En kun je ze ook combineren met elkaar?

02:13 - 01:20
luistertijd 02:13 - leestijd 01:20

Een lezeres mailde ons onlangs dat ze nu twee keer het volume in haar lippen had laten herstellen met lichaamseigen vet. Echter blijft er niet veel over, vindt ze. Kan ze over gaan tot het nemen van ‘gewone’ hyaluronzuur fillers?

Cosmetisch arts KNMG, David Mosmuller van Doctors at Soap maakt het inzichtelijk:

Waarom kiest iemand voor lichaamseigen vet als lipvulling?

‘De reden om dat te doen is omdat het over het algemeen langer houdt en omdat het lichaamseigen vet is. Door middel van liposuctie wordt er bijvoorbeeld bij heupen of buik vet afgenomen. Dat vet wordt bewerkt, soms worden groeifactoren uit eigen bloed toegevoegd, en dat kun je vervolgens injecteren in het gezicht en ook in de lippen.

‘Het nadeel is dat je vaak moet overbehandelen omdat het vet redelijk snel verdwijnt. Zo’n 50% van het vet verdwijnt vaak al binnen de eerste maanden en dan blijft er circa 50% over. Dit kan jaren blijven zitten, maar dat verschilt per persoon.

‘In een goed doorbloed gebied zoals de lippen vinden we het om die reden voor lange termijn geen goede optie. Tijdelijke hyaluronzuur fillers zijn een makkelijkere optie, ook omdat je hiervoor geen liposuctie hoeft te doen.’

Hoe vaak kan je dat eigen vet bij laten spuiten in korte tijd, als je niet tevreden bent?


Het vet kan voor asymmetrie zorgen omdat het op sommige plekken wel blijft zitten en op andere plekken niet. Het effect is niet voorspelbaar. Dat is bij hyaluronzuur fillers ook het geval, maar je kunt tijdelijke fillers wel gemakkelijker bijspuiten. Bij vet wordt meestal alles in een keer gebruikt, in sommige gevallen wordt het ingevroren.’

Kun je lichaamseigen vet combineren met hyaluronzuur filler in je lippen?

‘Het kan prima en veilig gecombineerd worden. Naast het lichaamseigen vet kun je tijdelijke hyaluronzuur fillers bijspuiten naar wens. Advies is om minimaal 2 tot 4 weken tussen de behandelingen te laten zitten.’

Beluister ook de podcast die Monique met David maakte over collageen!

Lees ook