Monique sprak met wetenschapper Daniel Redoules over zombie cellen in de huid

05:44 - 03:26
luistertijd 05:44 - leestijd 03:26

Als het slimme Franse merk Avène met iets nieuws uitkomt, spits ik mijn oren. Avène maakt serieuze producten met een bewezen werkzame claim, tegen een heel vriendelijke prijs.

Van de meest recente anti-aging lijn Hyaluron Activ B3 word ik heel blij. Fantastische inzichten geven perfecte aanleiding om twee hardliners van stoffen in de juiste concentratie samen te voegen. Ik sprak met Daniel Redoules, wetenschappelijk adviseur voor Eau Thermale Avène over de impact van ‘zombie cellen’ en de verrassende kracht van niacinamide en hyaluronzuur.

Over veroudering en geprogrammeerde celdood

Alle cellen in ons lichaam hebben een bepaalde levensduur. Zodra die eindigt (dat is voorgeprogrammeerd), zijn cellen in staat om zichzelf te doden. Dat klinkt eng, maar het is super nuttig. Zeker als je weet dat wanneer die functie niet goed werkt, de zwaar verouderde en verzwakte cellen in een soort slaap gaan waarbij ze ongezonde stofjes afgeven aan hun omgeving. Het veroorzaakt kleine ontstekingsreacties. Gezonde cellen worden daarmee belast en gaan zelf ook minder goed functioneren. Het doet het celmilieu geen goed. Het is ook zichtbaar: de veroudering, van binnen en van buiten.

Zombie cellen die giftige stofjes afgeven

Het fenomeen van dat type cellen wordt ‘zombie cellen’ genoemd. Ze horen er wel een beetje bij in ons ecosysteem dat het lichaam is, maar…als je jong bent, heb je misschien 1% zombiecellen in je lijf, en dat loopt op naar 15% als je zestig bent. Ze worden met name veel in de huid gevonden. Volgens Daniel Redoules wordt de hoeveelheid ook getriggerd door fouten in DNA-reparaties en door oxidatieve stress zoals blootstelling aan de zon en roken.

Je wilt je cellen natuurlijk liever niet langer dan nodig aan de toxiciteit van de zombie celletjes blootstellen. De besmette gezonde cellen zullen namelijk ook minder goed in staat zijn om essentials als collageen en hyaluronzuur te produceren en vast te houden. Hoe kan dit opgelost worden?

De rol van niacinamide

Daniel vertelt me dat door onderzoek inzichtelijk werd hoe bekende stoffen als niacinamide en hyaluronzuur kunnen helpen de  cellen minder gevoelig te maken voor deze aanvallen van toxiciteit. ‘Niacinamide, ofwel vitamine B3, heeft de fantastische eigenschap dat het de concentratie van NAD in de huid kan verhogen.

Belangrijk voor de energieproductie

NAD staat voor nicotinamide adenine di nucleotide. Het is een superbelangrijk co-enzym dat de energieproductie in de cellen gaande houdt. Meer in detail speelt het een beschermende rol voor antioxidanten, bij reparaties van celschade en bij ontstekingen.

De rol van hyaluronzuur

Ook hyaluronzuur heeft prachtige eigenschappen, vertelt hij me. We kennen het dan wel van de vochtbindende functie waardoor je huid lekkerdere aanvoelt. In de huid gebeurt veel meer: voldoende vocht in en rond de cellen betekent dat de cellen überhaupt beter zullen functioneren. Cellen verouderen/verdrogen minder snel. Het hyaluronzuur is 1,5% in de beide crèmes.

Wat zegt het percentage?

Nu zit er 6% niacinamide in de crèmes bijvoorbeeld, dat is een aardig hoge dosis (ja, ik weet dat er soms zelfs 20% gebruikt wordt bij het afremmen van acne of pigmentvlekken – maar dat is een ander verhaal).

Daniel vertelt me dat er goede studies zijn die aantonen dat niacinamide vanaf 5% bijdraagt aan verbetering van de huidelasticiteit, met de toevoeging van 6% is er zeker basis voor de aanpak van de effecten van zombie cellen op onnodige huidveroudering – zonder dat de huid gecompromitteerd wordt, ofwel overgevoelig kan gaan reageren.

Op mijn vraag of we ook kunnen gaan zien dat pigmentvlekjes afnemen, poriën verfijnen en de huidbarrière versterken, antwoord hij bevestigend. ‘Vanaf een percentage van 2% zien we al een verbetering van de huidbarrière. Vanaf 4% werkt de stof ontstekingsremmend, vanaf 5% zien we huidverhelderende effecten. Wij hebben ons gefocust op die zogeheten anti-aging markers dus.

Wat kunnen we nog meer doen?

Omdat het een feit is dat zombie cellen overal in het lichaam voorkomen, kan ik het toch niet nalaten om de wetenschapper te vragen of hij nog algemene gezondheidsadviezen voor ons heeft;-) Daniel vertelt: ‘Uit meerdere studies blijkt dat een gezonde leefstijl en het reduceren van stress bijdraagt aan het afremmen van celdood, de cel in een langere staat van vitaliteit te houden.

Evenwicht bewaren

Toch is het ook weer niet de bedoeling om alle verouderde cellen maar in leven te houden. Dan krijg je uiteindelijk ook een slechter functionerend ecosysteem. De natuur heeft het zo mooi bedacht dat alles een ritme heeft, een begin en een einde. Het is belangrijk dat evenwicht te bewaren, en de gezonde cellen die er zijn ook zo optimaal actief te houden.

Dit zijn de producten

Voor de huid biedt de Hyaluron Activ B3 lijn je een helpende hand. Het bestaat uit een dag- en een nachtcrème, een speciale oogcrème en een serum. Het serum wordt razendsnel opgenomen in je huid. Als je daarover heen de dag- of nachtcrème aanbrengt, heb je een superfijne bescherming. Droogte, vochtgebrek trekken heel snel na het aanbrengen al weg. Vermoeidheid van de huid hierdoor is binnen enkele dagen opgelost!

De nachtcrème bevat ook retinal, een goed maar milder alternatief voor retinol. Voor celvernieuwing en collageensynthese.

Clean beauty!

Lees ook