Dr Karam is er niet gerust op, maar klopt dat wel?

04:49 - 02:53
luistertijd 04:49 - leestijd 02:53

BeautyJournaal bestaat al sinds 2009 en we hebben de opkomst van energiegestuurde apparaten meegemaakt om de huid te verstrakken. Niet iedereen is hier positief over. De wereldberoemde chirurg Karam waarschuwt zelfs voor huidverslapping, maar heeft hij wel gelijk?

Veel soorten

Onder Energy Based Devices valt een heel scala aan apparatuur waarbij door contact met de huid een energie overdracht plaatsvindt dat effect heeft in de huid, met meestal als doel om huidverstrakking op gang te brengen.

Hoog- en laagfrequent

Ultrasound is hiervoor een veelgebruikte methode. Er zijn ultrasounds met een hoge frequentie die niet diep in het weefsel doordringen en vooral warmte in de dermis veroorzaken. Ultrasounds met een lage frequentie dringen dieper door in de huid en zelfs in het subcutane vetweefsel, en tegenwoordig zelfs tot in de SMAS-laag. De laag die de huid aan het spierweefsel verbindt. 

Eerst was er Ulthera

Ulthera is een van de meest bekende technieken voor huidverstrakking, en gaat het diepst. Het stond de laatste jaren niet in een positief daglicht omdat er ook gevallen bekend werden van mensen die dermate veel vetweefsel verloren in het gezicht, dat er van een mooi verstrakt effect geen sprake meer was. Inmiddels is deze techniek wel aangepast. Echter blijft voorzichtigheid geboden, en  vakkundigheid van de arts.

Ik maakte al eens een video over een Ulthera behandeling:

Morpheus8

De beroemde Amerikaanse plastisch chirurg Karam maakt zich zorgen over een relatief nieuw apparaat dat Morpheus8 wordt genoemd. Dit apparaat is ook in Nederland in gebruik bij artsen in de medisch-cosmetische geneeskunde. Het  combineert ultrasound met microneedling, hierdoor kun je nog mooiere huidverbeterende effecten bereiken, zo is het doel. 

Vetweefsel raakt aangetast

Toch is hier iets aparts aan de hand. Karam maakt zich zorgen over het feit dat dergelijke apparaten de fascia moeten bereiken, een onderdeel van de SMAS-laag die de huid met het  spierweefsel verbindt. Maar onderweg komt het vooral het zacht vetweefsel tegen en zou daar schade aanrichten. Hij meent dat er een groot risico is dat je huid eigenlijk alleen maar sterker veroudert/verslapt. In zijn onderstaande Instagram post laat hij met een animatie zien wat er gebeurt:

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Amir M Karam, MD (@dramirkaram)

Ultrasound en microneedling in een

Wij hebben navraag gedaan bij dermatoloog Jonathan Kadouch van ReSculpt Clinic die eveneens met Morpheus8 werkt en hij geeft aan dat deze techniek helemaal niet bedoeld is om de fascia te bereiken. Het werkt in op de oppervlakkiger huidlaag van collageen en elastine (ter verstrakking) en in combinatie met de microneedling kan het ook huidoneffenheden zoals acne-littekentjes aanzienlijk verbeteren. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe de techniek van Morpheus 8 werkt. Het is eigenlijk the next generation of microneedling.

We plaatsen toch nog een kanttekening, omdat we ook via een plastisch chirurg in Nederland horen dat er wel heel gedreven met dergelijke apparatuur gewerkt wordt, waardoor er wel zeker sprake is van vetverlies en verschrompelde huid, zo ziet deze arts in zijn praktijk.

Ook horen we dat Morpheus8, hoewel het daar niet voor bedoeld is, wel degelijk ingezet wordt voor huidverstrakking. Ook door cosmetisch artsen. Een van de weinige sites waar we oprechte reviews lezen over behandeling met Morpheus8 is op RealSelf.com. Lees hier maar, het is niet allemaal even positief helaas. De klachten over volumeverlies en een verouderd huidaspect worden benoemd.

In de reacties onder de post van Karam lees ik ook meer reacties van artsen die zeggen dat het inderdaad helemaal niet bedoeld is voor de fascia.

Alternatief: plastische chirurgie

Overleg goed met je behandelend arts en ga voor dit soort behandelingen het liefst alleen naar een dermatoloog. Bij twijfel kun je ook altijd voor plastische chirurgie kiezen. Dan weet je dat er geen weefsel door verhitting verdwijnt. Je krijgt echter wel littekentjes. Maar ook die zijn mooi te verwerken. Bekijk deze video daarover nog maar eens met plastisch chirurg Frank Niessen over de ‘vertical restore’ facelift techniek:

Bekijk ook deze video van Karam waarin hij uitleg geeft over te brede kinnen en kaken door injectables.

Bekijk hier een video met cosmetisch arts Frodo Gaymans waarin hij uitleg geeft over zijn werkwijze om volume terug te geven aan het gezicht, en lees het bijbehorende artikel erbij:

Lees ook