Het geeft ook inzicht in je gezondheid

08:25 - 05:03
luistertijd 08:25 - leestijd 05:03

Skinexpert en beautyinnovator Mardge Pascaud introduceerde in 2020 haar unieke SkinCaud DNA-huidtest in de markt. Na drie jaar zijn we razend benieuwd welke inzichten deze test haar al hebben opgeleverd nu honderden mensen hem (totaal geanonimiseerd onder strikte voorwaarden) lieten doen. De uitkomst is een eye-opener. Het zegt iets over je huid, maar ook over je gezondheid.

Algoritmen die evidence based zijn

My Skincaud werd in 2020 gelanceerd na meer dan een jaar intensief onderzoek en ontwikkeling. Het is een samenwerking van Mardge Pascaud en prof. dr. Maurice Zeegers, hoogleraar complexe genetica en epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht.

Hij ontwikkelde voor Mardge algoritmen die 100% evidence-based zijn. Alleen genetische varianten die een waarschijnlijkheid van 99.999% hebben, zijn erin opgenomen. Dit is een aardig verschil met testen die vooral marketinggericht zijn.

De test wordt afgenomen met een wangslijm-sample met een staafje. De uitslag lees je dan in een speciale app. De vertaling van de data naar huidverzorging in de vorm van adviezen, producten en behandelingen werd gemaakt door Mardge Pascaud.  

Alleen een genetische test of de combinatie met epigenetica?

Er zijn twee mogelijkheden om naar je DNA te kijken. Je kunt kijken naar het begin, het genenpakket waarmee je geboren bent, en daarin bekijken waar je gevoeligheden liggen. Je kunt ook naar de epigenetica kijken: wat gevoeligheden liggen er opgeslagen in je DNA en wat is daarvan nu naar buiten gekomen. Je genen kunnen namelijk ‘aangezet’ worden door leefstijltriggers bijvoorbeeld. Het zijn dan erfelijke veranderingen.

Waar genetica de studie is naar erfelijke informatie in de nucleotidenvolgorde in het DNA, is epigenetica de studie van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die niet in de nucleotidenvolgorde zijn terug te vinden. 

De My Skincaud DNA test kijkt naar je genen zoals je ze bij geboorte hebt meegekregen. Dus welke gevoeligheden er zijn die later tot wasdom kunnen komen. Met behulp van een vragen bepaalt je schoonheidsspecialiste welke genen zijn ‘aangezet’. Ook kijkt ze daarvoor goed naar je huid, al dan niet met een huidanalyse apparaat.

Je DNA staat vast, en hoe je met die erfenis omgaat wordt bepaald dus door je leefstijl. De twee analyses worden naast elkaar gelegd voor een goed advies.

Zes karakteristieken worden gemeten 

Uitkomsten van de afgelopen 3 jaar 

Het is natuurlijk heel spannend om te kijken welke data er uit 3 jaar testen is gekomen. Mardge vertelt dat omdat het volledig geanonimiseerd is, ze ook niet weet welke personen, bevolgkingsgroepen, sexen etcetera, achter de data schuilgaan.   

Op ons verzoek heeft de data gedeeld en dat levert de volgende informatie op. Op basis van data van enkele honderden mensen:  

A (Rimpels) : 5333 

C (Inflammatie): 8946 

T (Teint/pigmentatie): 3314 

G (Glycatie): 3848 

H (Hydratatie): 3080 

O (Oxidatie) : 4970 

Uit de data wordt onmiddellijk duidelijk veel mensen in aanleg gevoelig zijn voor inflammatie. We verstaan hieronder het krijgen van ontstekingen zoals acne of roodheid met een gevoelige huid.

Mardge vertelt: ‘We kunnen deze informatie ook breder bekijken, omdat het om een genetische uitkomst gaat die over het hele lichaam gaat. Dit betekent dat deze mensen überhaupt meer aanleg hebben voor het krijgen van gewrichtsproblemen (ook ontstekingen) of inflammaging; veroudering door microscopische ontstekingen (laaggradige ontstekingsreacties) in het lichaam waardoor huidveroudering ook sneller gaat.’ 

‘Inflammaging is een conditie die ontstaat door een continue staat van chronische ontstekinkjes. Het beinvloedt het vermogen van het lichaam om te reageren op stressoren.

De rimpel is niet de oorzaak maar de uitkomst, het gevolg van…

‘Is inflammatie een proces waarbij het hele lichaam betrokken is, rimpels zijn dan een uitkomst van inflammatie.’

‘Rimpels,’ zo vervolgt Mardge, zijn vaak weer aangejaagd door vrije radicalen, dehydratatie of door inflammatie. Aan rimpels kunnen dus meer mechanismen ten grondslag liggen. Je DNA kan er duidelijkheid over geven.

Natuurlijk wordt er ook naar andere lifestyle factoren gekeken, zoals roken, zongedrag, voeding (glycatie ofwel versuikering) en de omgeving (impact op hydratatie).

Complexe processen

Mardge: ‘Het zijn complexe processen die voor elk individu anders zijn. Als bijvoorbeeld blijkt dat rimpels op 1 staat in de DNA test en oxidatie op 2, dan weten we dat we op anti-oxidanten moeten sturen. Dat kan met skincare. Producten die bijvoorbeeld hoge concentraties vitamine C, E, resveratrol en dergelijke bevatten.

‘Oxidatie betekent dat je in aanleg gevoelig bent voor de slechte werking van vrije zuurstofradicalen. De inwerking van die schade zie je niet direct maar resulteert op termijn wel in allerlei veroudering van de huid.

De redeneringen volgens de testuitslagen

‘Als bij de DNA test de inflammatie bovenaan staat en wordt gevolgd door rimpels, dan kun je er van uit gaan dat de inflammatie een belangrijke factor kan zijn voor het ontstaan van rimpels. Het gaat vaak om volkomen onzichtbare en niet voelbare micro-ontstekingen die zich huisvesten in je lichaam en zo allerlei processen kunnen verstoren.

‘In de huid kan dat zichtbaar worden in de vorm van bijvoorbeeld eczeem, psoriasis, acne of rosacea maar ook de zogenoemde Inflammaging wordt aangezwengeld door inflammatieprocessen.

‘In de huid kan dat zichtbaar worden in de vorm van bijvoorbeeld eczeem, psoriasis, acne of rosacea maar ook de zogenoemde Inflammaging wordt aangezwengeld door inflammatieprocessen.’

De gevoeligheid is aanwezig, maar wanneer ga je het zien?

Als blijkt dat je veel aanleg hebt voor inflammatie, kan het best zijn dat je dat (nog) niet merkt aan je huid. Naarmate je ouder wordt, is de kans aanwezig dat het verouderingsproces met wellicht meer rimpels en pigmentvlekken gepaard gaat.

‘Net zoals het risico op gewrichtsontstekingen aanwezig zal zijn, zoals artritis en artrose. Niet bij alle aandoeningen merk je overigens dat er ontstekingen in je lichaam bezig zijn. Bij hart- en vaatziekten bijvoorbeeld , ziekte van Alzheimer en bij diabetes, wordt het alleen opgemerkt als er specifiek op getest wordt.

‘Het is een goed idee om al op jongere leeftijd, zo rond de 20, je huid-DNA te laten testen. Je kunt dan echt tijdig anticiperen op de zwakke schakels in je huidconditie, in het het verlengde daarvan ook voor je algehele gezondheid.’

Mardge: ‘Als blijkt dat je aanleg voor ontstekingen hebt, kun je natuurlijk veel doen met leefstijl. Neem alleen al de aandacht die je het microbioom van je darmen kan geven. Een evenwichtig microbioom kan ontstekingen remmen. Een bioom dat uit balans is kan ze laten opvlammen.

Ontstekingsremmend eetpatroon

‘Let op voedingsmiddelen die uitlokkend zijn als alcohol, suiker, veel dierlijke voeding. Kalmerende voedingsmiddelen zijn onder meer kurkuma wortel, vette vis of omega-3 vetten, blauwe bessen, avocado, en vrijwel alle verse bladgroenten.

Voeding en eventueel suppletie

‘Je kunt je dieet dus aanpassen aan je genetische profiel. Kurkuma, hoge concentraties vitamine C en probiotica kun je ook suppleren. In geval van aanleg tot inflammatie adviseer ik als voedingssupplementen:

En topicaal, dus voor de huid, adviseer ik:

Lees ook:

Lees ook