handruggen,’ aldus Tiina. ‘De meeste producten met retinol of niacinamide zijn niet geschikt voor de handhuid. Je zoekt naar werkzaamheid zonder irritatie. De handhuid is de hele dag blootgesteld aan licht, je wilt de lichtgevoeligheid van deze huid niet erger maken.’

Niacinamide en een prebioticum

Tiina gebruikt in deze nachtcrème voor de handen 3% niacinamide, een Aquacyl prebioticum dat helpt vocht in de huid beter vast te houden, D-Panthenol, vitamine E en de basis bestaat uit de kokumboter, squalaan, lecithine en water uit de Alpen.

Al eens van Quorum Sensing gehoord?

Voor haar speciale bodyproduct ‘EU-Body prebiotica anti-acne body cream’ praat ze graag over de prachtige wetenschappelijke theorie van Quorum Sensing – de wetenschap van bacterie communicatie;-)

En in ons interview jumpt ze meteen naar een vergelijk tussen hoe ons de bacteriën in ons microbioom met elkaar leven en communiceren, en hoe mensen dat onderling doen.

‘Misschien zijn wij wel het microbioom van deze planeet’ vertelt ze lachend. Dat is wel een hele grote gedachtensprong, maar absoluut een interessante!

Resistentie tegen medicijnen of werkzame stoffen ontstaat door een biofilm

Het behoeft uitleg: ‘Als een bacteriepopulatie te groot wordt, worden de bacteriën onderling agressief en datzelfde zie je gebeuren bij de mens. Het probleem bij bacteriën is dan ook dat de populaties kunnen gaan samensmelten waardoor een een zogeheten biofilm ontstaat.

Die biofilm kan slecht uitpakken. Je kunt bijvoorbeeld medicijn resistentie krijgen, of een overkill aan bacteriën die je ziek gaan maken. ‘

Ziekmakende kolonies

En om even het bruggetje naar acne te maken: ‘Als bijvoorbeeld de acne-bacterie Propionibacterium Acnes ineens gaat communiceren met de Aureus  bacterie dan krijg je een probleem. We zien steeds meer dat ‘quorum sensing’ betrokken is bij resistenties.

De kolonies plakken ook aan elkaar en zijn nog maar moeilijk af te wassen van je huid. Chronische acne is het gevolg. Het ontstaat vaak na 6 maanden en wat je doet, het blijft maar terugkomen.’

Wat is de oplossing: auto-inducers, om de biofilm af te breken

Tiina legt me uit dat je als wetenschapper zoekt naar een oplossing om die biofilm te voorkomen. ‘Je wilt niet anti-bacterieel werken, maar anti-communicatie, snap je dat? Je wilt gebruik maken van moleculen die we auto-inducers noemen.

Dit zijn signaalmoleculen die worden geproduceerd als reactie op veranderingen in de celpopulatiedichtheid. Naarmate de dichtheid van quorum sensing bacteriële cellen toeneemt, neemt ook de concentratie van de auto-inducer toe. Auto-inducers helpen een foute biofilm te voorkomen.

Het geheim van stamcelextracten uit de Indische Moerbei

De auto-inducer stoffen vind je gewoon in de keuken! Rozemarijn, knoflook….echter heb je heel concentraties hiervan nodig, vertelt Tiina. Ze ontmoette een wetenschapper die gebruik maakt van de Noni plant uit Zuid-Oost Azië. Bij ons beter bekend als de Indische Moerbei plant. De plant levert een traditioneel medicinale stof om chronische wonden te verzorgen. Ze gebruikt er een stamcelextract van, in haar nieuwe EU-Bodycream.

 

Géén transpiratiegeur!

Maar, en dat is dan ook weer zo leuk: ook in haar nieuwe deodorant! De Body-Day deodorant. Het zweet dat je produceert in je oksels zal geurloos worden. En wat denk je? Ik gebruik het al enkele dagen nadat ze het ontving, en het is absoluut waar. Geurloze oksels, en ook geen geurtjes in de tops en shirts!

Overigens heeft ze ook de formulering van EU-Seb concentraat voor het gezicht aangepast aan deze techniek.

Nog meer uitdaging: schimmels die droge huid veroorzaken

Heel graag wil ze droogheid van de huid ook op deze manier aanpakken, echter zal het dan meer om de aanpak van schimmels gaan dan om bacteriën. Zowel voor het gezicht als voor het lichaam.

Ook schimmels kunnen namelijk deel gaan uitmaken van de zogeheten (ongezonde) biofilm. We gaan nog veel meer horen over anti-biofilm producten! Ze verwacht dat er ook voor atopisch eczeem meer interessante producten gaan komen.

De laatste uitdaging was om een product te ontwikkelen tegen zware, vermoeide benen.

Heavy-Legs Gel is een gewichtloze verfrissende gel gemaakt van Alpenwater met een natuurlijke huid-identieke glycerine afgeleid van sojabonen. De Gel is verrijkt met capillaire versterkende plantenextracten en natuurlijke menthol die vermoeide benen en warme voeten snel verlichten met een onmiddellijk gevoel van ontspanning en comfort.

Wat zit er in de Zware Benen Gel? 
Aescine uit paardenkastanje – het werkt

We geven een klein overzicht, want het is altijd interessant om te snappen hoe zo’n product voor de benen werkt. Er zit paardenkastanje in. Dit wordt van oudsher in Engeland gebruikt tegen spataderen.

Het is wetenschappelijk bewezen efficiënt. Zo’n 20% van de plant bestaat uit de stof aescine dat dus haarvatversterkende maar ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Het bevat ook antioxidanten , maar het meest verbazingwekkend is dat paardenkastanjes dezelfde actieve moleculen bevatten als de beroemde tonkabonen in de parfumerie: het verlaagt de bloed- en lymfeviscositeit en verbetert de bloedcirculatie in de beenvaten.

 

Antioxidant ondersteuning voor de celwanden

Extract van rode wijnstokbladeren bevat belangrijke vitamines en mineralen (calcium, mangaan en vitamine K), evenals krachtige polyfenolen, waaronder het beroemde resveratrol en quercetine. Het stabiliseert de conditie van de celmembranen van de aderen, verbetert de elasticiteit van de inwendige aderwanden, vermindert de kwetsbaarheid van haarvaten, normaliseert de bloedcirculatie en voorkomt de ontwikkeling van oedeem.

Mentholkristallen verhogen de bloedstroom, wat de productie van stikstofmonoxide uit de cellen van de haarvaten verhoogt, en daarmee de lymfecirculatie verbetert.  De Heavy-legs gel is een natuurlijke verfrissende oplossing die bedoeld is om mensen te helpen actief te blijven en zich overal op hun gemak te voelen.

Voor nu gaan we eerst lekker kennismaken met Tiina’s nieuwste producten!

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd om met de producten van Meder Beauty Science te werken, of wil je producten bestellen bij een Meder schoonheidsspecialiste? Neem dan contact op met Sumaja Beauty, +31 (0)6 40106491+31 (0)6 50204728info@sumajabeauty.com en bezoek de website www.sumajabeauty.com

 

Lees ook