Voor jou: een compleet overzicht

07:15 - 04:21
luistertijd 07:15 - leestijd 04:21

Vitamine C, ik schrijf er al sinds de oprichting van BeautyJournaal in 2009 over. Ik had een lijstje van 10 werkzame stoffen die in je skincare moesten zitten. Nu 14 jaar later is echt nog niet veel veranderd. Jammer he;-) Soms wordt er wel wat gesleuteld aan de C-formules, maar het is marginaal. De percentages zijn wel omhoog gegaan en de stabiliteit is enorm verbeterd. Is er nog iets nieuws te vertellen?

Opeens weer een hype, ja, hallo zeg….;-)

Als de de prestigieuze krant The New York Times mag geloven heeft de werkzame stof een ware rage op TikTok veroorzaakt. Ik word daar niet warm of koud van. TikTok heeft een jonge doelgroep, zij beginnen nu pas kennis te maken met hetgeen er beschikbaar is.

Antioxidant, collageenstimulerend, verhelderend

Wat we allemaal weten van vitamine C is dat het antioxidatieve eigenschappen heeft, dat het collageenstimulerende eigenschappen heeft waardoor de hydratatie toeneemt en de huid wat gladder kan worden, en dat het pigmentvlekken kan oplichten, waardoor je teint verhelderd wordt. Het kan namelijk het enzym tyrosinase afremmen dat pigmentophopingen kan geven.

Natuurlijk begint alles bij een goede formulering. Het stofje is uiterst wiebelig, oxideert snel en verliest dan haar werking. Je moet het dus stabiliseren, maar ook weer niet te stabiel maken, want dan komt het ook niet meer vrij op de huid.

Onderzoeken leveren wisselend resultaat

In 2021 is er nog een onderzoek geweest naar de werkzaamheid van verschillende derivaten van C die gebruikt worden in skincare. De resultaten waren wisselend.

Zoals gezegd zijn vitamine C-derivaten behoorlijk instabiel. De meest gebruikte vorm die L-ascorbinezuur heet (of gewoon ascorbine zuur), breekt af zodra het met licht, een hogere pH-waarde of warmte in aanraking komt. Dit kan zelfs al in de verpakking gebeuren.

L-ascorbinezuur

Ook al is het stabiel genoeg, dan kan er het probleem zijn dat het niet voldoende diep in de bovenste huidlaagjes kan penetreren. L-ascorbinezuur heeft water nodig om te kunnen werken, maar onze huid is juist waterafstotend.

Mildere derivaten

Andere derivaten zoals tetrahexyldecyl ascorbate en tetra-isopalmitoyl ascorbinezuur kunnen makkelijker door de huid opgenomen worden. Deze derivaten zouden ook iets milder zijn voor de huid, wat dan weer meer aanbevolen is voor gevoeliger huiden, waaronder bij rosacea en dergelijke. Het zijn nieuwere derivaten waarnaar overigens nog niet veel onderzoek gedaan is.

Zoals gezegd wordt L-ascorbine zuur het meest gebruikt. Formuleerders adviseren om producten te kiezen waarin bijvoorbeeld ook vitamine E en ferulisch zuur zitten. Ze hebben de eigenschap de stabiliteit van C te versterken maar helpen ook bij de opname in de huid.

Ook wordt door kenners de voorkeur gegeven aan een pompje in plaats van een druppelaar. Juist om die oxidatie af te remmen.

In 2016 hebben wij al eens een overzicht gegeven van vitamine C-derivaten die gebruikt werden/worden. Het overzicht vind je hieronder nog eens:

Ascorbinezuur of Ascorbic Acid (AA) (oa. in Pascaud Innovative en Filorga C-recover)

Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) (o.a. Paula’s Choice)

Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) (o.a. in Paula’s Choice)

Ascorbyl Palmitaat (AA-PAL) (o.a. hannah First Aid)

Ascorbyl Tetra-Isopalmitate (VC-IP) (o.a. in The Ordinairy en Muze Vit C Guru serum)

Ascorbyl Glucoside (AA-2G) (o.a. The Inkey List)

Ascorbyl 2-Phosphate 6-Palmitate (APPS) (o.a. in het Nederlandse vegan merk Mayee)

3-O-Ethyl Ascorbate (EAC) (oa. te vinden in Novexpert)

We zetten hierbij nog wat tips op een rijtje:

Lees hier al onze actuele artikelen over vitamine C in huidverzorging

Lees ook