En ik vertel je meteen alles over de Japanse wabi-sabi filosofie

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

In de zomer van 2023 vertelde Surayya Jacobs, de distributeur van het fantastische merk Meder me al dat ze iets nieuws, iets bijzonders had: Mediplorer uit Japan. Ze stuurde me een speciaal gelmasker op, op basis van CO2. In december mocht ik ook de mooie gezichtsbehandeling met Mediplorer ervaren, de CO2 carboxy facial inclusief buccal gezichtsmassage. Bij de geweldige schoonheidsspecialiste Natalia Katereu van Timeless Beauty in Amsterdam. Oh lala…..

Wat is Mediplorer?

Mediplorer is opgericht door de Japanse dermatoloog Masato Hiki in 1997. Na een carrière in het Joto Central Hospital richtte hij in 1993 de Hiki Clinic op. In 2002 volgde een nieuw concept: de Medion Beauty Skin Care Clinic.

De cosmetische effecten van koolzuurgas, ofwel koolstofdioxide (CO2) was een van zijn belangrijkste ontdekkingen. Hij ontdekte het tijdens de ontwikkeling van een behandeling voor doorlig-wonden. Het koolzuurgas masker voor huidverbetering werd een groot succes. Inmiddels zijn er meer merken uit dit deel van de wereld die dergelijke programma’s brengen. Maar Hiki zorgde er wel voor dat hij 12 patenten op zijn technologie verkreeg.

Werd het CO2-bruisende programma aanvankelijk alleen in salons gebruikt, inmiddels is er ook een variant voor thuisgebruik, die ik dus al eens toepaste.

Zuurstof

Het mooie van de carboxy technologie is dat je zichtbare huidverbetering krijgt, zonder irritaties. Huidcelvernieuwing wordt gestimuleerd door de stofwisseling, en juist die stofwisseling krijgt een boost door het koolzuurgas. Stofwisselingsprocessen hebben zuurstof nodig. Met behulp van koolzuur wordt er extra zuurstof in de huidlagen gebracht.

Het bohr-effect

Meer in detail zorgt het ervoor dat de bloedvaten verwijd worden. De technologie weet door de huidbarrière heen te komen. Er ontstaat het zogenaamde ‘bohr-effect’. Het is de eigenschap van hemoglobine dat als de concentratie van koolstofdioxide in het bloed toeneemt, de afgifte van zuurstof aan cellen toeneemt. 

Eenvoudig protocol, zichtbaar resultaat

Zeker naarmate we ouder worden vertraagd natuurlijk de celstofwisseling en gaat onze huid er doffer uitzien. De CO2 carboxy therapie geeft dus een extra prikkel. Het is een eenvoudig protocol, zichtbare en langdurige resultaten.

Eerst een buccal massage

Dit mocht ik ook ervaren bij schoonheidsspecialist Natalia Katereu van Timeless Beauty. Voorafgaand aan het masker gaf ze mijn gezichtshuid eerst een uitgebreide buccal massage, want betekent dat er vanuit de mond gemasseerd wordt. Hiermee kun je een prachtig liftend effect bereiken.

De combi van carboxy en LED

Daarna brengt ze het heerlijke bubbly CO2 masker aan en mag ik onder de rode lamp voor een extra goede inwerking. Tot slot masseert ze mijn huid nog eens en krijg ik verzorgende producten aangebracht. Eveneens van Mediplorer.

Het masker bevat natuurlijk ook diverse werkzame stoffen voor een mooie huidconditie. Denk hierbij aan resveratrol, acetyl glucosamine, een ceramide complex, fucoidan – een moisturizer uit zeewier, vitamine E en acetyl hydroxyproline.

Het mooie van de Japanse beautyleer is, vind ik, dat het in essentie gaat om preventie, en niet alleen zoals wij in het Westen, of beter gezegd, vanuit de Amerikaanse kijk op zaken focussen op het verbergen of louter willen repareren van issues.

De kunst van wabi-sabi

De Japanse cultuur is doordrongen van schoonheid, van beauty, in alles. Altijd met focus op positiviteit en onderhoud. Men noemt het wabi-sabi. Heel mooi vind ik zelf ook de methode om bijvoorbeeld gebroken aardewerk te repareren, Kintsugi, met goudpoeder en lijm. De breuk niet maskeren, maar nog veel mooier maken. In de leer van wabi-sabi respecteer je huid en werk je met haar samen.

En mag ik je nog een tip geven, als je een goede schoonheidsspecialiste in Amsterdam zoekt? Natalia werkt ook met Meder, een ander echt fantastisch huidverzorgingsmerk, waar we graag over schrijven.

Ben je als professional geïnteresseerd om met de producten van Mediplorer te werken? Surayya en Martin van Sumaja Beauty kunnen je verder helpen. info@sumajabeauty.com, www.sumajabeauty.com

Lees ook