Je kunt vetcellen leegmaken, zegt Hans. Proberen?

04:33 - 02:44
luistertijd 04:33 - leestijd 02:44

Een van de veel gelezen artikelen op BeautyJournaal gaat over vetbulten, ofwel lipomen. Ze zijn zeer ontsierlijk en ze kunnen heel pijnlijk worden: dan heet het de ziekte van Dercum. Hoe krijg je ze weg? Snijden of kan een dieet werken? Arts (niet meer praktiserend) Hans van Montfort geeft een tip.

Hans van Montfort

Vet als reserve in tijden van honger – ooit…

Het is eigenlijk heel simpel. Het onderhuidse bindweefsel is een opslagplaats voor voedingsstoffen voor tijden van honger. Dit is in onze afstamming zo bepaald. Ook vetten worden daar opgeslagen.

Voor in het water levende zoogdieren is dat een uitkomst door de beschermende werking. Voor op het land levende zoogdieren en de mens is een overmaat ernstig, gezien het enorme gewicht.

Vet is fijn voor zeedieren, voor landdieren is het te zwaar

Denk maar eens aan een walvis, die plezier heeft van zijn vetlaag, terwijl wij mensen er alles aan doen om dit beperkt te houden.

De bloedstroom in het onderhuidse weefsel is uitermate traag; de hoge voedingsstoffenspiegel in het bloed zorgt voor een druk waardoor deze zich verplaatsen naar het onderhuidse weefsel.

Waarom er concentraties, dus vetbulten, kunnen zijn van vetcellen in dit weefsel is onbekend. Mogelijk spelen erfelijke factoren hier een rol.

Lipomen kun je leegmaken?

Ik ben van mening dat een lipoom leeggemaakt kan worden. Opslag is immers omkeerbaar. Het begint natuurlijk bij het nalaten van de ongezonde levensstijl. Daarbij dwingt (eiwit)vasten het lichaam de opslag leeg te maken.

De gedachtegang van het leegmaken van de reserves komt van Prof. Lothar Wendt. Hij deed onderzoek naar de stofwisseling van obese mensen en zag dat het bloed van hen niet alleen meer vetstoffen, maar ook meer eiwitten bevatte. Het bleek dat zij inderdaad meer dierlijke eiwitten aten.

Het hogere gehalte aan eiwitten verlaagt de vloeibaarheid en de microcirculatie van het bloed verhoogt de bloeddruk.

Met name als men weer eet, terwijl de laatste maaltijd nog niet volledig is verteerd en opgenomen is, nemen de cellen de nieuwe voeding niet op en zullen deze voedingsstoffen neerslaan. En wat zien we in onze huidige cultuur? Mensen eten bijna onverzadigbaar “tussendoortjes”. Tijd voor vetverbranding is er niet als je de hele dag door eet.

Therapie

Toen ik nog praktijk had, heb ik een groot aantal mensen met een dieet van diverse klachten, waaronder lipomen, af kunnen helpen. Tegenwoordig wordt dat leefstijlgeneeskunde genoemd. Het dieet bij lipomen bestaat uit streng veganistische kost, geen sojaproducten en geen zoetigheden.

Koolhydraatarm

Daarbij raad ik bij overgewicht en lipomen ook aan koolhydraatarm te eten. Uiteraard ook geen alcohol. Liefst ook een of twee sapdagen inlassen. Dat betekent dat er vooral groente op het menu staat.

Veel vegan….

Daarna kan langzaam weer begonnen worden met vegetarische voeding en tenslotte met dierlijke producten, indien gewenst. Dit laatste met mate en eet minstens eenmaal per week vegan. Ook een vastenperiode inlassen is erg gezond. Een aantal religieuze wetten waren vroeger zo gek nog niet.

Ja, het is zwaar en succes is niet gegarandeerd. De vermindering van spierweefsel, door eiwit restrictie, kan je met dagelijkse beweging opvangen. En zo’n poging is toch beter dan al die littekens van het weghalen van die lipomen.

Een voorbeeld dieet kan bij mij opgevraagd worden. Mail hiervoor de redactie van BeautyJournaal.

Van de redactie:

Bekijk ook deze film (1 uur) over de impact van dierlijke eiwitten op de gezondheid van de mens, en de toename van welvaartsziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Bij BeautyJournaal zijn we overigens niet van mening dat je voor altijd moet kiezen voor eten zonder dierlijke eiwitten. Vlees en zuivel hebben ook heel nuttige voedingswaarden. Gebruik ze met wel, maar met mate. Vleesproducten het liefst alleen onbewerkt en kies voor zuivel waarin fermenten/bacteriën zitten.Die zijn heel gezond voor de darmen.

Ook super interessant om te lezen is het wereldvermaarde voedingsboek The China Study

Lees ook:

Lees ook