Bekijk de mooie voor- en nafoto's

07:42 - 04:37
luistertijd 07:42 - leestijd 04:37

Een verslapte huid, tepels die van stand gewijzigd zijn, gebrek aan symmetrie, verslapte borsten na implantaatverwijdering. Het zijn zomaar wat redenen om je borsten te willen laten liften. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende lift-technieken die plastisch chirurg Frank Niessen gebruikt. Ook laten we voor- en na-foto’s van een prachtige borstlift zien..

Dit zijn de situaties waarin je een borstlift kan overwegen:

Gradering verslapping van de borsten. Vlnr: normaal, graad 1 ptsosis, graad 2 ptosis, graad 3 ptosis, verzakking onderkant borst, ongewone borstvorm: tubulair

Als plastisch chirurg maak je gebruik van de schaal van Regnault om de mate van verslapping (ptosis) te beoordelen, zoals ik heb aangegeven in de afbeelding hierboven.

Er zijn verschillende correctie methoden. Voor welke methode gekozen wordt, is afhankelijk van de gradering van verzakking of misvorming van de borst. Hieronder bespreek ik de verschillende mogelijkheden, passend bij de graad van verslapping, of vorm van ‘afwijking’.

Interne borstlift: de “ bijna littekenloze” methode bij verslapping graad 1 en 2

Het litteken bij een interne borstlift

Bij een minimale borstlift bij ptosis graad 1, soms ook bij een graad 2 en zelfs bij een uitzakking van de onderkant van borst (de onderpool), is het mogelijk de de borsten te liften met een interne borstlift.

Bij deze methode wordt het verzakken van de tepel en/of het borstweefsel aanzienlijk verminderd door een kleine incisie te maken onder de borst. Het borstklierweefsel wordt los gemaakt van de grote borstspier en ingesneden, opnieuw verdeeld en strakker gemaakt.

Als het nodig is wordt de tepel tegelijkertijd hogerop gehecht met een sterk oplosbaar draad. Het litteken komt onder de borst. Op deze manier is een borstlift te maken zonder zichtbare littekens op de borst.

Minimale lift met een tepel (areola) lift bij ptosis graad 1

Dit wordt de crescent methode of peri-areolair methode ( ook wel donut/benelli) genoemd).

De zogeheten crescent methode

Het is mogelijk via een halve maanvormig ‘ellips’ huidweefsel weg te snijden en zo de huid naar de tepel toe te verstrakken. Dit noemen we de crescent methode. In dit geval blijft de vorm van de tepel behouden. Op de foto is dat het plaatje rechtsboven, en op de foto hieronder zie je dan het uiteindelijke litteken.

Een andere optie is om de incisie rondom de tepel te maken en de huid rondom te reduceren. In de tepelhof, aan de binnen- of buitenrand van de buitenkant van de tepelhof komt het litteken. Zie hiervoor het plaatje rechtsonder op de eerste foto, en hieronder hoe het uiteindelijke litteken wordt.

De huid wordt rondom de tepel verstrakt. Deze methode noemen we peri-areolair. Bij deze methode is het, indien gewenst, mogelijk de vorm van de tepel te verbeteren/verkleinen.

Beiden methoden laten een klein litteken achter en is enkel geschikt voor een minimale lift. Er mag bij deze specifieke methode niet teveel spanning op het litteken komen te staan anders wordt het litteken breder. Omdat tepelweefsel zwakker weefsel is, kan ook de tepel groter worden als er teveel spanning op staat. Deze methode is dus niet voor ieder geschikt.

Medium lift met de ‘Sleutelgatmethode’ ofwel de verticale mastopexie, bij ptosis graad 2

Lift met de zg. sleutelgatmethode

Wanneer de borsten wat meer hangen wordt vaak gebruik gemaakt van de sleutelgatmethode. Hierbij maakt de chirurg een sneetje rondom de tepel en twee schuin naar beneden, oftewel in de vorm van een sleutelgat. Hierbij zal een i-vormig litteken ontstaan op de borst. Bij deze methode is het, indien gewenst, mogelijk de vorm van de tepel te verbeteren/verkleinen.

Het litteken bij de zg. sleutelgatmethode

Gezien de tepel verplaatst wordt, bestaat bij deze methode een kleine kans op een minder of meer gevoeligheid van de tepel. Omdat de tepel vast blijft zitten aan het borstweefsel onder de tepel is de kans dat borstvoeding niet of minder lukt ook vrij klein.

De maximale lift, de Ankermethode, bij ptosis graad 3

Vooral als er sprake is van veel borstvolume en/of een grote mate van hangen dan zal de chirurg kiezen voor de ankermethode. Hierbij worden sneetjes gemaakt rond de tepel, daaronder twee schuin naar beneden en een in de borstplooi, vergelijkbaar met de vorm van een anker. Vervolgens wordt de tepel naar omhoog verplaatst en opnieuw vastgehecht aan de borsthuid.

Het ankervorming litteken

Als het nodig is wordt de tepel verkleind. De huid onder de borst wordt naar elkaar toe gebracht en ook gehecht, hierdoor wordt de borst gelift. Na de operatie zal het litteken de vorm hebben van een anker

Pseudoptosis: de interne borstlift / Areola lift / Lipofilling

Bij uitzakking van het borstweefsel van de onderpool (de onderkant van de borst) en teveel huid en volumeverlies van de bovenpool (bovenkant van de borst) van de borst, kan gekozen worden voor een interne borstlift, een areola lift of een combinatie hiervan. Ook kan het volumeverlies van de bovenpool van de borst gecorrigeerd worden met lipofilling.

Ongewone borstvorming zoals een tubulaire borst wordt meestal tijdens de puberteit zichtbaar. De borst ontwikkelt zich niet normaal en niet volledig.

De correctie van een tubulaire borst is maatwerk. Soms kan het gecorrigeerd worden met een borstvergroting met borstimplantaten en een aanpassing van het klierweefsel. Als deze tubulaire borst teveel hangt, dan is er naast een borstvergroting ook een borstlift nodig. Als de tepel te afwijkend is, kan deze ook gecorrigeerd worden.

De praktijk: zo mooi wordt een borstlift na graad 3 verslapping

Na twee zwangerschappen zijn de borsten van deze vrouw slapper geworden en zij stoorde zich hier aan. Daarbij ervaarde ze nek- en schouderklachten in verband met de zwaarte van de borsten.

Omdat bij cliënte sprake was van zwaarder borstweefsel en ptosis graad 3, is er gekozen voor een ankervormige benadering van de borstlift.

Frank Niessen werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam, gevestigd aan de Maasstraat 79 H, 1078 HE  Amsterdam

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Bekijk ook deze video’s:

Hoe krijg je weer steviger borsten na borstimplantaatverwijdering:

En deze mevrouw kreeg een buikwandcorrectie en een borstlift inclusief lipofilling uit de buik:

Lees ook